V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

10 užitkov, ki se jim v življenju ne smete odpovedati

Ko govorimo o zdravem načinu življenja, številni pomislijo, da to pomeni, da se je treba odpovedati vsem užitkom. K sreči ni tako! Tudi zdrav način življenja vam ponuja številne užitke, s katerimi lahko okrepite tako fizično kot duševno zdravje.   Študije so namreč pokazale, da vam dopust pomaga pri zmanjševanju stresa, zniževanju krvnega tlaka in posledično zmanjšuje možnosti za srčno-žilne bolezni. 

Ko govorimo o zdravem načinu življenja, številni pomislijo, da to pomeni, da se je treba odpovedati vsem užitkom. K sreči ni tako! Tudi zdrav način življenja vam ponuja številne užitke, s katerimi lahko okrepite tako fizično kot duševno zdravje.

Študije so namreč pokazale, da vam dopust pomaga pri zmanjševanju stresa, zniževanju krvnega tlaka in posledično zmanjšuje možnosti za srčno-žilne bolezni.

1: Spanje

Kakovosten spanec je eden najpomembnejših faktorjev, s katerim lahko okrepite svoje zdravje. Ta nas napolni z energijo, okrepi imunski sistem, spodbudi pomnjenje in nam celo pomaga, da ostanemo vitki. Ne le to, pomaga nam pri težkih odločitvah, saj pregovor, da je stvar treba prespati, še kako velja.

Pomanjkanje spanja vas lahko pahne v:

  • depresijo,
  • anksioznost,
  • povečane so možnosti za povišan krvni tlak,
  • netoleranco na glukozo,
  • debelost, kar pa vodi v bolezni srca in ožilja.

In koliko spati?

Študije kažejo, da je idealni čas spanja sedem ur na dan. Če spite nekoliko manj ali nekoliko več, ni nič narobe, težave pa se pojavijo, ko nikakor ne morete zatisniti očesa ali pa se nenehno zbujate. Takrat obiščite zdravnika, ki bo ocenil, ali gre morda za anksioznost ali spalno motnjo.

2: Počitnice

Včasih se je treba tudi 'odklopiti'. Študije so namreč pokazale, da vam dopust pomaga pri zmanjševanju stresa, zniževanju krvnega tlaka in posledično zmanjšuje možnosti za srčno-žilne bolezni. Ne le fizično počutje, izboljša se tudi duševno zdravje, poleg tega pa kljub dopustu tudi služba ne bo trpela. Tam se nam namreč poveča ustvarjalnost in pogosto dobimo nove ideje za nove podvige.

Kaj pa dolžina dopusta?

Če na dopustu ne zdržite več kot nekaj dni, se nikar ne obremenjujte. Študije so namreč pokazale, da dolžina dopusta nima vpliva na to, kako srečni so ljudje, pomembno je le, da se vsake toliko časa odklopite od vsakodnevne rutine.

3: Spolnost

Želite imeti stabilno duševno zdravje? Potem se podajte med rjuhe. Med seksom se v telesu sprošča hormone sreče. Prav ta pa izjemno dobro vpliva na mentalno zdravje. Poleg tega je neka raziskava pokazala, da imajo tisti, ki seksajo enkrat ali dvakrat na teden, povišano raven protiteles, ki nas varujejo pred okužbami. Kljub vsemu pa se je treba zavedati tudi negativnih posledic spolnih odnosov, kot so spolno prenosljive infekcije in nezaželena nosečnost. Da boste uživali le pozitivne učinke spolnosti, se zato vanjo podajte premišljeno in se prej zavarujte.

4: Dnevna doza čokolade

Uživanje črne čokolade v pravi meri je zdravo. Tablica čokolade na dan zniža krvni pritisk, zmanjša možnosti za srčno kap in za srčno-žilne bolezni. Črna čokolada namreč vsebuje antioksidante, ki izboljšujejo fleksibilnost krvnih žil. Tako se te težje zamašijo in pretok krvi postane boljši. Poleg tega čokolada znižuje raven stresnega hormona, zato je priporočljiva tudi za pomiritev.

5: Prijatelji in družina

Velik vpliv na zdravje imajo tudi dobri medsebojni odnosi v družini in med prijatelji. Močne družbene vezi privedejo do manj prehladov, boljšega zdravja možganov, daljšega življenja in še bi lahko naštevali. Seveda pa je lahko učinek ravno obraten, če so odnosi slabi. Zato se družite in zabavajte z ljudmi, ob katerih se počutite dobro in se izogibajte ljudi, ki v vas vzbujajo negativna občutja.

