V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Sadje in zelenjava, ki škodujeta v kombinaciji z zdravili in boleznimi

Vsi vemo, da sta sadje in zelenjava zdrava hrana. Toda ali veste, da vam nekatere vrste lahko povzročijo težave, še zlasti v kombinaciji z nekaterimi zdravili in boleznimi.

1. Avokado

Ljudje, preobčutljivi na lateks, utegnejo izkusiti alergično reakcijo na avokado. Problematičen je lahko tudi kivi. Simptomi vključujejo praskanje v ustih, zamašen nos, srbenje okoli oči, težko dihanje in včasih celo alergijski šok.

2.  Češnje

Koščice so lahko nevarne, če jih zgrizete ali pogoltnete, saj vsebujejo kemikalijo, podobno strupu cianidu. Dovolj je pogoltniti dve ali tri zdrobljene koščice, da občutite težave. Ne pozabite, da podobno velja za druge koščice v sadju, ki vsebujejo strupene snovi.

3. Grenivka

Če uporabljate statine, se izogibajte grenivki, ki ni priporočljiva za uživanje niti s številnimi drugimi zdravili (na primer antidepresivi).

4. Banana

Ne uživajte veliko banan, če imate težave z ledvicami, saj so prava kalijeva bomba

5. Rdeča pesa

Izogibajte se ji, če imate pesek v ledvicah ali ledvične kamne.

6. Špinača

Izogibajte se ji, če jemljete zdravila proti strjevanju krvi.

7. Zelje

Lahko zmoti delovanje ščitnice.

8. Fižol

Tiramin je aminokislina, ki pomaga uravnavati krvni tlak. Če jemljete antidepresive, to lahko privede do kritično visokega krvnega tlaka.

9. Brusnice

Njihov sok vsebuje salicilno kislino, ključno sestavino v aspirinu, tako da ne pretiravajte s tem sadežem, če redno jemljete aspirin, saj to utegne dodatno razredčiti kri.

Vir: Viva – revija za boljše življenje

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.