V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Pomanjkanje spanca pri najstnikih je resna težava

V času pubertete se naša notranja ura spremeni, zato imajo najstniki potrebo, da bi ostali pokonci dlje časa. Temu dodajmo še večerno igranje računalniških iger, gledanje televizije in nočno učenje ter zgodnje vstajanje vozačev za pot v srednjo šolo, pa hitro ugotovimo, da pride pri najstnikih pogosto do premalo spanca. Ameriško združenje pediatrov je že opozorilo, da odraščajoči mladostniki spijo občutno premalo, še zlasti v zadnjih dvajsetih letih, ko je prišlo do razmaha tehnologije, to pa vpliva na njihovo življenje, zdravje in počutje na splošno.

1. Naravna sprememba bioritma

V času pubertete se notranja ura prestavi, zato želi telo najstnikov zvečer kljub pozni uri še dolgo ostati pokonci. To je za najstnike povsem normalno, a dolgo bedenje lahko privede do tega, da njihova notranja ura ni več usklajena z realno uro oziroma z dnevnim ciklom. Zato najstniki zjutraj izjemno težko vstanejo in bi pol dneva preživeli v postelji, prav tako pa se pojavijo druge težave. Premalo spanca namreč povzroči slabo razpoloženje, vpliva pa tudi na njihovo zmožnost mišljenja in učenja.

2. Kako ponastaviti naravno uro?

Naša notranja ura se dejansko lahko ponastavi vsak dan, da bi bil ta proces uspešen, pa je treba iti ven. Naše oči in možgani so namreč občutljivi na modro svetlobo – takšno, ki je značilna za jutranje nebo. Težava je v tem, da najstniki juter običajno ne preživijo na prostem in tako nimajo »stika« z nebesno modrino, zato se njihova ura ne ponastavi. Ob najlepšem času jutra so namreč pogosto na vlaku, v razredu ali še vedno v postelji, zato jih je treba motivirati, da gredo recimo med deveto in deseto uro zjutraj ven, na zrak.

Tudi med šolskim dnem je dobro, če si lahko v tem času vzamejo krajši odmor in gredo vsaj malo na prosto. Tako se notranja ura uredi in veliko lažje se spopadajo z vsakdanjimi obveznostmi, so preko dneva lažje budni in zvečer hitreje zaspani.

3. Modra svetloba ni vedno dobra svetloba

Če modra svetloba zjutraj pomaga, da se predramimo in napolnimo z energijo, pa je v času, ko je zunaj dejansko tema, precej moteča in na nas vpliva popolnoma drugače. Računalniški ekrani, televizija, računalniška tablica in druge elektronske naprave oddajajo dobršno količino modre svetlobe, ta pa v večernem času vpliva na najstnike negativno in jih tako nevede vodi k temu, da so pokonci še dlje.

In kakšna je rešitev, če se je zvečer pač treba usesti za računalnik?

Nekoliko nenavadna: potrebno si je nadeti očala z oranžnimi lečami. Te pomagajo, da se modra svetloba spremeni in se telo lahko brez motenj prične sproščati in pripravljati na počitek.

4. Zaskrbljenost pediatrov

Da najstniki premalo spijo, so opozorili tudi v Združenju ameriških pediatrov, kjer zadnjih  dvajset let opažajo, da najstniki spijo vse manj. Še zlasti se težava pojavlja pri tistih, ki so sicer bolj samozavestni, bolj tekmovalni in učno bolj uspešni, pa tudi med spoloma je kar nekaj razlike – običajno so za spanec bolj prikrajšana dekleta. Da bi to ne vplivalo na splošno zdravje najstniške populacije, so celo predlagali kar nekaj preventivnih programov, ki naj bi  mlade in njihove starše ozavestili o tem, kakšne težave lahko prinese pomanjkanje spanja, tako za fizično kot psihično zdravje.

Opozarjajo, da mladostniki, stari 15 let in več, spijo manj kot sedem ur na dan, kar se njim samim zdi nekaj povsem normalnega, po mnenju pediatrov pa bi v najstniških letih potrebovali v povprečju kar dve uri več. Zaradi premalo spanja prihaja pogosto do nezgod, prav tako pa do slabšega uspeha v šoli.

Zaskrbljujoče je dejstvo, da se trend zmanjševanja ur spanja ne pojavlja zgolj pri srednješolcih, temveč ga pediatri zaznavajo že od starosti dvanajstih let naprej. Tudi tu že zadnjih dvajset let beležijo padec, in tudi pri teh otrocih enako kot pri starejših najstnikih velja, da manj spijo dekleta, otroci iz rasnih manjšin, otroci iz revnejših družin, ter tisti, ki živijo v urbanem okolju. Zdi se, da se ti bolj posvečajo sodobni elektroniki, ki pogosto krati spanec, pa naj bo zaradi učenja, igre ali zato, ker so enostavno prepuščeni sami sebi.

In kaj pravijo na to najstniki?

Ti se težave sploh ne zavedajo in običajno menijo, da spijo povsem dovolj. Celo tisti, ki so zadnjo noč spali zgolj štiri ure, so mnenja, da so »povsem v redu«.

5. Je kriva zgolj sodobna elektronika?

Že res, da je mogoče krivdo za pomanjkanje spanca pri najstnikih enostavno naprtiti sodobni elektroniki. Otroci so ves čas na internetu, klepetajo na družabnih omrežjih, preverjajo sporočila na telefonu, igrajo igrice, gledajo televizijo, se s pomočjo računalnika učijo in delajo šolske naloge. Vendar pa so prav ameriški pediatri to prepričanje hitro ovrgli. Največji padec v času spanja so namreč zabeležili že pred pojavom Facebooka in drugih priljubljenih socialnih omrežij, ki najstnike popolnoma zasvojijo.

Pravijo, da je potrebno krivdo pripisati več dejavnikom, med drugim tudi zahtevnemu šolskemu sistemu, ki zahteva več učenja in dela na računalniku, zgodnjemu pričetku pouka in še zgodnejšemu vstajanju vozačev, športnemu treningu ali popoldanskim umetniškim aktivnostim, študentskemu delu in seveda tudi druženju ob večernih urah.

Prav tako na manj spanca vpliva debelost – ta je za spanec moteči dejavnik, vemo pa, da je vse več mladostnikov s prekomerno telesno maso oziroma tudi debelih.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.