V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Znate pravilno dremati? 5 nasvetov za zdrav popoldanski dremež

Dremanje se zdi popolnoma nedolžna stvar, kaj? Pa pravzaprav niti ni. Raziskovalci so dremanje namreč povezali s kardiovaskularnimi boleznimi, Alzheimerjevo boleznijo in prezgodnjo smrtjo – vendar pa vsako dremanje seveda ni potencialno nevarno. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov za prijeten, zdrav in produktiven dremež.

Nasvet za dremanje #1: Ne dremajte predolgo

Večina strokovnjakov na področju spanja bi verjetno priporočila 20-minutni ali 90-minutni dremež. Zakaj? 20 minut je ravno dovolj kratko, da ne padete v globok spanec, iz katerega se zbudite zmedeni in neproduktivni. 90 minut pa pomeni popolni spalni cikel, po katerem se zbudimo sveži in polni energije.

Kateri je boljši?

Nedavna študija je odkrila povezavo med preveč dremanja in kardiovaskularnimi dogodki, kot so kapi in napadi, ki lahko vodijo v prezgodnjo smrt. Če upoštevamo te izsledke, je najvarnejša izbira najbrž kratek dremež. Pri 20-minutnem dremežu se boste vsaj malce spočili, ne boste pa dolgoročno ogrožali svojega zdravja ali pa se zbudili preveč utrujeni.

Nasvet za dremanje #2: Imejte natančen načrt

Če se odločite za 20 minut dremanja, kot predlagano zgoraj, seveda ne morete preprosto zaspati in nato upati, da se boste čudežno prebudili ravno ob pravem času. Torej si morate nastaviti budilko. Ampak kdaj? Da zaspimo, lahko traja vse od nekaj minut pri ljudeh, ki so dovolj utrujeni in nimajo težav s spanjem, do več kot ure pri ljudeh, ki trpijo za nespečnostjo ali pa imajo velike skrbi.

Kako dolgo traja, da zaspimo?

Ker je popoldanski dremež običajno povezan z utrujenostjo sredi dne, lahko predvidevamo, da ne boste potrebovali prav veliko časa, da zaspite. Strokovnjaki na področju spanja menijo, da običajen odrasel v povprečju potrebuje 5 do 12 minut, da zaspi sredi dneva. Če si pustimo nekaj rezerve, to pomeni, da lahko pričakujete, da boste zaspali v približno 10 minutah. Če k dremežu torej ležeta natanko bo 13. uri, bi si morali budilko nastaviti za 13.30 ali 13.35, da odspite zdravih 20 minut.

Nasvet za dremanje #3: Izberite pravi čas

Seveda si boste želeli dremati takrat, ko vas nihče ne bo motil. Če tako denimo potrebujete dremež v službi, bo odmor za malico najboljša (in najvarnejša) izbira. Če ste doma in veste, da prodajalci od vrat do vrat na vaša vrata običajno potrkajo med 13. in 15. uro, svoj dremež načrtujte pred ali po tem. To pa ni edini kriterij, ki bi ga morali upoštevati …

Najboljši čas za dremanje

Da, najboljši čas za dremanje res obstaja – znanstveno preverjeno. Naše energijske rezerve se naravno znižajo sredi dneva, običajno med 14. in 16. uro. Zaradi tega je to tudi najboljši čas za dremanje večine ljudi. Ne pa vseh ljudi. Ko se staramo, se spreminjajo tudi naše spalne navade, zato dremež potrebujemo prej in morda tudi bolj pogosto. Veliko starejših ljudi si tako prvi dremež dneva privošči že precej pred poldnevom.

Nasvet za dremanje #4: Izberite pravo podlago

Popoldanske spance si privoščimo na mnogih nenavadnih mestih, saj postelja seveda ni vedno na voljo: na stolu, na tleh, na mizi …

Prava lokacija

Dremež na napačnem prostoru pogosto prinaša dva velika problema. Prvič, podlaga, na kateri spimo, ni dovolj udobna, zato tudi sam dremež ni tako kakovosten. Drugič, napačna podlaga telo sili v nepravilen položaj, zato povzroča bolečine v hrbtu, vratu ali ramenih. Najboljša možnost je tako še vedno ležanje na postelji ali kavču. Če pa to ni mogoče, vsaj poskrbite, da bo vaš prostor za dremanje udoben in prostoren, kolikor se le da.

Nasvet za dremanje #5: Kako pogosto bi si naj privoščili dremež?

Nekateri ljudje dremajo le ob posebnih priložnostih. Nekateri dremajo vsak teden, vendar le ob koncu tedna. Nekateri dremajo prav vsak dan, včasih celo večkrat na dan. Kako pogosto pa je priporočljivo dremati?

Poslušajte svoje telo

Telo vam bo samo povedalo, kako pogosto potrebuje dremež. Zavedati pa se morate, da je preveč dremanja lahko potencialno nevarno za vaše zdravje, kot že omenjeno zgoraj. Nedavna študija pa je denimo prišla do zaključka, da je dremanje enkrat ali dvakrat tedensko lahko celo koristno za zdravje.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.