V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

15 nasvetov za naravno zdravljenje prehlada

Prehlad je virusno obolenje, za katerega ni zdravila. Zdravimo ga torej tako, da blažimo njegove simptome, hkrati pa skrbimo tudi za vse tiste preventivne ukrepe, ki preprečujejo, da bi se bolezen razširila tudi na druge: umivamo roke, kihamo v robčke in podobno.

Najbolj pomembno pri virusih prehlada pa je, da jih pričakamo dobro pripravljeni, torej z močnim imunskim sistemom. Tako pri krepitvi imunosti kot pri odpravljanju simptomov si lahko enostavno pomagamo s povsem naravnimi načini – preverite, s katerimi!

#1: Med

Med velja za zakladnico naravnega zdravja in se odlično obnese tudi pri prehladu. Zaradi vitaminov koristi imunskemu sistemu, neposredno pa vpliva na grlo, žrelo in glasilke. Pomaga pri odpravljanju bolečin v grlu, blaži kašelj in pomaga, da si tudi glasilke hitreje opomorejo od zahripanosti. Najbolje je uživati med, ki sta mu dodana propolis in matični mleček, saj je tako učinek na zdravje še boljši.

Starodavno zdravilo

O uživanju medu za zdravje so kar nekaj vedeli že Stari Egipčani in Stari Grki, torej gre res za starodavno zdravilo – še bolj starodavne pa so njegove nabiralke, kajti za najstarejši najdeni fosil čebele je ocenjeno, da je star vsaj 25 milijonov let.

#2: Cink

Cink je ključnega pomena pri obrambi telesa in hkrati pomaga vlažiti grlo. Če ga zaužijemo dovolj, lahko prehlad dejansko tudi za polovico skrajšamo.

Cink se nahaja:

  • predvsem v rdečem mesu in ostrigah,
  • med živili rastlinskega izvora pa sta z njim najbolj bogata ajda in fižol češnjevec.

Cink je tudi sestavina različnih pastil, ki pomagajo pri zdravljenju vnetega grla.

#3: Vitamin C

Vitamin C je kislina, ki je nujna za delovanje celic imunskega sistema. Večina ljudi ga zaužije premalo, med prehladi pa ga obrambne celice potrebujejo še več kot sicer, torej je nujno poskrbeti za dovolj velik vnos. Če želite svoje zdravje izboljšati z vitaminom C, vam ni nujno uživati limon. Veliko količino ga namreč vsebujeta tudi drugo sadje in zelenjava, na primer paprika, jagode in kislo zelje.

#4: Ameriški slamnik

Ameriški slamnik so že ameriški staroselci uporabljali za zdravljenje bolečega grla, poleg tega pa tudi pri zobobolu, zastrupitvah in kačjih ugrizih. Ameriški slamnik poveča število obrambnih celic v telesu ter hkrati izboljša njihovo delovanje, zato je pri premagovanju prehlada še kako pomemben.

Opozorilo

Ameriškega slamnika ne uživamo redno, saj sicer izgubi svojo učinkovitost, temveč posežemo po njem dejansko šele takrat, ko začutimo prve znake bolezni.

#5: Evkaliptus

Evkaliptus oziroma eterično olje evkaliptusa pomaga pri težavah z dihali. Deluje tako antivirusno kot antibakterijsko, hkrati pa je antiseptik. Evkaliptus uporabljamo predvsem za inhaliranje – tako za klasično inhaliranje z inhalatorjem kot tudi vdihavanjem evkaliptovega mazila, s katerim namažemo vrat in prsi.

#6: Žajbelj

Žajbelj deluje protivnetno in hkrati razkužuje, ob prehladu pa pripravimo poparek oziroma čaj, namenjen grgranju. Grgranje žajblja odpravlja praskanje in bolečine v grlu, saj pomaga celiti razjede.

#7: Uporaba bombažnih robčkov

Klasični robčki iz bombaža so do kože prijaznejši in bolj nežni kot papirnati, zato je z njimi lažje poskrbeti, da se koža okoli nosu ne vname ali prične luščiti. Robčke perite brez mehčalca, da se izognete nepotrebnim kemikalijam, pred uporabo pa jih dobro prelikajte, da jih razkužite z visoko temperaturo.

#8: Skrb za dovolj vlage v prostoru

Pozimi je zrak bolj suh, v zaprtih prostorih pa ga še dodatno izsušimo zaradi ogrevanja. Suh zrak pomaga virusom prehlada tako pri razmnoževanju kot pri širjenju po zraku, zato na radiatorje namestite izparilnike ali vlažne krpe, v spalni prostor pa si namestite vlažilnik zraka.

