V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Dormeo letvice od A do Ž: slovarček manj znanih izrazov

Ste na naši spletni strani zasledili izraz pa niste povsem prepričani v njegov pomen? Na Dormeu smo za večjo preglednost in jasnost ter pomoč pri vašem nakupnem odločanju pripravili slovarček manj znanih izrazov.

Ste na naši spletni strani ali v oglasu zasledili izraz pa niste povsem prepričani v njegov pomen?

Na Dormeu smo za večjo preglednost in jasnost ter pomoč pri vašem nakupnem odločanju pripravili Dormeo od A do Ž: Slovarček manj znanih izrazov. Preverite pomen najbolj pogosto uporabljenih izrazov in se rešite vseh dvomov ...

Alergen

Alergen je mikroskopsko majhna snov, ki vstopi v telo in vznemiri imunski sistem. Alergen je lahko naravnega izvora ali je kemična spojina. Najbolj znani alergeni naravnega izvora so hišni prah, cvetlični prah in pršice oz. njihovi ostanki.

Aloe vera

Aloe vera je čudežna rastlina, ki blagodejno deluje na organizem. Ima antibakterijsko in protivirusno delovanje, uničuje glivice in blaži vnetje. Poleg tega pospešuje delovanje imunskega sistema, celi rane, upočasnjuje staranje in tvorjenje gub ter sproža proces obnavljanja kože.

Anatomsko

Anatomsko oblikovano ležišče in vzglavnik ponujata veliko mero udobja in sta prijazna do sklepov, vezi in mišic. Visoka stopnja anatomskosti pomeni, da se ležišče in vzglavnik popolnoma prilagodita naravni krivulji in zgradbi telesa.

Antialergijska silikonska vata

To je tanka plast umetnega materiala, ki spominja na vato, nameščen pa je v večino ležišč Dormeo, saj ščiti jedro ležišča pred zunanjo umazanijo in pršicami.

Bambus

Bambus je celulozno vlakno, narejeno iz 100% bambusovega stebla. Bambusova vlakna so ekološko čist material, ki je precej mehkejši kot bombaž, a močnejši kot sintetična vlakna. V poletnih mesecih pomaga ohlajati kožo in sušiti ležišče, poleg tega pa odpravlja neprijetne vonjave. V hladnih dneh bambus prijetno greje in zadržuje telesno temperaturo.

Bio spominska pena

Bio spominska pena ima lastnosti običajne spominske pene, torej je mehka, udobna in se odlično prilagaja obliki telesa. Kar jo razlikuje od navadne spominske pene, je, da je naravi prijaznejša, saj je 30 % sintetičnega materiala zamenjanega z ricinusovim oljem. Tako prispevamo k varovanju narave, hkrati pa ležišče pridobi dodatne antibakterijske lastnosti.

Celična struktura

Ecocell, eden najpomembnejših materialov pri izdelavi ležišč Dormeo, je narejen iz mikroskopsko majhnih celic (podobno kot recimo stiropor). Naključno razporejene celice, ki so usmerjene v vse strani (3-dimenzionalno), omogočajo stalen pretok zraka, kar omogoča sprotno sušenje odvečne vlage in vedno znova suho in prijetno ležišče.

CleanEffect®

CleanEffect® je svetovno priznan postopek za zaščito obdelanih tkanin pred različnimi mikroorganizmi. Tkanine, obdelane z CleanEffect®, so dolgotrajno zaščitene pred hišnimi pršicami ter pred zadrževanjem bakterij in glivic. To zagotavlja maksimalno zaščito pred alergijami.

Zaščitni znak CleanEffect® razlikuje domače tkanine, ležišča ter posteljnino od druge ponudbe in tako zagotavlja boljše izdelke, večjo kakovost in večjo dodano vrednost.

Consko ležišče

Ležišče s conami ima posebno strukturo, ki se prilagaja anatomskim značilnostim telesa. Določeni deli telesa so težji od drugih, zato potrebujejo čvrstejšo podporo, medtem ko lažji deli telesa potrebujejo več mehkobe. Tako je najčvrstejši del ležišča na sredini, saj na njem počiva trup, vzglavje in vznožje pa sta mehkejša. Tako ima ležišče 3 cone, ki se popolnoma prilagodijo obliki in teži telesa.

Der p 1

Dr P-1 je strokovno ime za alergen, ki se najpogosteje zadržuje v ležiščih, odejah in vzglavnikih, pa tudi v oblazinjenem pohištvu, preprogah in zavesah. Ustvarjajo ga hišne pršice (Dermatophagoides Pteronyssinus), ki se naselijo v nezaščitena ležišča in ostalo posteljnino ter se tam razmnožujejo.

