Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Pomladansko čiščenje telesa in duha

Zima se je končno poslovila in čas je, da se pripravimo na toplejši del leta. Pomlad lahko dobro izkoristimo za temeljito prenovo telesa in duha ter svoje telo očistimo nakopičenih strupov, um pa obremenjujočih misli.

Stopite prenovljeni v nov letni čas in svoje telo očistite strupov

Pozimi raje posegamo po bogati in težki hrani, kar je razumljivo, saj je prebavni ogenj v tem obdobju zelo močan. Kljub temu se sčasoma v črevesju naberejo ostanki neprebavljene hrane. Zato je ob prihodu prvih pomladnih mesecev nujno očistiti črevesje. Detoksikacija je izrednega pomena za naše zdravje, saj v nasprotnem primeru ostanki neprebavljene hrane preidejo v cirkulacijski sistem telesa, potujejo v pljuča, sinuse ali sklepe.

Navzven se zdravstvena motnja kaže kot oslabljen imunski sistem in posledično gripa, alergija, astma ... Sklepi otrdijo, pogost je pojav »pomladanske« utrujenosti ali apatije. Da se izognemo vsem naštetim simptomom, se torej preventivno lotimo programa pomladanskega čiščenja, prilagojenega našim potrebam in življenskemu stilu.

Predstavljamo vam nekaj pristopov, ki vam lahko pomagajo pri vašem spomladanskem čišenju telesa in duha.

Ajurveda

Ajurveda poudarja pomen zdrave prehrane, zeliščnih pripravkov in prilagojenega dnevnega ritma. Z ajurvedskim čiščenjem ne bomo očistili samo prebavil, pač pa tudi jetra, kri, sistem znojenja, organe namenjene izločanju. Po ajurvedi je pomladi treba iz prehrane izločiti ali vsaj zelo zmanjšati vnos sladkih, kislih in slanih jedi. Priporoča se kuhanje sadja z začimbami kot so kardamon, cimet, klinčki ... V vse jedi pa lahko dodajamo začimbe kot so koriander, kurkuma, janež, bazilika, meta, origano, semena gorčice, ingver itd.  

Zdravilne zeli

Veliko zagovornikov je v zadnjem času dobilo pomladno čiščenje s pomočjo zdravilnih kopriv. Že naše babice so se posluževale raznih receptov v katere so vključile to vsem dostopno rastlino. Znano je, da kopriva čisti kri ter pospešuje prebavo in izločanje seča.

Druga zdravilna rastlina, ki jo ravno tako pomladi najdemo praktično na vsaki zelenici (saj gre z eno najbolj razširjenih rastlin na svetu), je regrat. Pripravki iz regrata ravno tako pospešijo izločanje črevesnih žlez, jeter, žolčnika in trebušne slinavke. Poleg omenjenih so se pri čiščenju telesa zelo izkazali tudi izdelki, ki vsebujejo alge ali matični mleček.

Moč hormonov 

Hormoni naj bi bili po mnenju nekaterih glavni krivec za pomladansko utrujenost. Pozimi se v telesu zviša raven hormonov, ki slabo vplivajo na počutje, primanjkuje pa nam serotonina, nastanek katerega spodbuja sončna svetloba. Kako se torej hormonsko očistiti? Izkoristimo prve sončne žarke, zdaj imamo res odličen izgovor, da se jim nastavljamo v nedogled.

Sveži zelenjavni napitki

Ena najbolj priljubljenih vrst pomladanske detoksikacije je uživanje sveže pripravljenih zelenjavnih sokov. Če se odločimo nekaj dni preživeti samo ob svežih zelenjavnih napitkih, bomo dobro očistili črevo, učvrstili telo z naravnimi hranili in si povišali nivo energije.

Voda, voda in še enkrat voda

Najpreprostejši nasvet za pomladansko čiščenje se glasi: pijmo vodo. Tu ni nikakršnih izgovorov o pomanjkanju časa in volje. Največ bomo naredili zase, če jo bomo uživali v velikih količinah, segreto na mlačno temperaturo, če ji dodamo še limonin sok ali ščepec peteršilja, pa imamo preprost in odličen recept kako na izredno enostaven način temeljito očistimo telo.

