V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

18 presenetljivih stvari, ki vplivajo na našo težo

Vsakdo pozna vsaj koga, ki pogosto je mastno hrano ter ima neizmerno rad sladkarije in sladke pijače … ob tem pa še izgublja telesno težo. Vi pa se mučite z zelenjavo, s pustimi jogurti, pijete nesladkane čaje in kavo, imate občutek, da ste venomer lačni in se odrekate obrokom pozno zvečer. Kaj delate narobe?

Obstaja vsaj osemnajst skritih pasti, zaradi katerih se redimo, pogosto posredno, vendar jih nikoli ne bi označili za morebitne krivce. Razkrivamo …

Vsakdo pozna vsaj koga, ki pogosto je mastno hrano ter ima neizmerno rad sladkarije in sladke pijače … ob tem pa še izgublja telesno težo. Vi pa se mučite z zelenjavo, s pustimi jogurti, pijete nesladkane čaje in kavo, imate občutek, da ste venomer lačni in se odrekate obrokom pozno zvečer. Kaj delate narobe?

Obstaja vsaj osemnajst skritih pasti, zaradi katerih se redimo, pogosto posredno, vendar jih nikoli ne bi označili za morebitne krivce. Razkrivamo …

1. Opuščanje branja deklaracij

Izsledki raziskave, objavljene v reviji Journal of Consumer Research, kažejo, da nas zlahka zavedejo napisi, ki pravijo, da so posamezni izdelki zdravi. Težava je torej v tem, da smo premalo pozorni na deklaracije, v katerih se skriva pravi odgovor na vprašanje, ali je živilo zdravo in ali redi. Druga raziskava, ki je bila objavljena v reviji Science Daily, dodaja, da gredo na takšne limanice predvsem ljudje, ki hujšajo. Ključno je torej, da odločitev o tem, ali je živilo pred nami zdravo, sprejmemo na osnovi tega, kar piše v deklaraciji – in ne na osnovi trženja in oglaševanja.

2. Temperatura sobe

Če želite shujšati, vam bo v prid nižja temperatura sobe. Raziskava, objavljena v reviji Obesity Reviews, je pokazala, da v hladnih prostorih porabimo več kalorij, saj tako telo porablja več energije za ohranjanje toplote. Tudi če se ne tresemo od mraza, hlad v našem telesu aktivira snov, imenovano rjava maščoba, ki deluje kot »peč« in »kuri« kalorije. Če te maščobe ne uporabljamo za ohranjanje telesne temperature, jo izgubimo, skupaj z njenim potencialom vred.

3. Debeli prijatelji

Raziskava, objavljena v reviji New England Journal of Medicine, pravi, da se lahko debelosti tudi »nalezemo«. Ko so spremljali približno 12 tisoč ljudi, starih več kot 32 let, so ugotovili, da pri ljudeh z debelimi prijatelji obstaja kar za 170 odstotkov večja verjetnost, da bodo tudi sami debeli. Prijatelji vplivajo na nas, zato pogosto izberemo tudi življenjski slog, ki je podoben njihovemu.

Kaj lahko storite?

Izberite dejavnosti, pri katerih boste v družbi prijateljev kurili kalorije:

  • skupaj se sprehajajte,
  • vpišite se na vadbo,
  • obiščite kmetijo in pomagajte pobirati pridelek …

Ali pa se raje družite s takimi, ki vas ne bodo speljali na kriva pota.

4. Elektronska pošta

Namesto da ves čas pošiljate e-sporočila, se raje sprehodite do prijateljev in jim vsebino sporočite osebno. Če bi opustili e-pošto za komuniciranje s prijatelji iz istega mesta, bi na letni ravni porabili dovolj kalorij, da bi shujšali za pet do šest kilogramov. Enako velja za klepetanje na družbenih omrežjih, videoklice …

5. Umetna sladila

Čeprav o tem še ni verodostojnih znanstvenih dokazov, umetna sladila najbrž porušijo naravne regulatorje v telesu, ki »štejejo« vnesene kalorije in nas opozarjajo, da smo pojedli preveč. Umetna sladila torej uporabljajte zmerno; raje posegajte po naravnih, kot je denimo kokosov sladkor.