Njihovi izločki in ostanki mrtvih pršic se čez čas spremenijo v neviden prah, ki draži alergike in astmatike ter močno otežuje spanec. V enem nezaščitenem ležišču živi do 10 milijonov pršic, zato je zaščita pred pršicami bistvena za zdrav spanec alergikov in astmatikov, predvsem pa otrok.

Ecocell

Ecocell je napreden, sintetičen elastičen material nove generacije, ki ga odlikuje izrazita čvrstost, odlična sposobnost prilagajanja in zmožnost prezračevanja. Ecocell varuje pred alergijami, je higienski, lahek, poleg tega pa tudi ekološki, saj se lahko reciklira.

Ecogreen

Ecogreen je material, ustvarjen z željo po varovanju narave in zmanjšanju porabe sintetičnih materialov. Osnova za Ecogreen je Ecocell, trajno elastičen material nove generacije, ki odlično diha, nudi telesu optimalno oporo, hkrati pa je vzdržljiv in lahek.

Običajen Ecocell je oblikovan iz popolnoma sintetičnih materialov, Ecogreen pa ima izboljšane ekološke lastnosti, saj 30 % sintetičnih materialov zamenjuje ricinusovo olje. Tako je ležišče naravi prijaznejše, poleg tega pa ima še dodatne antibakterijske lastnosti.

Florentinski šiv

Prevleka vseh ležišč Dormeo je sešita s t.i, florentinskim šivom, saj je tako bolj vzdržljiva, hkrati pa ima daljšo življenjsko dobo. Florentinski šiv poteka v cikcak liniji, zato vlakna čvrsto poveže v zanesljiv šiv, ki zdrži dolga leta uporabe ležišča.

Karbonska vlakna

Karbon je izredno trpežen material, ki prevaja električni tok, zato ga v obliki vlaken na prevleki uporabljamo za odvajanje statične elektrike z ležišča.

Kašmir

Kašmir je najkvalitetnejša vrsta volne, ki se pridobiva z izčesavanjem fine rune kašmirske koze. Rezultat je svileno mehko predivo, ki je hkrati lahko in toplo. Kašmir se uporablja predvsem za kakovostna oblačila in izdelavo odej ter vzglavnikov.

LGA certificat

LGA certifikat zagotavlja letvenim podlagam Dormeo visoko kakovost in varnost. Vsakoletni nadzor izdelkov je zagotovilo kupcem, da so izdelki redno testirani in nadzorovani.

Merino

Merino je najbolj pomembna vrsta ovčje volne na svetu, saj je zelo mehka in vzdržljiva. Volna merino, ki so jo včasih široko uporabljali športniki, se je zaradi svojih izjemnih lastnosti kmalu preselila na modne piste in v naše spalnice. Merino namreč odlično regulira telesno temperaturo, greje, a ne pregreva, odvaja vlago in preprečuje stik z vlago, saj vpija vlago in greje tudi, kadar je mokra.

Poleg tega ima protibakterijske lastnosti, ki preprečujejo razvoj neprijetnih vonjav. Iz teh razlogov je volna merino pravzaprav idealna za vaše ležišče, odejo in vzglavnik, saj boste na volni spali mirno, trdno in brez neprijetnega potenja.

Negativni ioni

Negativni ioni so nevidni delci različnih snovi v zraku, ki imajo negativen električni naboj. Ogromno jih najdemo v naravi: gozdovih, ob morju, rekah, slapovih ... V zaprtih prostorih je negativnih ionov zelo malo, njihovo število pa še zmanjšujejo različne električne naprave, ki ustvarjajo pozitivno nabite naboje delcev. Pozitivni ioni slabšajo počutje, povzročajo utrujenost in glavobole, negativni ioni pa delujejo poživljajoče in sprostilno.

Negativni ioni, ki jih sprošča ionizator, razelektrijo pozitivne ione (v obliki prahu, dima, vonjav drobnih delcev, elektromagnetnega smoga) in jih spustijo na tla. Tako je zrak čist, dihanje pa lažje. Ionizator je še posebej priporočljiv za alergike, spalnice, v katerih gledate televizijo, in stanovanja, v katerih se kadi.

Octaspring tehnologija penastih vzmeti

Gre za tehnologijo penastih vzmeti, ki vam zaradi svoje luknjičaste strukture nudi najboljšo zračnost in dihanje. Izredno občutljiva spominska pena se popolnoma prilagodi pritisku telsa, hkrati pa nudi optimalno podporo. Za njihovo izdelavo se porabi 30-40% manj neobdelanega materiala, zato so okolju pruijazen izdelek.

