Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

V boj proti alergijam: Recite ne kihanju in smrkanju!

Prvi spomladanski dnevi prinašajo ogromno nagajivih sončnih žarkov, pozitivnega vzdušja in daljše dneve – vendar pa nekaterim prinesejo tudi kar nekaj težav. Alergija na cvetni prah je sezonska alergija, ki največ težav povzroča v pomladnih in zgodnjih poletnih mesecih. Ste tudi vi med tistimi, ki jih muči ta neprijetna nadloga? Z naslednjimi nasveti lahko občutno omilite kihanje in smrkanje, zato jih je vsekakor vredno preizkusiti.

Pomladni dnevi prinašajo ogromno nagajivih sončnih žarkov, pozitivnega vzdušja in daljše dneve – vendar pa nekaterim prinesejo tudi kar nekaj težav. Alergija na cvetni prah je sezonska alergija, ki največ težav povzroča v pomladnih in zgodnjih poletnih mesecih.

Ste tudi vi med tistimi, ki jih muči ta neprijetna nadloga? Z naslednjimi nasveti lahko občutno omilite kihanje in smrkanje, zato jih je vsekakor vredno preizkusiti.

Nadzorujte stanje

Verjetno ste že sami opazili, da nekatere alergike težave doletijo prej, druge pa kasneje. Skrivnost je v tem, da smo ljudje občutljivi na različne stvari; nekatere alergike bolj prizadenejo ene vrste cvetnega prahu, druge alergike pa druge. Ko boste ugotovili, katere vrste vam povzročajo največ težav, boste precej lažje poskrbeli, da se takrat izogibate odprtim prostorom.

Pri tem si lahko pomagate z odličnim orodjem Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije. Na tej povezavi lahko preverite, kakšna je koncentracija cvetnega prahu v zraku, in s pomočjo teh podatkov načrtujete svoje aktivnosti. Če je napovedana velika obremenjenosti zraka s cvetnim prahom, bo morda bolje, da se težavam izognete na povsem preprost način: da ostanete doma.

Zapirajte okna

V času najvišje koncentracije cvetnega praha v zraku je pametno, da zapirate okna. Če želite prezračiti prostor, to storite pozno zvečer – nikakor pa ne zjutraj, ko je v zraku največ cvetnega prahu. Previdni bodite tudi pri vožnji z avtom; okna naj ostanejo zaprta.

Četudi klimatske naprave niso najbolj zdrava in naravna stvar na svetu, so v času alergij nadvse uporabne. Če vas mučijo alergije, vam bo klimatska naprava tako prišla še kako prav.

Redno se tuširajte in si umivajte lase

Redna higiena je pomembna že sama po sebi, v času največje koncentracije cvetnega prahu pa postane še bolj ključnega pomena. Cvetni prah se namreč nabira na vaši koži in v vaših laseh, zato vas lahko po gibanju na svežem zraku kašljanje in kihanje muči tudi po povratku v zaprt prostor. Ne le, da so vaša dihala razdražena zaradi stika s cvetnim prahom – brez temeljitega spiranja alergen ostaja na vašem telesu.

Cvetni prah se posebno rad oprime različnih gelov in pen za lase, zato si v primeru, da tovrstne izdelke uporabljate, še nekoliko bolj pogosto umijte lase – ali pa se uporabi teh proizvodov za mesec ali dva odpovejte.

Cvetni prah se oprime tudi notranjosti vašega nosa, zato redno spirajte nosno sluznico. Pazite, da za to ne uporabljate preveč agresivnih snovi, ki lahko hitro izsušijo vašo sluznico; navadna fiziološka raztopina bo odlična izbira za rešitev te težave.

Preženite stres

Morda zveni neverjetno – a stres resnično še poslabša simptome vaše alergije. Nedavne raziskave so pokazale, da so imeli ljudje, ki trpijo za alergijami, dan po stresnem dogodku, kot je denimo govor pred veliko množico ali pomembna predstavitev v službi, še občutno hujše simptome.

