V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Kako spijo slavni? Živa Vadnov Brancelj

"Spanje je eden najpomembnejših obredov v mojem življenju. Zelo rada dolgo in dobro spim.

Preberite, kaj nam je o svojem spancu zaupala Živa Vadnov Brancelj.

"Spanje je eden najpomembnejših obredov v mojem življenju. Zelo rada dolgo in dobro spim.

Ponoči v udobni postelji, ko potrebujem počitek in energijo za nov delovni dan, po kosilu obožujem dremež (kadar si ga le lahko privoščim – večinoma na dopustu ali med vikendi), poleti najraje zadremam v prijetni senci ali pa celo na plaži, kjer tudi trda podlaga ne zmoti mojega užitka med snom in polsnom.

Na kratko – obožujem spanje," je za našo rubriko Kako spijo slavni razkrila Živa Vadnov Brancelj.

Obožuje dremuckanje

Zase pravi, da je tako jutranji kot nočni tip, odvisno od počutja in tega, kaj vse mora oziroma želi narediti. "Če se mi nikamor ne mudi, zelo rada še poležim, a ob tem je nevarno, da zaspim tudi za uro ali dlje. Dremež pri budilki je moj zaveznik.

Najraje si jo navijem kakšne pol ure prej, da lahko vsaj petkrat pritisnem na dremež … dremuckanje namreč obožujem. Se pa zgodi, da tudi skočim iz postelje in oddrvim v kopalnico pod stresom, ker zamujam ...

Vedno pa se veselim vsakega dne posebej," pripoveduje Živa.

Večerni …

V posteljo se običajno odpravi okoli polnoči in spi kakšnih šest, sedem ur. Bolj gre teden proti koncu, prej se odpravi spat. "Včasih sem že ob 21. uri tako zaspana, da vidim pred seboj le še posteljo," prizna Živa. Njeno večerno obredje sestavlja odstranitev ličil, nega obraza ter ščetkanje zob.

.. in jutranji obred

Zjutraj najprej pogleda skozi okno, da vidi, kakšno je vreme, nato odtava v kopalnico, kjer se zares zbudi, potem je na vrsti hranjenje živali. "Kosmatinca me vedno spravita v boljšo voljo, tudi če nisem najbolj razpoložena."

Za dober spanec dobro ležišče

Od česa je odvisno, kako se Živa zjutraj zbudi? Predvsem od količine spanca, pa tudi od ležišča. "Prejšnje ležišče je zelo slabo vplivalo na moj spanec, ker me je pogosto bolela noga.

Še huje je v kakšnih hotelih s slabimi ležišči, kjer po prespani noči zjutraj čutim vsako mišico na hrbtu." Najbolj se spočije na malo tršem, a vseeno udobnem ležišču.

Z možem sta si pred kratkim omislila popolnoma novo ležišče z novo tehnologijo penastih vzmeti, s katerim sta izredno zadovoljna. Ležišče menjujeta na približno tri do štiri leta.

Po njenem okusu je vzglavnik čim nižji, še raje pa spi brez. Posteljnina mora biti sveža, dišeča in prijetna na otip. Najraje spi na boku, zvita v klobčič, pogosto pa tudi na trebuhu.

Kjerkoli in kadarkoli …

Zaspi lahko kjerkoli, kadarkoli, in to zelo hitro. To ji je ostalo še iz časa, ko je veliko potovala in se dolge ure vozila z javnimi avtobusi v neznanih deželah po razdrapanih cestah. Ima pa tudi preizkušen recept za nespečnost: "V roke vzamem kakšno resno literaturo, najbolje kak učbenik, in kot bi trenil sem zelooo zaspana …"

Najraje v dvoje

V postelji zelo rada nosi pižame z dolgimi ohlapnimi hlačami in oprijetimi majčkami. Poleti včasih spi tudi gola, ampak mora biti res vroče. Tudi po skoraj sedmih letih skupnega življenja z možem zelo rada spi v dvoje, posebej ko je hladno in se ga tišči kot klop. Poleg tega imata dovolj veliko posteljo, da je zadosti prostora, tudi kadar si želi več svobode.

Sproščeno v spanec

In kaj bi Živa svetovala našim bralcem za boljši spanec? "Uh, tole je pa težko. Kar ustreza meni, ni nujno, da bo ustrezalo tudi drugim.

Pomembno se mi zdi, da se pred spanjem skušamo umiriti, se sprostiti in pustiti načrtovanje za prihodnji dan. Tudi preveč telesne dejavnosti pred spanjem ni dobro, ker imamo takrat v telesu veliko energije in kisika. Obred pred spanjem naj bo sproščujoč, saj je to čas, ko se je treba umiriti in se spraviti v prijetno počutje."

Vir: Viva, revija za zdravo življenje

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.