V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Lahko nočne sove postanejo jutranje ptice?

Nočne sove so tisti, ki se v posteljo radi odpravijo pozno, zjutraj pa radi poležijo malce dlje. Jutranje ptice pa so tisti, ki gredo v posteljo zgodaj zvečer in zgodaj zjutraj tudi vstanejo. Očitno smo lahko le eno ali drugo; vmesne poti ni. Pa je morda možno, da se iz nočnih sov prelevimo v jutranje ptice?

Je torej možno?

Seveda je. In, kot kaže, pravzaprav niti na tako zelo težko. Raziskava dveh britanskih univerz in ene avstralske je namreč preverila in potrdila, da lahko nočne sove res spremenijo svoje spalne navade in postanejo jutranje ptice – in to le v 3 tednih! Kaj takega pa se zagotovo izplača podrobneje preučiti, kaj pravite?

Zakaj pa bi si sploh želeli postati jutranja ptica?

Nočno življenje in pozno vstajanje ima pač svoj čar, ni res? Zakaj bi torej sploh želeli v in iz postelje bolj zgodaj? Morda zato, ker vam vaš urnik nočne sove preprečuje, da bi živeli normalno družabno življenje – kot večina ljudi? Morda zato, ker zaradi nenavadnega urnika spanja podnevi naredite precej manj? Ali pa morda zato, ker vam razpoloženje zadnje čase čudno niha? Vse to so namreč lahko dejanske posledice življenja nočne sove …

Kako se spremeniti iz nočne sove v jutranjo ptico?

Vsak dan naslednje 3 tedne morate početi naslednje …

Zbudite se 2-3 ure prej kot sicer

Vsak začetek je težak in zaradi zgodnjega vstajanja boste prvih nekaj dni morda malce utrujeni in zmedeni. Zato je še bolj pomembno, da v spalnico zjutraj spustite kar se da veliko svetlobe – da telo in um zbudite na čim bolj naraven način.

Pojdite v posteljo 2-3 ure prej kot sicer

Tisti dve ali tri ure, ki jih boste izgubili zjutraj, morate nekako nadoknaditi, ni res? Rešitev je preprosta: zvečer se v posteljo odpravite prav tako 2-3 ure prej. Ker bo to nekaj prvih dni verjetno pravi izziv, si pomagajte s tem, da poskrbite za čim bolj temno spalnico. Izpostavljenost svetlobi nas namreč ohranja budne. Ugasnite torej luči, zagrnite zavese in se izognite uporabi kakršnihkoli zaslonov (mobilnih telefonov, računalnikov, televizije).

Jutranji/večerni urnik vzdržujte med tednom in tudi konec tedna

Neredne spalne navade nas precej razburijo – še toliko bolj, če jih spremlja še velika sprememba. Denimo sprememba iz nočne sove v jutranjo ptico. Zato je zelo pomembno, da se zvečer odpravite spat in zjutraj zbudite vedno ob istih urah, od ponedeljka do nedelje. Pri tem ni pomembno, ali vas čaka delovni dan in tudi ne, kaj drugega nameravate čez dan početi. Vstajajte in hodite spat vedno ob istih urah.

Zdrav zajtrk, kosilo in večerja

Zdrave prehranjevalne navade vam bodo pomagale prestati spremembo v jutranjo ptico. Pri tem pa ni toliko pomembno, kaj jeste (čeprav lahko seveda tudi to pomaga), temveč predvsem kdaj jeste. Zajtrk pojejte čim prej, ko se zbudite. Kosilo si vsak dan privoščite ob isti uri (tudi konec tedna!). Večerjo pa pojejte pred 7. uro zvečer. Potem se hrane ne dotikajte več vse do jutra.

Kaj boste pridobili?

Po približno 3 tednih bi morali uspešno spremeniti svojo notranjo uro in se svetu ponosno predstavljati kot jutranja ptica! Kar s seboj seveda prinese tudi številne prednosti …

Pozitiven vpliv na zdravje

Reden spalni urnik in dovolj kakovostnega spanja lahko pomembno vpliva na vaše fizično in mentalno zdravja, pri tem pa zmanjša tudi tveganje za bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, rakava obolenja in diabetes. Jutranje ptice tudi manj pogosto muči nihanje razpoloženja. Ljudje, ki so sodelovali v študiji, pa so se počutili tudi manj pod stresom in manj depresivni po tem, ko so uspešno končali svoj prehod iz nočne sove v jutranjo ptico.

Izboljšane sposobnosti

Reakcijski čas in moč prijema sta dve sposobnosti, ki so jih v študiji zjutraj merili na sodelujočih – in pri obeh so bili rezultati boljši pri jutranjih pticah. Pričakujete pa lahko tudi izboljšanje nekaterih drugih mentalnih in fizičnih sposobnosti.

Druge prednosti

Najbolj pomembna med njimi je najbrž priložnost, da se več družite z ljudmi in tako živite bolj izpolnjeno življenje. Sploh ne zveni slabo, kaj?

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.