Da pa se ne prehitro naveličamo samo uživanja vode, občasno sezimo po zelenem čaju, ki je znan po svojih zdravilnih učinkih. 

»Prezračitev« telesa

Prečistimo se lahko tudi s pomočjo zavestnega globokega dihanja. Pomena pravilnega dihanja za zdravje se premalo zavedamo. Večina ljudi uporablja le del celotne dihalne zmogljivosti, zato izloči iz telesa tudi samo del odpadnih snovi. Ustavimo ponoreli vsakdan tako, da na vsa pljuča  vdihnimo in nato še globoko izdihnimo. Dihanje nato preselimo na trebušni predel, čutimo dviganje in spuščanje trebušne prepone. Ponavljajmo, kolikor nam čas dopušča.

Idealno bi bilo, da se odpeljemo v naravo in se dobro nadihamo zraka bogatega s kisikom. Posledice pravilnega dihanja so: povečan vnos kisika in posledično okrepljen krvni obtok, vsesplošna krepitev imunskega sistema, povečana raven energije, umiritev čustev, skratka nadvse učinkovito čiščenje telesa.

Krepčilni dremež

Popoldanski dremež v mirnem in primerno hladnem prostoru lahko dela čudeže. Že po nekaj minutah počitka bomo kot prerojeni in problem s katerim smo se morda prej ubadali več ur, bomo spočiti rešili kot bi mignil. Vendar pozor – ne dovolimo si ležati več kot pol ure, da ne prelomimo bioritma in da ne bomo zvečer trpeli za nespečnostjo.

Med nočnim počitkom pa se lahko razstrupljanja lotite tudi s pomočjo Detox obližev. Detoksikacijski obliži za razstrupljanje telesa uporabljajo znanje refleksologije in 100% naravna ekstrakta bambusovega in drevesnega kisa.  Z nočnim razstrupljanjem se boste znebili strupov, ki se neprestano nabirajo v vašem telesu in se prebudili poživljeni in polni energije.

Tapkanje

Tapkanje je na prvi pogled nenavadna metoda za odpiranje enrgijskih poti (meridianov) v našem telesu. Priporoča se nežno tapkanje po predelih, kjer se toksini najraje nabirajo: ledvice, križ, notranja stran sklepov ... S tapkanjem potujmo po telesu vedno v smeri od zgoraj navzdol. Podobne učinke ima tudi suho ščetkanje telesa, ki poživi krvni in limfni obtok, zmanjša celulit in blagodejno vpliva na kožo. 

Redna telesna aktivnost

Športni navdušenci predlagajo vadbo tudi, ko je govora o razstrupljanju telesa. Gre za vadbo, pri kateri se giblje celotno telo in pri kateri telesne tekočine čim bolj krožijo npr. tek, hitra hoja, kolesarjenje, plavanje, vaje za moč, ... Za opazne učinke je potrebno vaditi vsaj trikrat na teden po 30 – 60 minut.

Pozitivna naravnanost

Veliko lahko naredimo zase že s pozitivnim razmišljanjem. Um naravnajmo na dobro in odmislimo slabo, vse ostalo se bo zgodilo samo od sebe, saj resnično velja stara modrost, da je vse v glavi. Pri »pospravljanju« duševne navlake, pa naj bi pomagalo kar dejansko pospravljanje. Ko vzpostavljamo red v okolju zunaj sebe, obenem čistimo tudi svojo notranjost. Kar nas še vedno teži, spravimo ven iz sebe, na papir. Sestavimo spisek obveznosti, ki nas že dolgo morijo in določimo vsaj približne časovne roke, ko jih bomo dosegli.

Vsi zgoraj omenjeni postopki čiščenja telesa preverjeno delujejo, pomembno pa je, da izberemo tiste, ki jih zlahka vključimo v svoj življenski slog in bomo tako dolgo motivirani za njihovo izvajanje. Ne omejimo se le na enega od predlogov, kajti najbolje bodo delovali v kombinaciji. Kot vedno tudi pri pomladanski detoksikaciji velja načelo, da poslušajmo svoje telo, ki najbolje ve, kaj v trenutnem obdobju potrebuje!

 

 

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.