Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Uprite se stresu – posledice so lahko zelo resne!

Ste pogosto razdražljivi, težje spite, občutite nemoč in brezup, imate glavobol ali bolečine v trebuhu? Omenjeni simptomi so lahko opozorilo, da je vaše dinamično ravnotežje porušeno in da se soočate s problemom, ki postaja v sodobnem svetu vse pogostejši

Zaradi vse bolj natrpanega urnika in vsakdanjih obremenitev smo nenehno izpostavljeni stresu, o katerem pa večina ve premalo. Ste pogosto razdražljivi, težje spite, občutite nemoč in brezup, imate glavobol ali bolečine v trebuhu? Omenjeni simptomi so lahko opozorilo, da je vaše dinamično ravnotežje porušeno in da se soočate s problemom, ki postaja v sodobnem svetu vse pogostejši.

In kaj lahko storimo, da se stresu izognemo?

Na žalost odgovor ni tako preprost. Še več, stresu se je tako rekoč nemogoče povsem izogniti, lahko pa seveda poskrbimo, da se z njim primerno spopademo. Čas je, da se tudi vi naučite živeti s stresorji in se potrudite, da njihov učinek kar se da omilite. Najpomembneje je seveda to, da se stres naučimo prepoznati. Tudi drobni nasveti, ki sledijo, pa so lahko pomembni koraki na poti k vašemu zdravju in pozitivnemu življenju!

Kako se na stres odzove naše telo?

Stres je velik napor za telo, ki se mora temu neugodnemu stanju po svoje prilagoditi. To stori tako, da se:

  • naše žile skrčijo,
  • bitje srca se poveča,
  • izločajo se hormoni, kot sta adrenalin in noradrenalin,
  • izostrijo se tudi naši čuti,
  • zenice so odprejo,
  • koža se naježi,
  • mi pa postanemo na okolje zelo pozorni.

Vrsta fizioloških reakcij je dokaz, da stres, sploh, če je dolgotrajen, izčrpa telo, zato se ga vsekakor skušajmo izogibati.

Posledice so lahko zelo resne

Dolgotrajno izpostavljanje stresu prinaša tudi številne druge posledice, ki se izražajo v subjektivnem doživljanju. Ljudje tako postajajo bolj napeti, utrujeni, jezni, pa tudi agresivni. Skrajna posledica dlje časa trajajočega stresa je lahko celo depresija, ki povzroči, da se posameznik počuti nemirnega in neuporabnega ter da izgubi življenjski smisel.

Prepoznajmo stres

Čeprav se morda sliši samoumevno in nadvse preprosto, je stres pogosto zelo težko prepoznati. Težava je lahko ta, da smo se nanj že nekako navadili in sploh ne zaznavamo več, da je z nami kaj narobe. Nekaterim se dogaja to, da sebi ali drugim ne priznajo, v kakšen stresnem svetu živijo, in tako seveda ostajajo pasivni. Ne glede na njegov razlog, se moramo stres najprej naučiti prepoznati, šele nato pa lahko zares ukrepamo.

Pomaga lahko spanec

Spanje zelo blagodejno vpliva na nas in pomaga, da se rehabilitiramo ter naberemo novih moči. Ker sta prav energija in sproščenost pomembni orožji v boju proti stresu, nikar ne varčujte s spanjem. Ko imate čas, si brez slabe vesti privoščite uro ali dve daljši spanec, po katerem se boste nedvomno učinkovitejše spopadli z vsakodnevnimi obveznostmi.

Poskrbite za uravnoteženo prehrano

Znano je, da na naše počutje in odpornost pomembno vpliva tudi hrana, ki jo zaužijemo. Le kdo ne ve, da naj bi bila čokolada odlična v boju proti napetosti in slabemu počutju? Pa ne samo ta sladka pregreha, stres vam bodo pomagala obvladovati tudi druga živila. Banana, na primer, je poznana kot antidepresiv, nekateri čaji pa poskrbijo, da se pomirimo. Seveda je zelo pomembno, da jemo redno ter da je naša hrana uravnotežena ter kakovostna.

Začnite se gibati

Tudi redna športna aktivnost nam pomaga, da se sprostimo in tako lažje spoprijemamo s stresom. Vzemimo si nekaj časa in naredimo nekaj dobrega za svoje zdravje, obenem pa pozabimo na vsakodnevne težave, globoko zadihajmo in se povsem sprostimo. Ne boste verjeli, ampak tudi z razgibavanjem na svežem zraku se lahko stresu uspešno upremo!

Govorite o svojih težavah

Vsak med nami ima svoje težave in dvome, zato se vam tega ni treba sramovati. Namesto da skrbi obdržite zase, se o njih raje odkrito pogovorite s prijatelji ali osebo, ki ji zares zaupate. Ne zapirajte se vase, pač pa poiščite čustveno oporo in nasvet pri ljudeh, ki so vam pri srcu. Tako se boste gotovo znebili velikega bremena.

Prisluhnite si!

Četudi vam zaradi številnih obveznosti dan prehitro mine, si po novem nekaj minut vzemite povsem zase. Prisluhnite si, spoznajte svoje potrebe in resnične želje ter jih skušajte uresničiti. Poleg psihičnega pa poskrbite tudi za fizično zdravje, ki vam bo omogočilo lažje spoprijemanje s stresom. Naučite se, da življenje sprejmete kot izziv, pri tem pa upoštevajte svoj notranji glas. Tako se boste kar najbolj zanesljivo uprli stresu in se izognili njegovim številnim negativnih posledicam.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.