Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Varno na soncu: samopomoč za opečeno, pordelo kožo

Zlahka se zgodi, da nas sonce opeče. Takrat je koristno imeti pri roki nekaj zdravilnih pripomočkov, s katerimi si lahko pomagamo takoj. Našteli smo tiste najbolj naravne in enostavne, s katerimi si lahko učinkovito pomagate pri sončnih opeklinah.

Zlahka se zgodi, da nas sonce opeče. Takrat je koristno imeti pri roki nekaj zdravilnih pripomočkov, s katerimi si lahko pomagamo takoj.

Našteli smo tiste najbolj naravne in enostavne, s katerimi si lahko učinkovito pomagate pri sončnih opeklinah.

Pripravite si lahko hladne obkladke, s katerimi boste hladili pordela mesta. Krpo namočite v hladno vodo in jo polagajte na opečena mesta.

V pomoč je lahko tudi primerna prehrana. Po načelih tradicionalne kitajske medicine imajo hladilne značilnosti:

 • bambusovi poganjki,
 • repati ščir,
 • jabolka,
 • brokoli,
 • kefir,
 • rabarbara,
 • paradižnik,
 • višnje,
 • sezamovo olje,
 • špinača,
 • bučke,
 • poprova meta,
 • kislo zelje in
 • lubenica.

Hladilno moč ima tudi aloje vera: Za prvo pomoč pri opeklinah in manjših ranah zarežite v list aloje vere in jih s svežimi gelom večkrat na dan na debelo namažite. Če boste v te namene alojo vero kupili, se morate pred tem prepričati, da ni bila vzgojena s hranilnimi ali zaščitnimi kemičnimi sredstvi. Velja tudi, da je rastlina uporabna za zdravilne namene šele takrat, ko doseže starost treh let.

Pripravite si ohlajen čaj iz lakote. Dva decilitra zelišča poparite z 250 ml vode. Pustite stati 2 minuti, nato čaj precedite. Ohlajenega v obliki obkladka položite na pordelo kožo.

Vedno je koristno imeti pri roki gel iz kamilice ali ognjiča, saj oba pomagata pri celjenju kože, zato prideta prav tudi pri drugih manjših nezgodah. Kamilica pomaga tudi v primeru blagega vnetja kože. Podobno deluje ognjič.

Tudi arnika je že dolgo znana kot blagodejna rastlina; uporabljate jo lahko v obliki mazila, hladilnega gela ali tinkture.

V pomoč vam bo tudi skuta ali jogurt. Bombažno krpo, na katero ste dali nekaj hladne skute ali jogurta, položite na pordela mesta. Postopek lahko ponovite večkrat na dan.

Olje čajevca pomaga omiliti bolečino in pomiri razdraženo kožo. Nekaj kapljic olja zmešajte z osnovnim mandljevim oljem.

Na pordela mesta lahko nanesete tudi silicij, ki bo kožo pomiril in ohladil.

2 recepta za domačo pripravo hladilnih obkladkov

Kamilični obkladek

Jedilno žlico kamiličnih cvetov prelijte s skodelico vrele vode, pokrijte in pustite od 5 do 10 minut. Čaj precedite. Bombažno krpo namočite v ohlajen čaj, čeznjo pa položite še suho krpo. Obkladek naj učinkuje 20 minut. Postopek lahko ponovite dvakrat na dan.

Ognjičev obkladek

To blažilno zdravilo si pripravite še pred dopustom in ga hranite v domači lekarni: 5 g ognjičevih cvetov dodajte 100 g evcerina, ki ste ga pred tem segreli v vodni kopeli. Mešanica naj pokrita stoji več dni, da se evcerin oranžno obarva. Potem mešanico znova segrejete, da se evcerin utekočini, cvetovi pa potonejo. Mešanico skozi cedilo nalijte v stekleničko in jo uporabljajte po potrebi. Pordelo kožo namažite enkrat na dan.

Najboljša zaščita pred soncem je, da se mu preprosto izognete. Na Dormeu priporočamo počitek v kopalnem plašču Soya, z dodanimi sojinimi vlakni, saj vsebujejo aminokisline, ki na kožo delujejo blagodejno in jo dodatno negujejo. Za več informacij kliknite tukaj.

Vir: Viva – revija za zdravo življenje

 

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.