Ortopedsko

Ortopedsko oblikovano ležišče ponuja visoko stopnjo podpore. Visoka stopnja ortopedskosti pomeni, da je ležišče čvrsto in da zagotavlja popolno podporo hrbtenici, ramenom, kolkom in petam.

Öko tex standard 100

Öko Tex Standard 100 je certifikat, ki se izčrpno posveča upoštevanju ekoloških standardov v tekstilni industriji, poleg tega pa pregleduje in ocenjuje vse škodljive snovi, ki lahko v procesu obdelave tekstila škodijo potrošnikom.

Certifikat Öko Tex Standard 100 zagotavlja, da so ležišča Dormeo varna ter zdravstveno in ekološko neoporečna.

Pršice

Pršice so drobceni pajkovci (veliki od 0,1 do 0,5 mm), ki s prostim očesom niso vidni. Najraje živijo v ležiščih, oblazinjenem pohištvu, vzglavnikih, plišastih igračkah, odejah in preprogah, skratka tam, kjer imajo dovolj hrane, vlage in skrivališč. Pršice povzročajo težave predvsem alergikom in astmatikom, saj njihovi iztrebki v obliki finega prahu (alergenov) povzročajo solzenje oči, zamašen nos in napade kihanja ter kašljanja.

Resistat

Zaščita Resistat odvaja statično elektriko z ležišča, omogoča jo pa posebna vrsta vlaken, narejena iz karbona, saj je karbon prevodnik električnega toka. Karbonska vlakna zbirajo statično elektriko in jo s pomočjo žice, ki je povezana z ozemljenimi elementi (npr. radiator), odvaja v tla. Rezultat tega je, da se na ležišču ne nabirajo prašni delci in pršice, zato Resistat preprečuje alergije in izboljša splošno počutje.

Softdream

Vlakna Softdream so močna sintetična vlakna, ki so odporna na krčenje in raztezanje, se hitro sušijo in ne mečkajo, poleg tega pa odporna na plesen. Vlakna Softdream se enostavno perejo, zato so odlična za izdelavo odej, vzglavnikov, brisač, kopalnih plaščev ...

Soja

Vsestranska sojina vlakna se v zadnjem času uveljavljajo tudi v obliki tkanin. S posebnim postopkom jih izdelujejo iz stranskih produktov pri predelavi soje, rezultat pa je mehka, nežna, voljna tkanina, po dotiku podobna kašmirju, zato je dobila laskavo ime: rastlinski kašmir. Izjemna nežnost in svilen občutek, ki ga sojino vlakno pusti na koži, pa tej tkanini daje še eno ime: sojina svila.

Sojina vlakna vsebujejo dragocene aminokisline, ki so naravno prisotne v človeškem telesu. Rastlinski kašmir tako vsebuje 45 % beljakovin, od tega 18 aktivnih mineralov, ki jih telo vsrka skozi kožo. To deluje blagodejno na vaše zdravje in počutje.

Zaradi dodatka sojinih vlaken ima ležišče posebej ugodne lastnosti:

  • odlično diha (bolje kot bombaž),
  • dobro vpija vlago in zadržuje toploto,
  • deluje antibakterijsko,
  • se hitro suši.

Spominska pena

Spominska pena je inovativen material, ki ga je razvila NASA za lajšanje pritiska na telo med poleti astronavtov v vesolje. Kmalu potem, ko so odkrili izjemne terapevtske lastnosti spominske pene, je ta enkraten izdelek našel pot v proizvodnjo ležišč. Spominska pena se toplotno prilagaja temperaturi vašega telesa, med spanjem nežno objame glavo, ramena in vrat ter ne pritiska na občutljive, pogosto boleče točke v vratu.

Za razliko od navadne pene se celice spominske pene ob vsakem pritisku popolnoma stisnejo. Ko pritiska ni več, se pena počasi povrne v prvotno obliko. To počasno vračanje v prvotno stanje daje temu materialu terapevtske lastnosti, saj s svojo prožnostjo ne povzroča nobenega protipritiska na telo.

Srebro

Še pred nekaj leti je bila misel na uporabo srebra v proizvodnji kozmetike, ležišč ali podobnih reči popolnoma tuja. A je srebro iz klasične produkcije nakita, kovancev, zrcal ipd. zaradi svojih izjemnih lastnosti prodrlo tudi v naše postelje. Zakaj?

