V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Ste zvečer in ponoči pogosto lačni? Morda imate SNH

Ste tudi vi med tistimi, ki se čez dan brez težav držite zapovedi diete, vse skupaj pa potem pade v vodo ponoči? Morda zjutraj nikoli niste lačni in je vaš prvi obrok šele popoldan? Če pojeste velike količine hrane ponoči, se celo zbudite, zato da bi jedli, imate morda posebno prehransko motnjo, imenovano sindrom nočnega hranjenja (SNH) oz. po angleško NES (Night Eating Syndrom).

SNH ni le motnja hranjenja, temveč tudi razpoloženja in spanja

Prizadeti običajno ne zajtrkujejo in čez dan pojedo manj hrane od povprečja, s prevešanjem dneva v večer pa začne naraščati potreba po hrani in neredko večino celotnega dnevnega vnosa kalorij zaužijejo po večerji oz. se celo prebudijo, da bi kaj prigriznili.

Ko se ne moreš upreti nočnim sladkostim

Najpogosteje posegajo po hrani, bogati z ogljikovimi hidrati (zlasti sladkorjem) in maščobami. Četudi  ponoči ne zaužijejo veliko kalorij, le kakih 200 ali 300, to dolgoročno vodi v debelost in kronične bolezni.

Kdo je (naj)bolj nagnjen k tej motnji?

Po nekaterih ocenah je nočnih požrešnežev okoli 1,5 odstotka prebivalstva, okoli dva odstotka v Evropi. Pogostejša je med tistimi, ki so že (s)hujšali. Prizadene lahko ljudi vseh starosti, nekaj pogostejša pa je med ženskami od 24 do 40 let, čeprav niti moški niso imuni.

Kako prepoznati SNH

Medtem ko nekateri v resnici trpijo za tem sindromom, drugi hodijo po njegovem robu, ko se znajdejo pod hudim stresom ali pred velikimi življenjskimi preizkušnjami.

Za SNH je značilno, da:

  • Zjutraj nikoli niste lačni in redno preskakujete zajtrk,
  • čez dan pojeste neznatne količine hrane,
  • zvečer čutite volčjo lakoto in večino dnevnega vnosa hrane pojeste v večernih urah,
  • slabo spite in se ponoči pogosto zbujate,
  • če se zbudite sredi noči, se odpravite naravnost v kuhinjo, ker menite, da ne boste mogli zaspati, če nečesa ne daste pod zob,
  • to počnete vsaj dvakrat tedensko več kot tri mesece.

Nočno prehranjevanje + depresivni občutki = resne težave

Morda vam vse skupaj zveni bolj kot splet slabih navad kot resno stanje, toda ni tako. Nočno poseganje po hrani lahko povzroči resne težave, kar se pozna zlasti na tehtnici, lahko pa je tudi znak drugih čustvenih težav. Če gre za le občasne nočne izlete v hladilnik, še ni razloga za skrb, toda če so razsežnosti večje, nočno prehranjevanje pa spremljajo depresivni občutki in splošno nezadovoljstvo, gre morda le za SNH.

Vzroki za SNH

Vzroki motnje so še vedno neznanka, vse pa kaže, da gre za dedno nagnjenost v kombinaciji z nepravilnimi prehranskimi navadami ter čustvenim nezadovoljstvom.

Težko se je znebite

Ko se enkrat vzpostavi, gre za zelo trdovratno navado, ki jo je težko preseči. SNH je lahko tudi odziv na hujšanje. Ko ljudje pojedo manj hrane čez dan in je telo v stanju pomanjkanja, je poziv, da bi jedli kasneje v dnevu, nekakšen normalen odgovor na kalorične omejitve. Prizadetim sprva še uspeva ohranjati normalno telesno težo, toda sčasoma so vse bolj izpostavljeni tveganju, da se bodo zredili.

Pogosto se pojavijo tudi težave s spanjem

Sindrom pogosto spremljajo tudi težave s spanjem, zlasti se pogosto zbujajo in v nočnem pohodu na hrano jih nič ne more ustaviti, niti če niso pri sebi doma. Človek s to težavo vedno najde način, da pride do hrane, saj jo ima za edino učinkovito sredstvo, ki ga uspava in pomiri tesnobo.

Poiščite pomoč

Če ste tudi vi opazili, da med nočnim zbujanjem pogosto zavijete do hladilnika, nikar ne dovolite, da zaradi sramu ne bi poiskali pomoči. Nikakor niste edini in strokovnjaki za motnjo hranjenja vam lahko pomagajo, da opustite to zdravju in postavi škodljivo navado in se ponoči predvsem dobro spočijete ter se zbudite naspani.

Vir: Viva – revija za boljše življenje

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.