V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Strožje kazni za večjo varnost na cesti

Z mesecem julijem so v veljavo stopile nove višine glob za nekatere prekrške. Da bo vaša vožnja čim bolj varna in, da vaša denarnica ne bo preveč trpela, si oglejte, koliko boste morali odšteti za prekrške po novem …

Z mesecem julijem so v veljavo stopile nove višine glob za nekatere prekrške.

Da bo vaša vožnja čim bolj varna in, da vaša denarnica ne bo preveč trpela, si oglejte, koliko boste morali odšteti za prekrške po novem …

Sedaj bo kazen za vožnjo v nasprotno smer na avtocesti  1200 €  in 18 kazenskih točk, če boste zapustili kraj prometne nesreče, vas čaka kazen  1200 eurov in 18 kazenskih točk.

Kazen za vožnjo čez rumeno luč na semaforju vas bo stala med 120 in 200 €, če pa boste prevozili rdeč luč pa boste za to plačali med 250 in 300 €. Splošno neupoštevanje signalizacije pa vam bo prineslo globo med 40 in 200 evri.

Naj vas spomnimo, kakšne so najvišje dovoljene hitrosti:

 • na cestah v naselju 50 km/h;
 • v območju omejene hitrosti 30 km/h;
 • v območju umirjenega prometa in v območju za pešce 10 km/h.

Na cesti zunaj naselij je najvišja dovoljena hitrost za vozila:

 • na avtocestah 130 km/h;
 • na hitrih cestah 110 km/h;
 • na vseh ostalih cestah 90 km/h.

In kakšne so kazni za prekoračitev hitrosti?

Posamezne ceste v naselju ali njihovi deli

Na posameznih cestah v naselju ali njihovih delih je največja dovoljena hitrost za vozila lahko največ 70 km/h, če varnost prometa in predpisani prometno-tehnični elementi to omogočajo in je to določeno s predpisanim prometnim znakom.

Območje za pešce

Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom dovoljeno hitrost v območju za pešce, v območju umirjenega prometa ali v območju omejene hitrosti, se kaznuje za prekršek z globo:

 • 300 €, če prekorači dovoljeno hitrost do vključno 10 km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke;500 €,
 • če prekorači dovoljeno hitrost nad 10 do vključno 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;
 • najmanj 1.000 €, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila;
 • najmanj 1.200 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom omejeno hitrost na cesti v naselju, se kaznuje za prekršek z globo:

 • 100 €, če prekorači hitrost do vključno 10 km/h;
 • 300 €, če prekorači hitrost nad 10 do vključno 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke;
 • 500 €, če prekorači hitrost nad 20 do vključno 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;
 • najmanj 1.000 €, če prekorači hitrost za več kot 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila;
 • najmanj 1.200 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom omejeno hitrost na cesti zunaj naselja, razen na avtocesti ali hitri cesti, ki ima fizično ločeni smerni vozišči z najmanj po dvema prometnima pasovoma in odstavnim pasom ali odstavnimi nišami, se kaznuje za prekršek z globo:

·         80 €, če prekorači hitrost do vključno 20 km/h.

·         160 €, če prekorači hitrost nad 20 do vključno 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke;

·         300 €, če prekorači hitrost do nad 30 do vključno 40 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;

·         najmanj 500 €, če prekorači hitrost za več kot 40 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila.

Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom, ali prometnim znakom omejeno hitrost na avtocesti ali hitri cesti, ki ima fizično ločeni smerni vozišči z najmanj po dvema prometnima pasovoma in odstavnim pasom ali odstavnimi nišami, se kaznuje za prekršek z globo:

 • 60 €, če prekorači hitrost do vključno 20 km/h.
 • 120 €, če prekorači hitrost nad 20 do vključno 30 km/h;
 • 200 €, če prekorači hitrost nad 30 do vključno 40 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke;
 • 300 €, če prekorači hitrost nad 40 km/h do vključno 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;
 • najmanj 400 €, če prekorači hitrost za več kot 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila.

Z globo 80 € se kaznuje za prekršek drugega udeleženca cestnega prometa, ki prekorači največjo dovoljeno hitrost, predpisano v tem členu.

Zato naš nasvet? V službo odidite peš, s kolesom ali javnim prevozom. Privarčevali boste pri parkirnini in še naredili nekaj dobrega za okolje. Vsem ljubiteljem hitrosti in jeklenih konjičkov pa priporočamo: počasi, po pameti in varčno. Enako velja za dopustnike!

Vir: http://www.uradni-list.si/1/content?id=101702

46. člen

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.