Naše blagovne znamke
KUPUJTE PO KATEGORIJAH
Prodajna mesta
Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Razkrivamo pomen (pred)prazničnih običajev, 3. del

V zraku je vedno bolj čutiti pričakovanje ob prihodu novega leta in vznemirjenje ob zavedanju, da je zopet minilo še eno leto.

Pa ne samo krašenje jelke, ampak tudi številni drugi običaji ob iztekajočem se letu nosijo simbolne pomene. Človek si namreč že od pradavnih dni želi s posebnimi, celo nekoliko nenavadnimi obredi zagotoviti srečo in blaginjo tudi za prihodnost.

V zraku je vedno bolj čutiti pričakovanje ob prihodu novega leta in vznemirjenje ob zavedanju, da je zopet minilo še eno leto.

Pa ne samo krašenje jelke, ampak tudi številni drugi običaji ob iztekajočem se letu nosijo simbolne pomene. Človek si namreč že od pradavnih dni želi s posebnimi, celo nekoliko nenavadnimi obredi zagotoviti srečo in blaginjo tudi za prihodnost.

Sv. Tomaž (21. december)

Tako kot Lucije se tudi svetega Tomaža držijo mnogi reki. Tako na ta dan ni dovoljeno peči kruha in presti.

Dekleta so lahko v sanjah videla svojega bodočega ženina, če so zvečer pokleknila pred posteljo ter po trikrat zmolila očenaš in potresla posteljo. Fant pa se je lahko na ta večer odpravil h kaki hiši, kjer je živelo parno število ljudi; če je skrit pod oknom poslušal pogovor ljudi v hiši, je bilo prvo ime, ki ga je ujel, ime njegove bodoče.

Kaj se zgodi, če vržeš čevelj čez glavo

Ponekod so znali razbirati prihodnost tako, da so metali čevelj čez glavo nazaj. Če je čevelj padel tako, da je vrh kazal proti vratom, bo v naslednjem letu treba od hiše, če proti postelji, bodo bolni, če proti peči, bo huda zima...

Božično drevesce ali novoletna jelka

Skozi zgodovino je stalno spreminjalo svojo obliko. Prvotna slovenska navada je bilo drevo obesiti, v nekaterih krajih prav, v drugih narobe.

Obešeno je bilo v:

 • bohkovem kotu,
 • pred hišo,
 • za plotom,
 • na gnoju,
 • na dvorišču ali
 • nad vodnjakom,

Okrasili so ga z jabolki ali pozlačenimi ali posrebrenimi orehi ali lešniki, ali pa so ga pustili kar neokrašenega. V podobni obliki so bili znana po vsej Evropi, dokler jih ni v 18. stoletju izrinila nemška protestantska različica stoječih dreves, okrašenih s svečicami.

Sveti Štefan (26. december)

V starem Rimu so na ta dan »blagoslavljali« konje in navado je povzela Cerkev. Ljudstvo zato ve povedati, da je bil sveti Štefan Herodov konjar (kaj je počel v resnici, ni znano).

Blagoslov modernih "konjev"

V novejšem času je blagoslov smiselno razširjen tudi na avtomobile. V spomin na kamenjanje sv. Štefana v Boljuncu pri Trstu kamenjajo otroke, le da vanje ne mečejo kamnov, temveč – pomaranče. Otroci menda nimajo nič proti.

Tepežkanje (28. december)

Kaj je izvirni pomen tepežkanja? Čaranje!

Šiba – simbol plodnosti

V starem Rimu so v teh dnevih šibali predvsem dekleta. Tudi pri nas so prvotno tepežkali predvsem dekleta; po Prekmurju so ob tepežkanju vpili »Rodi, rodi!«.

Na Primorskem, po Brkinih, se tako kot v rimskih časih med sabo tepežkajo odrasli; palica je čarobni pripomoček in tepežkanje naj bi prineslo srečo. Marsikje predvsem otroci, ki pridejo tepežkat, dobijo v dar kako jabolko ali hruško. Če se pojavi kdo starejši, pa mu dajo v roke panj in sekiro ter mu rečejo, naj gre raje delat.

Staro leto in novo leto (31. december, 1. januar)

Tako kot danes kdaj rečemo, da boš tisto, kar počneš na prvi dan novega leta, počel vse leto, so včasih na staro leto trikrat pometli hišo, da bi bila vse leto čista.

Na Silvestrovo se razkriva prihodnost

Ker so se na zadnji dan starega leta spraševali o tem, kaj bo prineslo prihodnje, je bil večer primeren tudi za vedeževanje. K zabavi silvestrskega večera je tako sodilo vlivanje raztopljenega svinca v vodo; iz oblik, ki so nastale, so poskušali sklepati o tem, kaj jih čaka v letu, ki prihaja.

Po Koroškem so vedeževali tudi s šestimi klobuki ali peharji, pod katere so skrili različne simbole:

 • prstan (poroka),
 • ključ (gospodarstvo),
 • denarnico (denar),
 • culo (odhod),
 • punčko (otrok) in
 • oglje (smrt).

Če je nekdo trikrat zapored izbral isto, se je tisto gotovo moralo zgoditi.

Trop divjih psov in mož s sekiro

Eden znanih strašljivih prizorov v teh nočeh je divja jaga, nejasno opisana prikazen, ki jo ponekod vidijo kot velik trop psov, vodi pa jih šepast mož s sekiro v roki. Kdor se psov ubrani, tega mož s sekiro poseka. Kako se jih obraniti? Kakor kje, najbolj zanesljiva metoda pa je, da se prekrižaš in jim stopiš s poti.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.