Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Ko ljubezen postane bolezen

Ob 1. decembru, dnevu boja proti AIDSu, se spomnimo na vse nevarnosti, ki na nas prežijo v postelji. Živimo namreč v času, ko se spolno prenosljive bolezni širijo povsod in na vse generacije. Najstniki začenjajo z aktivnim seksualnim življenjem vedno bolj zgodaj. Večina od njih pa ne ve, kako se zaščiti. Kar je še huje, večina mladih misli, da je najhuje, kar se jim lahko zgodi pri nezaščitenem spolnem odnosu, nosečnost.

Ob 1. decembru, dnevu boja proti AIDSu, se spomnimo na vse nevarnosti, ki na nas prežijo v postelji. Živimo namreč v času, ko se spolno prenosljive bolezni širijo povsod in na vse generacije. Najstniki začenjajo z aktivnim seksualnim življenjem vedno bolj zgodaj. Večina od njih pa ne ve, kako se zaščiti. Kar je še huje, večina mladih misli, da je najhuje, kar se jim lahko zgodi pri nezaščitenem spolnem odnosu, nosečnost.

Vendar to niti slučajno ni tako! Ne zavedajo se posledic, ki jih lahko doletijo, če se z neznanci spuščajo v nezaščiten odnos. Lahko se okužijo z virusom HIV ali katero drugo spolno prenosljivo boleznijo, ki se je ne rešijo nikoli več. Zato je nujno, da vedo, kaj se jim lahko zgodi, če seksajo nezaščiteni. In tukaj je naloga staršev, da jih o tem poučijo. Vendar pride tudi tukaj do problema, ker največkrat tudi starši ne vedo, katere bolezni vse obstajajo in kako jih zdraviti. Podučite se!

Kaj je gonoreja?

Gonoreja je izredno razširjena spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroča gonokok. Gonoreja se prenaša s spolnimi odnosi in večinoma prizadene spolne organe. Možno je, da gonokoki povzročijo tudi okužbo drugih mest izven spolovil in rodil, vendar je to redko (zadnjik, žrelo).

 • Pri moškem se po kratki, nekajdnevni dobi inkubacije (to je čas med okužbo in izbruhom bolezni) pojavi izcedek iz sečnice, ki ga spremljata srbenje in pekoča bolečina pri uriniranju. Po približno dveh tednih preide akutno vnetje v kronično. Zapleti nezdravljene gonoreje pri moškem so vnetje prostate, obmodka, neplodnost.
 • Pri ženskah v začetem obdobju praktično ni bolezenskih težav. Zgodnjih znakov, ki bi govorili o morebitni okužbi, ni. Okužba napreduje na notranja rodila (maternico, jajcevode), kar lahko vodi v neplodnost in izvenmaternično nosečnost. Diagnozo gonoreje oziroma gonokokne okužbe postavimo z laboratorijskimi preiskavami odvzete kužnine. Gonoreja oziroma gonokokna okužba se zdravi z antibiotikom.

Kaj je sifilis?

Sifilis je nalezljiva spolno prenosljiva bolezen, ki lahko zajame vse organe človekovega telesa. Povzročiteljica sifilisa je bakterija Treponema pallidum. Več kot 95 odstotkov okužb nastane pri spolnih odnosih z okuženo osebo. Obstajajo tudi nespolne okužbe s sifilisom in so posledica poljubljanja, ugrizov in drugih dotikov z bolnikom, ki ima razjede na koži. Bistvenega pomena je, da sifilis ugotovimo čim bolj zgodaj, saj tako preprečimo širjenje okužbe še naprej in povečamo uspešnost zdravljenja. Zdravilo, s katerim zdravijo sifilis, je še vedno penicilin. Sifilis delimo na zgodnji in pozni (trajanje do enega leta oziroma nad eno leto) ter pridobljeni in prirojeni - glede na to, kako je do okužbe prišlo. Inkubacija pri sifilisu je dolga približno 3 tedne.

Zgodnji sifilis

Na mestu vdora bakterije v kožo ali sluznico nastane po treh dneh zatrdlina, ki po nekaj dneh razpade v okroglo nebolečo razjedo s trdimi robovi. Razjeda je najpogosteje na spolovilu, lahko pa tudi na ustnicah ali v ustni votlini. Po nekaj dneh otečejo področne bezgavke, po dveh mesecih pa oteče večina bezgavk. Kasneje se pojavi nesrbeč izpuščaj, ki se širi s trupa na okončine in po enem do dveh mesecih spontano izgine in zapusti belkaste lise. Več mesecev po okužbi lahko pride do izpadanja las. Pleše so velike kot približno kovanec in se same zarastejo.

Pozni sifilis

Pri tej obliki ni povsem nujno, da se pojavijo spremembe na koži. Pride do sprememb na ožilju in tudi na centralnem živčevju. Bolezen dokažemo in kasneje kontroliramo z ugotavljanjem protiteles v krvi ali možganski tekočini bolnika.

Kaj so genitalne bradavice?

Genitalne bradavice drugače imenujemo tudi papiloma virusi. Nekateri od virusov, ki spadajo v skupino papiloma virusov, povzročajo nastanek bradavic na spolovilu. Doba inkubacije je lahko dolga več mesecev. Spremembe same so sicer benigne, vendar okužbo z nekaterimi tipi virusov povezujejo z nastankom raka na rodilih. Zdravljenje je simptomatsko, kar pomeni, da na različne načine odstranjujemo bradavice, a virusa samega ni mogoče nikoli uničiti.

