Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Vas muči januarska otožnost?

Januar je idealen mesec za otožnost, saj izpolnjuje vse pogoje. Kratki, temni dnevi, pomanjkanje sonca, dolgovi, ki smo si jih uspeli pridelati v veselem decembru, in občutek, da je vsega lepega konec – ob vsem tem nas hitro prevzamejo občutki otožnosti in brezupa. Če ste nagnjeni še k sezonski depresiji, vas lahko kaj hitro odnese v temne globine.

Januar je idealen mesec za otožnost, saj izpolnjuje vse pogoje. Kratki, temni dnevi, pomanjkanje sonca, dolgovi, ki smo si jih uspeli pridelati v veselem decembru, in občutek, da je vsega lepega konec – ob vsem tem nas hitro prevzamejo občutki otožnosti in brezupa.

Če ste nagnjeni še k sezonski depresiji, vas lahko kaj hitro odnese v temne globine. Če vas zgrabi depresija, je seveda čas za obisk pri zdravniku, če pa vas napade le blaga otožnost, pa jo lahko uspešno preženete z naslednjimi nasveti.

Znižajte svoja pričakovanja

Ob prehodu v novo leto nas vedno spremlja ogromno pričakovanj, večina pa je precej previsokih. Vsi pričakujemo, da se bo ob prelomu leta zgodilo nekaj, kar čakamo že dolgo – nato pa sredi januarja ugotovimo, da je vse enako ali celo malce slabše. To je pogosto vzrok za slabše razpoloženje – za katero pa smo pravzaprav krivi sami.

Znižajte svoja pričakovanja in se prepustite toku. Novo leto samo po sebi ne prinaša nobenih sprememb – to je dejstvo, ki se ga morate zavedati. Spremembe in napredek so odvisni od vas samih, zato pozabite na črne misli in se pogumno napotite svetli prihodnosti naproti.

Posvetite se načrtom

Januar je strašljiv tudi zato, ker se zdi nekako prazen. Decembra vas je verjetno čakalo kar nekaj obveznosti; srečanja s starimi prijatelji, službena novoletna zabava, božič v družinskem krogu, številni obiski, novoletna zabava – vse to vam je dalo občutek, da se v vašem življenju ogromno dogaja.

Januarja je žal vse drugače …

Vaš koledarček je prazen, nihče vas nikamor ne povabi – še televizijski spored je precej slabši. Vse to vas hitro napelje na misel, da je vaše življenje prazno in brez smisla. A najslabše je čakati in upati, da se bodo stvari spremenile same od sebe.

Vzemite življenje v svoje roke in sami skujte načrte za svojo prihodnost:

  • Pokličite prijatelje, ki jih niste videli že dalj časa, in jih povabite na kuhano vino.
  • Organizirajte večerjo v krogu prijateljev.
  • Obiščite člane razširjene družine, za katere v decembru ni bilo časa.  

Dogajanje v vašem življenju je povsem odvisno od vas, zato se pogumno lotite dela.

Pomislite na počitnice

Strokovnjaki so mnenja, da je eden izmed najboljših načinov za boljše počutje prav načrtovanje počitnic. To vas namreč osreči, napolni s pozitivno energijo in prijetnim pričakovanjem ter vam da nek cilj, ki se ga lahko veselite.

Četudi so vaše naslednje počitnice še daleč, lahko vseeno začnete z načrtovanjem:

  • Raziskujte kraje, ki jih želite obiskati,
  • naredite seznam znamenitosti, ki si jih želite ogledati,
  • pobrskajte za najcenejšimi letalskimi kartami.

Vse to vam bo dalo novo energijo, s pomočjo katere boste lažje preživeli januar.

Bodite kreativni pri izbiranju aktivnosti

December je čas divjih zabav, obilnih obrokov in velikih količin alkohola. Seveda se vam morda zdi, da vse to v januarju pogrešate, a tudi januar prinaša s seboj zanimive aktivnosti, ki vas bodo prav tako pritegnile in vam polepšale dneve – le priložnost jim morate dati.

  • Temni, dolgi večeri so kot idealni za stiskanje na kavču in gledanje filmov.
  • Sveži dnevi so popolna priložnost za dolge sprehode po naravi.
  • Deževni vikendi so kot ustvarjeni za branje knjig ob skodelici vroče čokolade.

Le kdaj boste našli čas za vse to, če ne v januarju?

Bodite telesno aktivni

Telesna aktivnost je odlična pot do sreče – seveda pa z njo na začetku ne velja pretiravati. Če ste po naravi bolj leni, v zadnjem času verjetno niste bili preveč aktivni, zato bi vam preveč intenzivna rekreacija predstavljala precejšen napor.

Za začetek si torej izberite lažjo vadbo, pri kateri se boste prijetno razgibali, obenem pa boste v njej še vedno uživali. Izlet v naravo, nekaj ur na bazenu, tečaj joge – vse to so odlične ideje za boljše počutje.

Ne bodite prestrogi s seboj

Je bil december tudi letos mesec razvrata? Preveč kalorij in preveč alkohola, poleg tega pa ste ponovno obudili svojo že skoraj pozabljeno kadilsko razvado. Januar je seveda čas, ko se skušamo znebiti vseh slabih navad – kar je tudi eden izmed razlogov, da januar tako težko prenesemo.

Januar namreč s seboj prinaša že dovolj težav, zato si ga res ni treba še otežiti. Če se boste odločili, da boste čez noč uvedli zdravo prehrano in redno rekreacijo, obenem pa ukinili alkohol in nikotin, je to seveda zelo pohvalna odločitev – ki pa bo morda predstavljala prevelik šok za vaš organizem.

Poleg januarske otožnosti vas bo mučil še občutek, da se morate odrekati vsem dobrim stvarem, zato se sprememb morda raje lotite nekoliko bolj postopno.

Ugotovite, kaj vas pravzaprav muči

Konec leta je tradicionalno čas za nekakšen pregled vsega, kar se nam je zgodilo v zadnjih dvanajstih mesecih. Četudi se tega ne lotite zavestno, vas bo spremljalo nekje v ozadju vaših misli – in če s kakšnim področjem svojega življenja niste zadovoljni, se bo to poznalo tudi na vašem počutju.

Nekoliko slabše počutje v tem času je sicer povsem normalno, a namesto da svoje negativne občutke potisnete na stran, se z njimi raje soočite. Zdaj je idealen čas za analizo vašega življenja, za ugotovitev, kaj bi radi spremenili, in za izboljšanje kvalitete svojega življenja.

Zberite pogum za spremembe

Ste ugotovili, da vaše slabo počutje ob začetku novega leta ni le posledica januarske otožnosti, pač pa ste resnično nezadovoljni s svojim življenjem? Zberite pogum za spremembe – za to ni nikoli nepravi čas.

Natančno razmislite o tem, kaj si želite, nato pa se z malimi koraki odpravite proti svojemu cilju. Ne zahtevajte preveč, saj boste tako hitro obupali – počasi in postopoma pa boste kmalu živeli življenje, ki ste si ga vedno želeli.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.