V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Kateri je najboljši položaj spanja za vas?

Različni ljudje imamo različne navade in tudi spimo na različne načine. Vsi položaji spanja pa prinašajo določene prednosti in slabosti … Vas zanima, kateri je najboljši položaj spanja za vas?

5 osnovnih položajev spanja

Čeprav vsak posameznik seveda spi na svoj poseben način, obstaja 5 osnovnih položajev pri spanju, ki posplošujejo naše spalne navade in ki so jih natančno preučili strokovnjaki, da identificirajo njihove prednosti in slabosti. Če te prednosti in slabosti kombinirate s tem, kateri položaj vam je najbolj udoben, boste prav gotovo našli svoj idealen položaj za spanje.

#1: Na hrbtu

Prednosti

Spanje na hrbtu je najboljši položaj za zmanjševanje bolečine. Gre namreč za nevtralen položaj z naravno poravnanostjo telesa, zato vam lahko pomaga zmanjšati bolečine povsod po telesu. Najbolj učinkovit pa je seveda za zmanjševanje bolečin v hrbtu.

Slabosti

Žal ta položaj ni dober za spalno apnejo in/ali smrčanje. Pravzaprav je najslabši položaj za tovrstne težave, zato se mu izogibajte, če ste znani po tem, da zelo glasno spite.

Kako še izboljšati ta položaj?

Pod kolena podložite mehko blazino ali zavito odejo in iztegnite roke ob telesu za popolno sprostitev.

#2: Na boku

Prednosti

To je najboljši položaj za ljudi, ki imajo spalno apnejo in/ali smrčijo. Omogoča namreč lažje dihanje, saj v tem položaju težnost ne deluje tako močno na dihalne poti. Spanje na boku je tudi odlična izbira, če trpite za bolečinami v križu, saj odstrani pritisk na ta predel. Nekateri raziskovalci spanja tudi menijo, da je spanje na boku odlično za lajšanje zgage in najboljša izbira za nosečnice, saj optimizira pretok krvi do ploda – a oboje le, če spite na levem boku.

Slabosti

Spanje na boku lahko kaj hitro povzroči bolečino v ramenu ali bokih, hkrati pa ustvarja tudi gube na obrazu in povzroča povešene prsi (po letih in letih spanja v tem položaju, se razume), saj so prsi pri takem spanju nagnjene navzdol.

Kako še izboljšati ta položaj?

Redno se obračajte z ene strani na drugo (če lahko), da preprečite zgoraj omenjene neželene posledice. Za ženske je odlična ideja tudi, da si pri spanju v tem položaju podprejo prsi z mehko blazino.

#3: Na trebuhu

Prednosti

Tudi spanje na trebuhu je odlično za lažje dihanje ter torej tudi za ljudi, ki smrčijo ali imajo spalno apnejo in podobne težave. Za mnoge je spanje na trebuhu tudi najbolj udoben položaj spanja – presodite sami.

Slabosti

Med spanjem na trebuhu je hrbtenico težko obdržati v pravi legi, saj se jedro telesa običajno potopi globlje v ležišče. To lahko sčasoma povzroča težave s hrbtom in vratom. In podobno kot spanje na boku lahko tudi spanje na trebuhu povzroča več gub na obrazu …

Kako še izboljšati ta položaj?

Obraz med spanjem redno obračajte na drugo stran ter poskusite roke iztegniti ob strani telesa, da preprečite bolečine v zapestjih in komolcih.

#4: Položaj zarodka

Prednosti

Položaj, pri katerem spimo zviti v položaj zarodka, je najbolj priljubljen položaj za spanje in to z dobrim razlogom – zelo je udoben!

Slabosti

Če kolena dvignemo preveč visoko, lahko to povzroči bolečine v križu. Na splošno pa v tem položaju zadržimo več telesne toplote, zaradi česar je za mnoge ljudi enostavno prevroč, vsaj v toplejših obdobjih leta.

Kako še izboljšati ta položaj?

Med kolena položite blazino, da bodo vaši boki in hrbet tudi med spanjem ohranili zdrav položaj.

#5: Položaj morske zvezde

Prednosti

Ker gre v bistvu za modificiran položaj spanja na hrbtu (z rokami nad glavo), so tudi pri tem položaju prisotne številne prednosti klasičnega spanja na hrbtu.

Slabosti

Položaj močno obremenjuje ramena, zato lahko povzroča bolečine.

Kako še izboljšati ta položaj?

Spet velja, da bo podložena blazina pod koleni zmanjšala pritisk na spodnji del telesa. Hkrati pa pazite tudi na to, da partnerja oziroma partnerke ne udarite s komolcem 😊

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.