V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

S hišnim ljubljenčkom na dopust

Če se odpravljate na dopust in razmišljate, da bi s seboj vzeli tudi svojega štirinožca, najprej premislite, ali je potovanje zanj sploh primerno. Nekatere živali pot dobro prenašajo in uživajo na potepanju s svojim lastnikom, za druge pa je pot prevelik stres. Vsekakor se je treba tudi na pot z ljubljenčkom dobro pripraviti, saj boste le tako na poti brezskrbni.

Če se odpravljate na dopust in razmišljate, da bi s seboj vzeli tudi svojega štirinožca, najprej premislite, ali je potovanje zanj sploh primerno. Nekatere živali pot dobro prenašajo in uživajo na potepanju s svojim lastnikom, za druge pa je pot prevelik stres.

Vsekakor se je treba tudi na pot z ljubljenčkom dobro pripraviti, saj boste le tako na poti brezskrbni.

Pred potovanjem …

… se pozanimajte o morebitnih preventivnih zdravstvenih ukrepih, ki jih je treba upoštevati – sploh če gre za potovanje v drugo državo. Pred odhodom žival razglistite (tablete lahko kupite pri veterinarju) in zaščitite proti zunanjim zajedavcem (bolhe, klopi, komarji).

Na potovanje jemljite le zdrave živali. Pred odhodom v eksotične kraje se pozanimajte o tamkajšnjih specifičnih boleznih (npr. leishmanioza). Pozanimajte se tudi, ali obstaja preventivna zaščita pred njimi in kakšni so klinični znaki bolezni, da boste vedeli ravnati, če bi bolezen nastopila po vrnitvi domov. Koristno je tudi poznati naslov najbližjega veterinarja v kraju vašega dopustovanja.

Varna vožnja

Poskrbeti morate tudi za varnost ljubljenčka na poti. Najbolje je, da si priskrbite boks (kovinska kletka ali plastična košara), v katerem se bo varno peljal vso pot. Seveda mora biti boks dovolj velik, da bo v njem lahko stal in se obračal. Ljubljenček se bo varno peljal tudi na zadnjih sedežih, vendar le, če bo pripet s posebnim varovalnim pasom, ki ga namestite na avtomobilski varnostni pas. Tako boste preprečili morebitne poškodbe psa in drugih potnikov.

Če boste potovali z letalom, se pri letalski družbi pozanimajte o pravilih, povezanih s potovanjem živali. Če je vašemu štirinožcu v avtu pogosto slabo, ga zjutraj ne nahranite oz. mu dajte sredstvo proti slabosti.

Med daljšo potjo poskrbite za kratke postanke (na dve do tri ure), da bo lahko žival opravila svoje potrebe, ponudite pa ji tudi vodo. Ne pozabite na mirno vožnjo in svež zrak. V vročih dneh (kadar temperatura preseže 20 stopinj Celzija) ljubljenčkov nikakor ne smete pustiti samih v avtu, saj je to smrtno nevarno!

Potovanje v tuje države

Z evropskim potnim listom za hišne živali lahko prehajate meje vseh držav članic EU, obiščete pa lahko tudi Hrvaško. Pes mora biti označen z mikročipom (do junija 2011 velja tudi jasno berljivo tetovirano znamenje). Psi, ki so dopolnili tri mesece starosti, morajo biti cepljeni proti steklini (od prvega cepljenja mora miniti najmanj 21 dni). Evropski potni list za hišne živali dokazuje, da je pes z določeno številko mikročipa v lasti določene osebe in da je cepljen.

Za potovanje psa v ostale tretje države potrebujete veterinarsko spričevalo. O podrobnostih v zvezi z izdajo spričevala in o postopkih, povezanih s tem, se obrnite na glavni urad VURS (tel. (01) 300 13 00), informacije pa so na voljo tudi na spletni strani VURS (www.vurs.gov.si).

Upoštevajte, da za potovanje v nekatere države veljajo predpisani termini, v katerih morajo biti opravljena posamezna cepljenja in laboratorijske preiskave. Te postopke je v nekaterih primerih treba začeti že šest mesecev pred načrtovano potjo, zato se o tem pozanimajte dovolj zgodaj.

Nekatere države, ki so proste stekline, izvajajo dodatne ukrepe, ki preprečujejo vnos te bolezni na njihovo območje: tako zahtevajo izpolnjevanje dodatnih pogojev, kot je ugotavljanje zanesljivosti cepljenja, kar se ugotavlja z merjenjem titra protiteles proti virusu stekline. To velja za Združeno kraljestvo, Irsko, Malto, Švedsko in nekatere druge države članice EU.

Poleg zdravstvenih pogojev bodite pozorni na prepoved vstopa "nevarnih pasem" v nekatere države članice EU. Za vse podrobnosti se obrnite na glavni urad VURS.

Na počitnicah

Tudi na dopustu poskrbite za svežo vodo in senco, v katero se bo lahko štirinožec umaknil, ko bo najbolj vroče. Štirinožce hranite po običajnem režimu in poskrbite, da bo sveže pripravljena. Nekatere svetlodlake in kratkodlake živali so občutljive na sonce, zato preprečite morebitne opekline. Pozorni bodite tudi na pike žuželk. Če opazite, da ima pes ali mačka nenavadno oteklino, najprej preverite, ali gre za pik žuželke. Če v koži najdete želo, ga izvlecite, nato pa prizadeto mesto hladite z ledom, da boste zmanjšali oteklino. Če pride do pika na glavi, navadno v okolici gobčka ali v gobčku, se lahko oteklina razširi na območje vratu, kar povzroči težave z dihanjem. V takšnem primeru se obrnite na veterinarja.

Nujna oprema za pot

  • potni list z veljavnim cepljenjem in številko mikročipa,
  • ovratnica z naslovom in telefonsko številko (poleg mikročipa) ter povodec, po potrebi tudi nagobčnik,
  • ležišče in igrače,
  • hrana in posodi za vodo in hrano,
  • zaščita pred klopi, bolhami in komarji, pinceta za odstranjevanje klopov,
  • komplet prve pomoči za živali (gaza, vata, povoj, jod v obliki tinkture ali mazila, probiotično sredstvo, rehidracijsko sredstvo, živalsko oglje, zdravilo proti potovalni slabosti, zdravila, ki jih žival redno jemlje)
  • vrečke za pobiranje kakcev,
  • krtače in glavniki,
  • sveža voda za na pot.

Kadar ne more na potovanje …

Če vas ljubljenček ne more spremljati na dopustu, se bo seveda najbolje počutil doma oziroma pri ljudeh, ki jih že pozna. Če zanj ne more skrbeti nihče od vaših bližnjih, mu lahko zagotovite oskrbo na domu – nekatera podjetja že ponujajo oskrbo na domu, v okviru katere psa v oskrbi večkrat na dan sprehodijo ter poskrbijo za vodo in prehrano.

Še pred odhodom psa spoznajte z osebo, ki bo zanj skrbela. Druga možnost so hoteli, za hišne ljubljenčke. V Sloveniji jih je vse več. Vsaka takšna ustanova mora biti registrirana pri VURS, zato se tam pozanimajte, katera vam je najbližja.

Zanje obstajajo tudi predpisi, ki zagotavljajo minimalne pogoje. Ker so običajno zelo zasedeni, zlasti v poletnih mesecih, pravočasno načrtujte dopustovanje vašega ljubljenčka. Nekateri hoteli imajo pogoje, pod katerimi žival sprejmejo v oskrbo (potni list, vpis v Centralni register psov, nekateri ne sprejemajo psic v času gonitve ipd.).

Vir: Viva, revija za zdravo življenje

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.