Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

»Zdrave« vrste hrane, ki bi se jim morali pri hujšanju izogniti

Nekatere vrste hrane že dolgo veljajo za zdrave in lahke – a to nikakor ne pomeni, da so koristne tudi za vašo dieto. Če se skušate prehranjevati bolj zdravo, vendar še vedno pridobivate odvečne kilograme, ste se morda izgubili v svetu osnovnih zakonitosti prehrane – zato gredo kilogrami gor, ne pa dol. Čas je, da ugotovite, katerim vrstam hrane bi se morali izogniti, da boste uspešni pri svoji dieti. Pa poglejmo, kje vas čakajo pasti …

1. Pripravljene solate

Če želite shujšati, so solate vsekakor prava izbira – a le, če jih pripravite sami. Če solato kupite v supermarketu ali naročite v restavraciji, boste najverjetneje zaužili precej več kalorij, kot ste jih nameravali.

Zakaj niso primerne?

Ker pripravljene solate pogosto vsebujejo številne dodatke, ki izboljšujejo njihov okus, kot so denimo smetana, sir, majoneza, ocvrto meso in prepražene kruhove kocke. Tovrstne solate so seveda zelo okusne, zato se vam jim nikakor ni treba odreči – vendar pa se nikar ne slepite z mislijo, da gre za zdravo prehrano, in ne bodite presenečeni, če ne boste shujšali.

2. Lahek čips

Če obožujete čips, potem verjetno že veste, da ne gre za najbolj zdravo prehransko izbiro; čips namreč vsebuje ogromno maščob in soli, nobena od teh dveh snovi pa ni najboljša izbira za vašo dieto. A proizvajalci dandanes ponujajo številne verzije lažjega čipsa, ki naj bi bil celo brez maščob, zato naj bi bil – vsaj tako pravijo oglasi – primeren za prav vsako dieto.

Ni vse samo v »lahkosti«

Tovrstni prigrizki so morda res malce lažji kot običajen čips, a vseeno vam prav gotovo ne bodo pomagali pri hujšanju. Četudi morda vsebujejo manj maščob, imajo še vedno izjemno visoko vsebnost soli in različnih aditivov, zato nikakor niso zdrava izbira za vaše telo.

3. Lahek sladoled

Če obožujete ledene sladke pregrehe in obenem skušate izgubiti nekaj kilogramov, ste zagotovo že preizkusili verzije sladoleda z manj sladkorja in manj maščobe – verjetno ste bili precej presenečeni nad odličnim okusom. A žal tudi za to obstaja razlog: sladoled z manj maščobami je običajno poln sladkorja, sladoled z manj sladkorja pa vsebuje precej maščob – nekaj pač mora poskrbeti za odličen okus!

Zamrznjen jogurt je odličen nadomestek

Če si torej resnično želite bolj zdravega posladka, poskusite zamrznjen jogurt – morda nima tako slastnega okusa kot običajen sladoled, a je precej bolj zdrava izbira tako za vaše telo kot tudi za vašo dieto. Če si želite izboljšati okus jogurta, mu dodajte malce svežega sadja – in če se resnično ne morete upreti skušnjavi, tudi malce temne čokolade nikakor ne bo uničilo vaše diete.

4. Piščančja krila

Piščančje meso sicer velja za zdravo izbiro z nizko vsebnostjo maščob (priporoča ga tudi velika večina diet), vendar pa je zdrav le prsni del brez kože – pri piščančjih krilih pa je stvar žal povsem drugačna.

Le za posebne priložnosti

Koža piščančjih kril namreč vsebuje veliko maščob in holesterola, zato nikakor ni primerna izbira za vašo dieto. A to je le del problema – glavna težava je, da so piščančja krilca pogosto marinirana v omaki, ki vsebuje ogromno sladkorja, maščobe in aditivov, s tem pa seveda tudi ogromno kalorij. Za vašo dieto bo torej precej bolje, da si privoščite kos nemastnih piščančjih prsi, piščančja krilca pa si privoščite le ob posebnih priložnostih.

5. Sadni sok

Sadje naj bi bilo zelo zdravo za vaše telo, zato enako zagotovo velja tudi za sadne sokove, kajne? Žal to ni nujno res, če skušate shujšati - sadni sokovi lahko namreč vsebujejo skoraj toliko sladkorja kot sladke gazirane pijače, zato vam nikakor ne bodo pomagali pri izgubi telesne mase.

Obrok, ne pa napitek

Sadni sokovi, ki jih kupite v trgovini, so običajno polni dodanega sladkorja, zato bi se jim resnično morali izogniti. Sokovi, ki jih iztisnete doma, so seveda precej boljša izbira in obenem odličen način, da svoje telo oskrbite z vsemi potrebnimi vitamini – a tudi ti sokovi vsebujejo veliko sladkorja, zato bi jih morali uživati kot obrok, ne pa kot napitek.

6. Beljakovinske ploščice

Čeprav so beljakovinske ploščice izjemno praktične za situacije, ko preprosto nimate časa za pravi obrok, vseeno niso tako zdrave, kot se morda zdijo na prvi pogled. Seveda vsebujejo veliko beljakovin, ki jih vaše telo še kako potrebuje in ki so odlična izbira za vsako dieto, a na žalost vsebujejo še številne druge snovi.

Le kot izhod v sili

Pred nakupom zato natančno preberite oznake na embalaži – številne beljakovinske ploščice vsebujejo tudi veliko sladkorja, ki bo seveda poskrbel za pridobivanje odvečnih kilogramov, ne pa izgubljanje. Beljakovinske ploščice so tako povsem primerne za trenutke, ko nimate druge izbire – vseeno pa se potrudite, da se na vašem jedilniku ne bodo znašle preveč pogosto.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.