6: Maščobe

Maščobam se ni treba izogibati. Mastna hrana ima boljši okus in je lahko tudi zdrava, če užijete pravo količino in pravo vrsto maščob. Te morajo predstavljati le 10 odstotkov dnevnega vnosa hrane, dobro pa je, da uživate mononenasičene maščobe, ki jih najdete v rastlinskem olju, avokadu, oreščkih in semenih. Te maščobe zmanjšujejo možnosti za srčno-žilna obolenja in kapi, kar pa štejemo med najpogostejša obolenja.

Ne pozabite na omega 3 maščobe

Poleg teh maščob so izredno priporočljive tudi omega  3 maščobe, ki jih dobimo v ribah, kot sta losos in tuna, in v lanenih semenih ter orehih. Tudi te nižajo krvni pritisk, poleg tega pa zmanjšujejo možnosti za depresijo in revmatoidni artritis. Kljub vsemu pa z njimi ne smemo pretiravati, pa četudi gre za dobre maščobe.

7: Kava

Kava spada med ene večjih užitkov, zato se ji nikar ne odpovedujte. Ima svoje pozitivne in negativne učinke, zato je pomembno le, da z njo ne pretiravate. Kava je namreč priporočljiva v boju zoper srčna obolenja in nekaterim vrstam rakavih obolenj, poleg tega pa izboljšuje koncentracijo in dviguje razpoloženje.

Če jo spijete preveč …

Kava ima tudi negativne učinke, predvsem če jo spijete preveč. Mednje štejemo povečana možnost za osteoporozo, slabokrvnost, živčnost, depresija, potenje, motnje spanja … Tako si vsak dan privoščite največ dve skodelici, nekaj ur pred spanjem pa se ji izogibajte.

8: Masaža

Nikar ne občutite krivde, če si privoščite masažo. Ta je namreč izjemno zdravilna. Zmanjšuje bolečino, možnosti za depresijo, anksioznost, jezo in izboljšuje duševno zdravje. Priporočljivo je, da si jo privoščite dvakrat na teden. Da pri tem ne bo preveč trpela vaša denarnica, prosite svojega partnerja, da vam jo privošči in vas zmasira.

9: Sončenje

Sončni dnevi resnično izboljšujejo naše razpoloženje. Sonce je namreč naravni antidepresiv, ki povzroči, da se v našem telesu začne sproščati hormon melatonin. Ta nam daje energijo za življenje, izboljšuje pomnjenje, zmanjšuje glavobole in podobno. Razkrivanje gole kože na soncu tudi spodbudi produkcijo vitamina D, ki zmanjšuje možnosti za rakava obolenja, osteoporozo …

Nujno sledite pravilom zdravega sončenja

Kljub vsemu pa je pri sončenju potrebna previdnost. Kožni rak je namreč zelo težka in smrtonosna bolezen, ki pa je na žalost v porastu. Prav zato je treba upoštevati pravila zdravega sončenja. Zaščitne kreme proti ultravijoličnim žarkom z visokim faktorjem, pokrivala, sončna očala in senčnik naj bodo vaši spremljevalci na plaži. Izogibajte se sončenju med 11. in 16. uro.

10: Kozarec dobrega vina

Vino ima številne zdravilne učinke, če ga uživamo v majhnih količinah. Velja pravilo največ kozarec vina (1 dl) na dan za ženske in dva (2 dl) za moške. V tem primeru je vino dobro za zdravo srce in čistejše ožilje, za “razmaščevanje“ krvi, boljšo prebavo, povečanje odpornosti, razstrupljanje telesa, delovalo naj bi proti slabokrvnosti, poleg tega pa je dober antioksidant.

Prav nasproten učinek pa ima, če so količine prevelike

Takrat lahko alkohol v vinu povzroči srčna obolenja, motnje spomina, spanja in koncentracije, depresijo, blodnjavost, delirij, božjast, demenco, možgansko kap in zasvojenost, zmanjšana pa je tudi miselna sposobnost osebe. Poleg tega lahko pride do vnetja in okvare živčevja, kroničnega vnetja požiralnika, želodca, trebušne slinavke ter rane na želodcu. Tudi jetra se lahko zamastijo, vnamejo, pride pa lahko tudi do ciroze jeter. Neredek pojav so tudi številna rakava obolenja.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.