#9: Vlaženje kože

Med prehladom poskrbite za vlaženje izsušene kože, še posebej pa se posvetite bolj prizadetim delom – suhi koži okoli nosu ter suhim in razpokanim ustnicam (te nimajo lojnic, zato so še bolj prizadete). Uporabite naravna mazila, ki bodo kožo nahranila in poskrbela za zadrževanje vlage v njej.

Nasvet za ustnice

Ustnic si nikoli ne oblizujte, saj jih to zgolj še bolj izsuši!

#10: Uživanje dovolj tekočine

Poleg slabega počutja, ki ga povzroči prehlad, se lahko v času bolezni še dodatno slabo počutimo zaradi izsušenosti. Kljub temu, da nam v času bolezni hrana in pijača pogosto ne prijata, je potrebno poskrbeti, da ne pride do dehidracije. Uživajte vodo, čaj, naravni sok z obilico vitaminov – pa tudi, če zgolj po požirkih. Izsušenost povzroča glavobol, slabost in vrtoglavico, bolečine v mišicah, teh pa boste imeli dovolj že zaradi samih virusov.

Resnica o belem jeziku

Če opazite belo obložen jezik, je to zagotovo znak, da ste že izsušeni in je potrebno bolj nadomeščati izgubljeno tekočino, ne pa znak, da imate angino (kot so verjeli nekoč).

#11: Počitek in spanje

Ob vsaki bolezni je nujen počitek, saj telo nima dovolj energije, da bi jo usmerilo v vsakdanje aktivnosti – čim več je mora usmeriti v okrevanje. Nujno je, da ne vztrajate pokonci, sicer lahko hitro pride do težjega poteka prehlada ali celo do sekundarne okužbe.

Spanec je tudi odlično preventivno sredstvo

Dovolj počitka in spanca je nujno tudi pri preventivi – premalo spanja hitro načne imunski sistem, prav tako pa lahko povzroči, da v enem tednu pridobimo tudi kilogram telesne teže (med spanjem se v telesu odvijajo pomembni presnovni procesi).

#12: Svež zrak

Svoje domovanje večkrat na dan prezračite. S tem bo prišel v vaš dom svež zunanji zrak, iz stanovanja pa boste pregnali od ogrevanja »prekuhan« zrak, poln prehladnih virusov. Če se ne počutite preveč slabo, greste lahko tudi na kratek, zmeren sprehod. Svež zrak in gibanje sta seveda tudi najboljša preventiva.

#13: Previdnost pri odpravljanju temperature

Povišana telesna temperatura je simptom, ki je hkrati zdravilo. Vročina je eden od načinov, s katerimi se telo bori proti klicam – ko pride do okužbe, enostavno »zavre« in viruse ter bakterije uničuje z vročino. Povišana telesna temperatura je torej koristna, zbijati pa jo pričnemo šele, ko preseže »razumno« vrednost, torej prekorači 38.5 stopinj Celzija.

Na naraven način nad vročino

Namesto z antipiretiki jo znižujemo na naraven način:

  • s hladno kopeljo,
  • kisovimi in krompirjevimi obkladki,
  • čajem breze in vrbe.

#14: Odpravljanje bolečin v mišicah in sklepih

Marsikdo pravi, da se ob bolezni počuti, kot bi ga povozil valjar. To velja še zlasti za bolezni, kot sta prehlad in gripa, ob katerih so pogoste bolečine v mišicah in sklepih. Te lahko nekoliko ublažimo, če med počitkom večkrat zamenjamo položaj oziroma najdemo takšnega, ki nam najbolj ustreza. Pomagamo si lahko tako, da velike sklepe, na primer kolena, podložimo z blazinami.

Kreme in mazila

Blagodejno delujejo kreme oziroma mazila, ki so namenjene prav zmanjševanju bolečin v mišicah in sklepih oziroma ogrevanju mišic. Pri teh je lahko še posebej prijetno, če jih vtremo v kožo z rahlo masažo.

#15: Savna

Finke so včasih rojevale v savni, saj je bil to tisti prostor, ki je bil zaradi visokih temperatur najbolj čist oziroma razkužen. Finska savna vam lahko pomaga ob prvih blagih znakih prehlada, saj se v njej dvigne tudi temperatura vašega telesa, to pa uničuje viruse in bakterije enako kot naravno povišana telesna temperatura (vročina).

Le kot preventiva!

Finska savna je seveda priporočljiva le kot preventiva oziroma dokler ni bolezen resnejša – ko enkrat pošteno zbolite ali že imate vročino, ostanite doma.

Po turško kar doma

Turška savna, ki je znana tudi kot »mokra« savna, pa poskrbi tako za dvig telesne temperature kot za lajšanje težav z dihanjem. Če ste toliko prehlajeni, da v savno ne morete, odprite pipo z vročo vodo v kopalnici, da se v prostoru nabere meglica in se stekla popolnoma zarosijo. Deset minut v takšni vlagi, pa se vam bo nos odmašil ravno tako kot pri inhaliranju.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.