Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Ste utrujeni? 7 načinov, kako do več energije

Vas tekom dneva pogosto zagrabi utrujenost? Mnogi jo preganjajo s kavo, pravim čajem ali drugimi pijačami, ki vsebujejo stimulanse – a vse te snovi izjemno slabo vplivajo na kvaliteto vašega spanca. Ne le, da zvečer težje zaspite, lahko se vam zgodi tudi, da se boste pogosteje zbujali, pa tudi sama kvaliteta vašega spanca bo precej slabša.    Nov val energije si zato zagotovite na druge, bolj naravne načine, ki nimajo stranskih učinkov.

Vas tekom dneva pogosto zagrabi utrujenost? Mnogi jo preganjajo s kavo, pravim čajem ali drugimi pijačami, ki vsebujejo stimulanse – a vse te snovi izjemno slabo vplivajo na kvaliteto vašega spanca. Ne le, da zvečer težje zaspite, lahko se vam zgodi tudi, da se boste pogosteje zbujali, pa tudi sama kvaliteta vašega spanca bo precej slabša.

Nov val energije si zato zagotovite na druge, bolj naravne načine, ki nimajo stranskih učinkov.

1. Privoščite si več spanja

Povsem preprost in nadvse logičen nasvet, ki pa ga žal le redko upoštevamo. Nenehno tarnamo, da smo utrujeni in izčrpani, v posteljo pa se vseeno spravimo šele sredi noči. Odpovejte se gledanju televizije, kakšni pijači s prijatelji ali si pustite kakšno gospodinjsko opravilo za naslednji dan – in se v posteljo odpravite uro ali dve prej.

In kaj storiti v trenutku, ko vas zgrabi utrujenost?

Tudi dremež bo na kratek rok odlična rešitev – a na dolgi rok boste s tem zapadli v še večjo krizo. Za hitro rešitev in nov val energije, si privoščite 20–30 minut dremeža, nato pa se ponovno lotite dela – sprememba bo očitna!

2. Izognite se sladkorju

Sladkor vam da hiter porast energije – a žal temu vzponu sledi nagel in globok padec. Morda se boste kakšno uro res počutili precej bolje, a ko bo sladkor nehal učinkovati, boste še bolj utrujeni kot poprej, zato vam reševanja izčrpanosti s sladkorjem nikakor ne priporočamo.

Za več energije si raje privoščite zdravo kombinacijo beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov

Privoščite si banano, pripravite si sadni ali zelenjavni smoothie, pojejte skledo ovsenih kosmičev ali pa si privoščite sendvič s polnozrnatim kruhom in veliko zelenjave. Tovrsten prigrizek vam bo dal dovolj energije za nadaljevanje dneva, obenem pa ne bo povzročil naglega vzpona in padca.

3. Poskrbite za dovolj gibanja

Ko vas zgrabi utrujenost, bi se najraje sesedli na stol in se nikoli več premaknili – a s tem ne boste dosegli boljšega počutja. Več kot boste počivali, bolj utrujeni boste, zato si raje privoščite malce gibanja. Ko vas zgrabi zaspanost, vas že nekaj minut intenzivne telesne aktivnosti lahko povsem obnovi in zbudi.

Že nekaj minut bo dovolj

Če imate možnost, se odpravite na kratek sprehod po svežem zraku, če pa to ni mogoče, pa bo zadostoval že sprehod po stopnišču v vaši poslovni stavbi. Le nekaj minut bo dovolj, da vas preplavi nov val energije – pa še nekaj odvečnih kalorij boste pokurili mimogrede!

4. Privoščite si velik kozarec vode

Utrujenost je pogosto posledica dehidracije. Se tudi vi včasih zaveste, da v celem dnevu niste spili niti kozarca vode? Spijte vsaj pol litra navadne vode in takoj se boste počutili bolje.

Sedaj je čas, da poskrbite za preventivo

Najprej si priskrbite si stekleničko ali velik kozarec. Svojo izbrano embalažo vsako jutro napolnite z vodo in si v rednih razmakih privoščite nekaj požirkov vode. To vam bo pomagalo preprečiti dehidracijo, s tem pa boste dosegli boljše počutje in višjo raven energije. A  ne le to; redno pitje vode bo tudi ublažilo vaš apetit in se vam tako pomagalo znebiti kakšnega odvečnega kilograma.

5. Znebite se odvečne teže

Odvečna teža še kako vpliva na raven vaše energije, saj morate, če ste pretežki, s seboj prenašati kar nekaj kilogramov več, kar vas seveda pobere več energije. Izguba telesne teže resda ni nekaj, kar bi lahko storili čez noč; gre namreč za dolgotrajen proces, ki pa vam bo sčasoma prinesel veliko dobrega.

Že po prvih izgubljenih kilogramih boste namreč opazili, da se počutite neprimerno bolje, da imate veliko več energije in da ste bolje pripravljeni na vse izzive. Da vaše lepše postave sploh ne omenjamo.

6. Preženite stres

Stres je eden izmed glavnih razlogov za utrujenost, obenem pa prinaša še številne druge neprijetne posledice. Četudi stresa ne morete povsem izključiti iz svojega življenja, pa lahko s pravim pogledom na situacijo in nekaterimi sprostitvenimi tehnikami omilite njegove posledice.

Umirite se

Ko vas zgrabi s stresom povezana utrujenost, se najprej skušajte umiriti: zaprite oči, nekajkrat globoko vdihnite in se v mislih preselite na kraj, ki vam je pri srcu. Sčasoma boste opazili, da se je umiril utrip vašega srca, da se počutite bolje in da ste precej manj utrujeni.

7. Osvežite se s hladno vodo

Dober, star in preizkušen recept: hladna voda. Z njo si lahko umijete obraz, polijete zapestja ali pa se – če ste res pripravljeni na šok – z njo kar oprhate. Hladna voda bo namreč spodbudila vašo cirkulacijo in vas tako v trenutku zbudila.

Kaj pa v službi?

Če ste v službi in vas zgrabi napad utrujenosti, si s hladno vodo poškropite obraz – takoj se boste počutili bolje, obenem pa se boste zbudili na povsem naraven način, brez škodljivih stranskih učinkov.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.