V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

13 osupljivih dejstev o hujšanju

Doslej smo verjeli, da bomo shujšali le z manjšo količino hrane in več telovadbe. A vendar znanstveniki odkrivajo, da na našo telesno težo pomembno vplivajo geni, porušeno hormonsko ravnovesje in celo nekatere vrste virusov. Preverite najnovejša dejstva o debelosti in vitkosti.  huj

Doslej smo verjeli, da bomo shujšali le z manjšo količino hrane in več telovadbe. A vendar znanstveniki odkrivajo, da na našo telesno težo pomembno vplivajo geni, porušeno hormonsko ravnovesje in celo nekatere vrste virusov.

Preverite najnovejša dejstva o debelosti in vitkosti.

1. Debelost je dedna

Ljudje naj bi imeli več vrst genov, ki povzročajo debelost. Tisti, ki imajo podvojen gen FTO, poimenovan kar »bajsijev gen«, imajo kar 60% več možnosti, da bodo debeli.

A vendar podedovana nagnjenost k večji telesni teži ne pomeni doživljenjskega hujšanja. Z redno vadbo se tveganje za debelostjo manjša.

2. Nekateri ljudje imajo več maščobnih celic

Nekateri ljudje imajo dvakrat več maščobnih celic od drugih. Maščobne celice nastajajo v otroštvu, njihovo število pa se v obdobju adolescence ustali. Bolje je, če ima telo več manjših maščobnih celic kot malo velikih, polnih z maščobo.

Na število celic žal sami ne morete vplivati, lahko pa dosežete, da ostanejo majhne. Kako, si preberite v nadaljevanju.

3. Na prebavo lahko vplivate sami

Skupina znanstvenikov je prepričana, da že 5 kg preveč upočasni metabolizem. To pomeni, da bolj kot se zredimo, težje shujšamo. Zato je za idealno težo pomembna telovadba.

4. Dokazano je, da stres redi

Stresne situacije dokazano izzovejo željo po prigrizkih, bogatih s ogljikovimi hidrati, ki znižajo nivo stresnih hormonov, kar pa seveda pospešuje nalaganje odvečne maščobe v telesu.

V takšnem primeru si privoščite poleg redne telovadne še vsakdan čas za stvari, ki vas veselijo (knjiga, družina, …).

5. Vse se začne že v nosečnosti

Kot kajenje in alkohol tudi nezdrava hrana, bogata s sladkorjem in maščobami, škoduje otroku. Dokazano je, da se otroci z enako gensko zasnovo razlikujejo v teži, odvisno od tega, ali je mati v nosečnosti jedla bolj zdravo ali ne.

6. Več ur spanja, manj kilogramov

Pomanjkanje spanja poruši hormonsko ravnovesje, predvsem leptina, ki uravnava občutek sitosti in grelina, ki uravnava občutek lakote.

Zadostna količina spanja nam da občutek sitosti in je najenostavnejši in najcenejši način hujšanja.

7. Tudi teža partnerja je pomembna

Ljudje, ki imajo ob sebi predebelega partnerja, kaj kmalu tudi sami začnejo pridobivati telesno težo in obratno. Če vaš partner shujša, začnete slej kot prej tudi sami razmišljati o bolj vitalnem telesu. Pravijo, da je nihanje telesne teže kar nalezljivo.

8. Virusi lahko povzročajo debelost

Znanstveniki so ugotovili, da so adenovirusi povzročitelji debelosti, saj se matične celice, ki so kot kameleoni, pri okužbi, spremenijo v maščobne celice.

Virusi povzročijo povečanje števila maščobnih celic v našem telesu kot tudi količino maščobe v samih celicah.

9. Piškoti povzročajo pravo odvisnost

Hrana povzroča odvisnost. Sicer ne takšno kot alkohol ali trde droge, a je dokazano, da nam ob stiku s hrano, ki jo imamo radi, začne pospešeno delovati isti del možganov kot ob drogah.

10. Vnetje ušesa vpliva na naš okus

Ena izmed teorij govori o tem, da nam vnetje osrednjega ušesa, lahko poškoduje okuševalni živec, ki poteka skozi srednje uho.

Za osebe s pogostim vnetjem je bolj značilno uživanje sladke in mastne hrane, saj je njihova sposobnost zaznavanja sladkega in mastnega manjša.

Že sama zamenjava sladkarij z sadjem in masla z olivnim oljem bo pomagala pri izgubi teže.

11. Antioksidanti pomagajo

Prosti radikali, ki so prisotni v sladkih in slanih prigrizkih, pospešujejo staranje in kopičenje kilogramov. Te molekule, ki pospešujejo oksidacijo, poškodujejo celice, ki telesu sporočajo, kdaj smo siti.

Namesto sladkarij, čipsov in podobnih škodljivih ogljikovih hidratov, si privoščite sadje in zelenjavo bogato z antioksidanti.

12. Odločite se za katerokoli dieto

Vse več je različnih diet, ki nas prepričujejo o njihovi učinkovitosti, največkrat pa nam nobena dokončno ne pomaga. Namesto, da bi se odrekali hrani in šteli kalorije, strokovnjaki svetujejo mediteranski način prehranjevanja in odsvetujejo uživanje industrijsko pripravljene hrane.

Spremenite torej svoje nezdrave prehrambene navade in vključite v svoj jedilnik čim več sadja in zelenjave.

13. Bodite v dobri formi

Vitka postava ni pogoj za zdravo življenje. Za zdravje je potrebno najmanj 30 minut gibanja na dan. To pa ne pomeni, da se morate zapreti za pol ure v fitnes, ali teči v kosu. Razdelite si vadbo skozi cel dan, in namesto dvigala uporabite stopnice, ter stopite z avtobusa eno postajo prej in pešačite do doma.

Vir: Reader's Digest

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.