Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Kako zaustaviti kolcanje – 10 trikov, ki res delujejo

Kako pa vemo, da res delujejo? Ker imamo za njih tudi znanstveno razlago! Seveda ne delujejo vedno in za vse ljudi, vsekakor pa so precej bolj učinkoviti, kot pa če samo čakate, da kolcanje nekoč mine samo od sebe.

Kaj je kolcanje in kaj ga povzroča?

Kolcanje je nenadno in nehoteno krčenje trebušne prepone (mišice na spodnjem delu prsne votline). Ko se ta mišica skrči, se glasilke hipoma zaprejo, kar tudi povzroča znameniti zvok, ki se ga sliši, ko kolcamo.

Vzroki

Kaj pa povzroča to nenadno in nehoteno krčenje? Še vedno je skrivnost, zakaj natanko se večina kolcanja zgodi, raziskovalci na tem področju pa so kolcanje uspeli povezati s številnimi morebitnimi vzroki. Med njimi so začinjena hrana, prekomerno prehranjevanje ali pitje (še posebej gaziranih pijač), stres, močna čustva, nekatera zdravila, nekatere bolezni, dim in celo možganski tumorji.

Ustavite kolcanje

V splošnem poznamo štiri skupine metod, ki vam lahko pomagajo ustaviti kolcanje. Nekatere so malce bolj nenavadne, druge precej logične, vse pa temeljijo na znanstvenih razlagah, zato resnično delujejo – vsaj večino časa na večini ljudi.

I. Sprostite trebušno prepono s pomočjo ogljikovega dioksida

Metode, opisane spodaj, povzročajo zadrževanje ogljikovega dioksida v pljučih, kar sprosti trebušno prepono in posledično ustavi kolcanje. Vendar bodite pazljivi: preveč ogljikovega dioksida predolgo časa je zelo nevarno za vaše zdravje!

#1: Zadržite dih

Gre za eno najpreprostejših metod, za katero ste najbrž že slišali iz babičinih ust ali kaj podobnega. Ampak res deluje! Zadrževanje diha v telesu zadržuje ogljikov dioksid, ki sprosti trebušno prepono.

#2: Hitro dihajte v vrečo

Mehanizem je sicer malce drugačen, učinek pa zelo podoben: več ogljikovega dioksida v pljučih, kar sprosti trebušno prepono.

II. Fizična sprostitev trebušne prepone

Namesto ogljikovega dioksida lahko uporabimo tudi metode, ki na trebušno prepono delujejo bolj direktno.

#3: Pritisnite na trebušno prepono z rokami

Nežno, saj si ne želite povzročiti preveč bolečine, kajne? Pritisk na to mišico jo lahko sprosti, kar lahko tudi nemudoma ustavi kolcanje.

#4: Objemite svoja kolena med sedenjem

V tem položaju boste prav tako pritisnili na trebušno prepono, morda še bolj učinkovito, kot če bi to počeli z rokami.

#5: Nagnite se naprej

Ko se nagnete naprej, se prsni koš nežno stisne, kar pritisne tudi na trebušno prepono in tako naprej … Saj zdaj že dobro veste, kako vse to deluje, kajne?

III. Stimulirajte vagusni živec

Vagusni živec je živec, ki poteka od možganov do želodca in gre tudi skozi trebušno prepono. S stimulacijo tega živca lahko stimuliramo tudi trebušno prepono, kar lahko zmanjša oziroma ustavi kolcanje. Sedaj pa morate le še ugotoviti, kako stimulirati svoj vagusni živec …

#6: Hitro popijte kozarec vode

Tudi to ste najbrž že kdaj slišali iz babičinih ust – zdaj, ko pa veste, da je to metoda za stimuliranje vagusnega živca, pa najbrž tudi zares verjamete, da lahko zaustavi vaše kolcanje. Poskusite.

#7: Potegnite se za jezik

Če potegnete za svoj jezik, boste prav tako stimulirali vagusni živec in posledično vplivali na trebušno prepono. Potegniti morate dovolj močno, da bo učinkovito, hkrati pa seveda ne premočno. Če morda še niste vedeli – takšno vlečenje za jezik lahko pošteno boli!

#8: Grgrajte vodo

Grgranje stimulira mišice mehkega neba v ustih – uganite, kateri živec je povezan s temi mišicami? Seveda vagusni. Ostalo že veste, kajne?

#9: Prosite nekoga, da vas prestraši

Ena izmed vlog zelo pomembnega vagusnega živca je tudi »upravljanje s strahom«. Ko vas nekdo torej prestraši, se aktivira vagusni živec – in seveda spet vpliva na trebušno prepono, kot že vemo. Zbogom, kolcanje!

Obiščite zdravnika

Če nič drugega ne pomaga, kolcanje pa še vedno vztraja, vam bo pomagal zdravnik …

#10: Zdravila

V primeru dolgotrajnega kolcanja lahko zdravniki predpišejo različna zdravila proti kolcanju: klorpromazin, haloperidol in metoklopramid. To so učinkovine, ki delujejo antipsihotično ali proti slabosti, hkrati pa lahko odpravijo tudi kolcanje.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.