V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

4 pomembna dejstva o glivicah

Glivična okužba nohtov zna biti zelo neprijetna. Resda, se ne prenaša na druge organe, tudi ni smrtonosna, je pa zato estetsko zelo moteča, sploh za vse tiste, ki imajo takšno delo, ki od njih zahteva lep videz rok. Ste vedeli, da ima glivično okužbo kar 12 odstotkov ljudi?

Glivična okužba nohtov zna biti zelo neprijetna. Sicer se res ne prenaša na druge organe, pa tudi smrtonosna ni, je pa zato estetsko zelo moteča, trdovratna in se rada ponavlja.

Ste vedeli, da ima glivično okužbo kar 12 odstotkov ljudi?

Doleti mlade in starejše

Strokovno ji pravimo onihomikoza. To estetsko breme lahko prizadene tako nohte vaših stopal, kot nohte rok. Na nogah glivično okužbo povzročajo dermatofiti, medtem ko so krivec za glivice na nohtih rok običajno kvasovke.

Tako kot je vrst gliv, ki povzročajo okužbo več, so tudi razlogi za okužbo različni. Je pa res tudi to, da za te okužbe nismo vsi enako dovzetni.

Bolj na udaru so ljudje s sladkorno boleznijo, še posebej tisti, ki imajo bolezni perifernega ožilja in živčevja. Izpostavljeni so tudi vsi imunsko oslabeli in ljudje po 50. letu starosti. To pa seveda ne pomeni, da ne more doleteti mladih.

Okužbe pri mlajših so najpogosteje posledica različnih poškodb nohtov ali kože na stopalih. Večinoma gre za ljudi, ki so športno dejavni in pogosto obiskujejo športne objekte, bazene, savne.

Dednost igra pomembno vlogo

Glivične okužbo so sicer nalezljive, vendar pa pri tem pomembno vlogo igra individualna dovzetnost. To pomeni, da za glivične okužbe nismo vsi enako dovzetni, vendar, če so glivice imeli že naši starši, je možnost okužbe večja.

Veliko bolnikov pove, da imajo tudi njihovi bližnji sorodniki podobne spremembe na nohtih. To pomeni, da ne bodo vsi obiskovalci bazena (glivice imajo namreč odlične pogoje za prenašajo v vlažnih prostorih) dobili glivice, temveč le tisti, ki so zanje dovzetnejši.

Najpogosteje prizadet nožni palec

Na nogah je najpogosteje prizadet palec ali oba palca. Sicer pa glivice prepoznamo po motno obarvanih nohtih, ki začenjajo odstopati. Postanejo lahko zadebeljeni, krhki in lomljivi. Vendar pa ni nujno, da imate ob omenjenih pojavih ravno glivično okužbo.

Podobne spremembe namreč povzročajo tudi nekatere druge kožne bolezni. Znano je, da so za okužbe rok bolj dovzetne ženske, predvsem tiste, ki si pogosto močijo roke.

Sladkor – raj za glivice

Če se glivice dlje časa ne zdravijo, se lahko začnejo prenašati na druge dele telesa, najpogosteje na kožo dimelj, trupa, dlani in nohtov rok, včasih celo na lasišče. Za vse tiste, ki so izpostavljeni pogostemu močenju rok je smiselno, da pričnejo uporabljati kakovostne zaščitne rokavice, po delu pa naj se roke temeljito umijejo in posušijo.

Previdnost velja tudi za vse, ki imajo veliko opraviti s slaščicami, saj sladkor pospešuje razmnoževanje glivic na koži in nohtih. Nohte strižite na kratko in pazite, da pri tem ne poškodujete kožice ob njih. Saj poškodbe olajšajo vstop glivicam. Seveda so glivice na nogah ravno tako moteče.

Kako se jim izogniti?

Svetujemo vam, da ob vsakem obisku javnega kopališča ali savne nosite plastične natikače. Po uporabi prhe pa si noge temeljito obrišite in osušite. Za ljudi, ki so dovzetnejši zanje se svetuje uporaba posipa ali šampona s protiglivičnim delovanjem.

Poleg naštetega pa nosite nogavice in čevlje iz naravnih in zračnih snovi ter imejte vedno suho kožo na nogah in rokah, če je le mogoče.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.