V času sezone alergij tako nikakor ne bo odveč, da še dodatno poskrbite za bolj umirjen in uravnotežen življenjski slog. Vzemite si več časa zase, zagotovite si dovolj spanja in si občasno privoščite kakšno masažo. Poskrbite tudi za dovolj gibanja – a v najbolj kritičnih mesecih ne na svežem zraku!

Preženite pršice

Pršice so že same po sebi dovolj velik razlog za kihanje, smrkanje in srbenje – če pa jim na pomoč priskoči še cvetni prah, pa se vaša pomlad kaj hitro spremeni v pravo nočno moro. Pršice svoj dom najdejo v vzmetnicah, zato je pomembno, da za svoje ležišče primerno poskrbite.

Je morda čas za menjavo ležišča? To lahko hitro reši težave s pršicami. Novo ležišče skrbno negujte in poskrbite, da boste tokrat ostali brez teh nezaželenih gostov. V spalnici naj ne bo prevroče (pršice privlačijo visoke temperature), pa tudi nizka stopnja vlažnosti vam bo pomagala ohraniti bolj zdravo in prijetno okolje.

Izberite pravo posteljnino

Ležišče ne sestavlja le vzmetnica, pač pa tudi odeja, vzglavnik in posteljnina. Prav vsaka od teh stvari igra svojo vlogo pri preprečevanju (ali pa pri slabšanju) vaših težav s cvetnim prahom. Izberite kvalitetne in hipoalergene izdelke, s pomočjo katerih boste lažje ohranjali vašemu zdravju bolj prijazno okolje.

V postelji preživimo kar tretjino svojega življenja, zato je kvaliteta spanca nadvse pomembna. Če boste neprespani, boste še težje prenašali simptome svoje alergije. S pravimi spremembami in premišljenimi nakupi bo vaša spalnica postala oaza brez dražečih alergenov, v kateri boste zlahka zaspali in si nabrali novih moči za naslednji dan.

Pri posteljnini je pomembno tudi čiščenje. Pranje na dovolj visoki temperaturi bo uničilo morebitne pršice, sušenje v sušilnem stroju (in ne na zraku) pa bo poskrbelo, da vaša posteljnina ne bo postala zavetišče za cvetni prah.

Obiščite zdravnika

Izogibanje alergenom je odlična rešitev za boj proti simptomom alergije, a v življenju se boste zagotovo znašli v situacijah, ko to ne bo mogoče – ali pa si boste preprosto zaželeli, da vašega življenja ne bi več bilo treba prilagajati koncentraciji cvetnega praha v zraku. Morda se lahko najprej posvetujete s farmacevtom in preizkusite zdravila, ki se dobijo brez recepta, saj so številna med njimi zelo učinkovita.

Če simptomi ne bodo popustili, je morda čas za obisk zdravnika. Osebni zdravnik vam bo napisal recept za zdravila proti alergiji, ki bodo najverjetneje zelo uspešno omilila vaše težave. Žal vsa zdravila niso brez stranskih učinkov; morda vas bo mučila zaspanost ali utrujenost, vendar gre v večini primerov le za prehodne težave, ki sčasoma minejo.

Preizkusite akupunkturo

Četudi vas misel na zabadanje igel v vaše telo spravi v strah, bodo rezultati tega »mučenja« morda vredni vsega trpljenja. Kar nekaj študij je namreč dokazalo pozitivne učinke akupunkture pri ljudeh, ki trpijo za različnimi alergijami.

Če se boste odločili za akupunkturo, bodite pozorni na to, da boste izbrali pravega strokovnjaka, ne pa kakšnega mazača. Ne nazadnje gre za prebadanje vaše kože z iglami in zadnja stvar, ki si jo želite, je, da vas ob simptomih alergije mučijo še simptomi kakšne okužbe.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.