Kaj je genitalni herpes?

Okužbo s herpes simpleks tipa 2 uvrščamo med spolno prenosljive bolezni. Okužba povzroča nastanek drobnih mehurčkov na spolovilu in v njegovi okolici, ki se kasneje zagnojijo. Mehurčki se pojavijo ob prisotnosti različnih sprožilnih dejavnikov, kakršni so padec odpornosti, stres, bolezen in menstruacija. Na začetku so samo mehurčki, kasneje pa se pojavijo majhne ranice. Okužba z virusom je trajna. Poleg klinične slike v diagnostiki uporabljamo serološke preiskave, s katerimi dokazujemo protitelesa v krvi bolnika. Okužba je lahko v vzročni povezavi z nastankom raka na rodilih.  

Kaj so glivične okužbe?

Najpogosteje povzročajo glivične okužbe spolovil glive iz rodu Candida, ki so v majhnem številu stalno prisotne na sluznicah. Velikokrat se razmnožijo na sluznici ženskega spolovila in se pri spolnem odnosu prenesejo naprej. Običajno moški nimajo težav, lahko pa se pojavijo pekoči, rdečkasti, deloma z belkastimi oblogami pokriti izpuščaji na penisu. Pri ženskah spolovilo običajno srbi, sluznica je pordela, pojavi se bel, sirast izcedek iz nožnice. Za zdravljenje uporabljamo kreme in vaginalne tablete.

Kaj je virus HIV?

AIDS povzročata HIV 1 in HIV 2. Okužba se lahko prenaša na tri načine:

 • med nezaščitenim spolnim odnosom z okuženim partnerjem,
 • z okuženo krvjo ali krvnimi produkti,
 • z okužene matere na njenega otroka pred rojstvom, med njim in kmalu po rojstvu.

Tveganje za prenos virusa HIV se bistveno zmanjša s pravilno uporabo kondoma.

Virus HIV se NE prenaša:

 • ko si stisnemo roko, se dotaknemo ali poljubimo,
 • z vsakodnevnimi družabnimi stiki na delu ali v šoli,
 • s hrano ali vodo, po souporabi skodelic ali kozarcev,
 • v plavalnih bazenih ali na stranišču,
 • s kašljanjem ali kihanjem,
 • ne prenašajo ga komarji ali insekti.

Dokler medicinski strokovnjaki ne bodo odkrili zdravila ali cepiva za to smrtonosno bolezen, se moramo pri preprečevanjem razširjanja virusa HIV zanesti samo na vedenje v svojem osebnem življenju.

Kaj so klamidijske okužbe?

Klamidijske okužbe spadajo med najpogostejše spolno prenosljive bolezni. Klamidije so zelo majhne bakterije, spolno pa se prenaša Chlamydia trachomatis. Pri moških se približno po 14. dneh po okužbi pojavi vnetje sečnice in kasneje obmodka. Okužen moški je lahko tudi brez težav. Pri ženskah lahko klamidije povzročijo vnetje sečnice, kanala materničnega vratu, lahko pride tudi do vnetja jajcevodov, sluznice maternice in bolečin v mali medenici. Posledice so lahko neplodnost, izvenmaternična nosečnost in kronične bolečine v mali medenici. Okužbo zdravimo z antibiotiki.

Kaj je virusni hepatitis?

Hepatitis B je ena od oblik virusne okužbe jeter - zlatenice. Povzroča jo virus, za katerega je značilno, da živi in se razmnožuje v celici. Zato ga z zdravili ne moremo uničiti, saj bi pri tem uničili tudi okužene celice. Inkubacijska doba je od 4 do 28 tednov. Približno teden do dva pred izbruhom bolezni ima bolnik lahko slabši tek, je utrujen, toži zaradi slabosti, ima glavobol in povišano telesno temperaturo. Lahko ima drisko ali je zaprt. Urin je lahko temen, blato pa svetlo obarvano. Nekatere srbi koža. Približno 10 odstotkov oseb, ki prebolijo okužbo z virusom hepatitisa B, ostanejo trajni klicenosci. To pomeni, da so doživljenjsko kužni in da lahko okužijo druge osebe. Virus hepatitisa B se nahaja v krvi, slini, spermi, vaginalnem izločku, urinu in mleku doječe matere. Najpogostejši način prenosa je spolni stik. Možen je tudi prenos okužbe od matere, ki je klicenoska, na otroka v času nosečnosti preko posteljice. Novorojenček se pogosto okuži tudi pri porodu. Zdravila za bolezen ne poznamo, a poznamo učinkovito cepljenje, ki pri neokuženih osebah okužbo z virusom hepatitisa B preprečuje. Vsi, ki prihajajo v tesnejši stik (družinski člani, spolni partnerji okuženih oseb, intravenski uživalci drog, dializni bolniki, zdravstveno osebje…) z okuženimi osebami, se lahko cepijo proti hepatitisu B. Oseba, ki je cepljena, je varna pred okužbo do konca življenja, tudi če živi z osebo, ki je trajen klicenosec. Pred spolnim prenosom okužbe varuje tudi kondom.

Svoje življenje in svoje zdravje imamo v svojih rokah. Največkrat se zgodi, da ljudje zbolijo preprosto zaradi tega, ker niso imeli glave na pravem mestu! Ne dovolite si tega tudi vi. V vsak spolni odnos se spustite pametno. Če partnerja ne poznate dovolj ali ga sploh ne poznate, se ne spuščajte z njim v intimne odnose brez kondoma. Naj vas trenutno strast ne zavede …

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.