Srebro je zaradi svojih ugodnih učinkov na zdravje in počutje ljudi idealno za spanje in počitek, saj:

  • deluje antibakterijsko, saj srebrovi ioni delujejo tako, da se vežejo z encimi v celicah bakterij, kar zmanjšuje njihovo razmnoževanje,
  • preprečuje nastanek in zadrževanje neprijetnih vonjav,
  • uravnava potenje in zadrževanje vlage,
  • odlično prevaja, saj odbija nezaželen elektrostatični naboj,
  • uravnava telesno temperaturo z ohranjanjem in postopnim oddajanjem toplote, ki jo ustvarja človeško telo.

Srebrna vlakna, ki jih lahko najdete v prevlekah ležišč Dormeo Silver in Dormeo Memory 2+12 Silver, so vtkana v posamezna vlakna prevleke tako, da ohranijo običajne lastnosti tkanine, zato se po mehkobi ne razlikujejo od drugih tekstilnih vlaken. Prevleka ležišča je tako prijetna na dotik, obenem pa nudi vse prednosti čistega srebra.

Statična elektrika

Statična elektrika nastaja zaradi nabiranja električnega naboja na površini postelje (ležišča, odeje ipd). Med premikanjem oz. obračanjem po postelji se ta naboj sprošča v obliki prasketanja, saj med 2 snovema steče električni tok. To je lahko precej moteče, saj lahko stik z iskrico zaboli. Statično elektriko uspešno odvajajo karbonska vlakna.

Talalay

Talalay je izredno kakovosten in tehnološko dovršeni material. Pridobljen je iz naravnega kavčuka, imenovanega lateks, na podlagi dolgotrajnega in zapletenega postopka izdelave.

Uporablja se kot jedro ležišč za najzahtevnejše kupce, ki jim je nadvse pomembno spalno udobje, lajšanje bolečin v hrbtenici in zdravo spalno okolje. Strokovnjaki ležišča z jedrom iz Talalay lateksa priporočajo tako ljudem z bolečinami v vratu in hrbtenici, saj nudi odlično oporo hrbtenici, kot tudi astmatikom in alergikom, saj je Talalay antialergijski material.

Tencel

Tencel je vlakno naravnega izvora. Osnovni material za izdelavo Tencela je lesna celuloza, iz katere nastaja tudi papir. Izdelki iz Tencela so izjemno mehki, odlično vpijajo vlago in dihajo, poleg tega pa so naravi prijazni. Tencel je plod najnovejši raziskav na področju tekstila, saj vam ponuja vse, kar si lahko želite od odeje: udobje, mehkobo in praktično uporabo.

Ultralatex

Ultralatex je rezultat obširnih znanstvenih raziskav v sodelovanju z ortopedi in specializiranimi tehnologi. Uspelo jim je ustvariti visokoelastičen material, ki je hkrati čvrst, poleg tega pa dobro diha in se prilagaja telesu. Ultralatex ima lastnosti naravnega lateksa, je pa dodatno obdelan tako, da ima še antialergijske lastnosti (ki jih naravni lateks nima).

Wellsleep®

Mikrovlakna Wellsleep® so napredna, čvrsta, puhasta umetna vlakna, ki so veliko naprednejša od običajnih poliestrskih vlaken, ki so nastala pred pol stoletja. Vlakna Wellsleep® imenujemo tudi umetni puh, saj so na otip in ob uporabi najbolj podobna gosjemu puhu. Vlakna Wellsleep® imajo številne pozitivne lastnosti in so vsestransko uporabna.

Odlično uravnavajo temperaturo in so izjemno prijetna na dotik, poleg tega pa minimalno vpijajo vlago in so odporna na madeže. Vlakna Wellsleep® so učinkovit antialergijski izolator, zato so zelo primerna za ljudi, ki trpijo za alergijami in astmo, nočejo pa se odpovedati udobju lahkotnega puha.

Wellsleep® Advanced

Vlakna Wellsleep® Advanced so umetna vlakna, po svojih lastnostih zelo podobna vlaknom Wellsleep®, s to razliko, da imajo posebno križno strukturo, ki omogoča, da se med vlakni ustvarjajo majhni zračni žepki, ki povečajo voluminoznost in polnost polnila, ki ga sestavljajo. Vlakna Wellsleep® Advanced so torej izjemno lahka, puhasta in zračna ter zato še posebej primerna za vzglavnike in prešite odeje.

Sedaj, ko smo razrešili vse dvome o pomenu različnih izrazov, lahko brez skrbi pregledate ponudbo letvic, ki zagotavljajo popolno podporo telesu, obenem pa zračijo ležišče. Le kvalitetne letvice omogočajo, da izkoristite vse prednosti vašega ležišča. Vse o letvicah lahko preberete tukaj.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.