6. Zelenjava

Če ne kupujete organsko pridelane zelenjave, pojeste pa jo kar veliko, vendar vam kljub temu ne uspe shujšati, je možno, da je za to kriva prevelika količina toksinov. Skrbneje izbirajte zelenjavo in se, če je le možno, odločajte za takšno, ki je pridelana po naravni poti. Če se vam dozdeva, da je to zgolj nerazumno vzbujanje panike, se spomnite, da pesticidi in druge kemikalije ubijajo žuželke in druga živa bitja, zato ni težko priti do sklepa, da utegnejo škodovati tudi človeku, četudi posledice niso vidne takoj.

7. Hrana z malo maščobe

Večina hrane, ki jo oglašujejo kot nizkokalorično in z manjšim deležem maščobe, pogosto vsebuje le malo hranilnih snovi, zato že kmalu po tistem, ko jo zaužijemo, občutimo lakoto. Tako se na koncu izkaže, da jemo manj kalorično hrano, vendar je zaužijemo več, zaradi česar je končni rezultat tega početja najmanj vprašljiv. Izjeme so manj mastno mleko, jogurt in drugi mlečni izdelki.

Nizkokalorični piškoti, keksi in druge slaščice so najpogosteje brez vsake hranilne vrednosti – z njimi v telo vnesete samo dodatne kalorije. Hrana z malo maščobe je pogosto tudi nasičena z dodanimi sladkorji, ki so tudi »skrite kalorije«.

8. Zaskrbljenost

Stres je povezan z izločanjem hormona kortizola, ki je povezan s skladiščenjem maščobe, zlasti v trebušnem predelu. In še: kadar smo v stresu, navadno posegamo po najbolj mastni in sladki hrani, saj imamo občutek, da nas bo »pomirila«.

9. Preskakovanje obrokov

Pri vsakem obroku se presnovna dejavnost poveča za 20 do 30 odstotkov, takšna ostane tudi naslednji dve uri. Preskakovanje obrokov pomeni počasnejšo presnovo oziroma manjšo porabo kalorij. Najbolj problematično je preskakovanje zajtrka, saj se čez noč presnova upočasni za pet odstotkov in takšna tudi ostane, dokler česa ne pojemo.

10. Jetra, nasičena s strupi

Jetra so zelo pomemben organ, ko gre za porabljanje maščob, problem pa nastane, če so preobremenjena s strupenimi snovmi. Zmanjšajte količino alkohola, sladkorja in nasičenih maščob.

11. Rojstni datum

Ljudje, rojeni v zimskih mesecih, se bolj nagibajo k debelosti kot tako imenovani poletni otroci. Ni dokazov, vendar znanstveniki domnevajo, da imajo zimski otroci počasnejšo presnovo.

12. Gledanje televizije

Znanstveniki so ugotovili, da se srčni utrip, krvni tlak in presnovna dejavnost med gledanjem televizije tako zelo zmanjšajo, da na uro porabimo od 20 do 30 kilokalorij manj, kot če bi samo mirno sedeli. Če vas to ne bo odvleklo s kavča, ste skorajda izgubljen primer.

13. Okušalne brbončice

Ljudje z razmeroma majhnim številom okušalnih brbončic se bolj nagibajo k uživanju hrane z več sladkorja in maščobe. Če se v tem prepoznate, se izogibajte hrani, po kateri najbolj hrepenite.

14. Pozno odpravljanje k počitku

Nespečnost je povezana s predelavo ogljikovih hidratov in z upočasnjevanjem presnove. Če torej želite hitreje shujšati, se odpravite k počitku v razumnem času (najpozneje okrog polnoči).

15. Premalo spanca

Raziskava, ki so jo opravili v bolnišnici St. Luke's Roosevelt v ZDA, je pokazala, da neprespani ljudje porabijo v povprečju 300 kalorij manj kot tisti, ki spijo vsaj sedem ur in pol na noč.

16. Življenje v dvoje

Skupno življenje pogosto pomeni delitev hrane in prehranjevalnih navad, vendar pa to, kar ustreza vam, ne ustreza nujno tudi partnerju. Če živite v paru, to še ne pomeni, da morajo biti enaki tudi vajini obroki.

17. Motnje delovanja ščitnice

Če ste pogosto ali nenehno utrujeni, se redite in vas pogosto zebe, bi morali preveriti delovanje ščitnice – tudi nepravilno delovanje te žleze utegne biti vzrok za upočasnjeno presnovo.

18. Suho sadje

Pogosto grizljamo suho sadje, saj smo prepričani, da gre za zdrav prigrizek. Toda to ne velja, če suhe dobrote, ki so že sicer zelo sladke, vsebujejo še dodani sladkor. Preverite torej deklaracijo.

Vir: Viva – revija za zdravo življenje

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.