V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Kako ublažiti simptome menopavze?

S hrano je mogoče povečati raven estrogena, ki se znižuje med menopavzo, ter ublažiti simptome menopavze. Veste, katero? Berite dalje ...

Najboljši vir estrogena

Eden od najbolj znanih virov fitoestorgena je laneno seme, rezultati nove raziskave pa so pokazali, da fitoestorgeni iz lanu v kombinaciji s telesno vadbo krepko omilijo simptome menopavze in povečajo kakovost življenja.

Kako je potekala raziskava

Raziskavo so opravili na 140 ženskah, ki so bile razdeljene v štiri skupine. Ženske v prvih dveh eksperimentalnih skupinah, ki niso jemale nadomestne hormonske terapije, so jemale pet gramov lanenega semena dnevno, pri čemer so se ženske iz ene skupine udeleževale tudi tečajev za premagovanje težav v menopavzi ter vsakodnevno vadile. Druge ženske so bile na nadomestni hormonski terapiji, kontrolna skupina pa je bila brez tretmaja.

Pozitivni rezultati

Vse ženske so na začetku izpolnile vprašalnik, lestvico ocene za menopavzo ter lestvico za kakovost življenja. Vrednosti te lestvice vključujejo tako fizično kot duševno zdravje. Ob začetku so bili rezultati podobni pri vseh skupinah, ob koncu poskusa pa so se te vrednosti zvišale v obeh eksperimentalnih skupinah. Prav tako se je v teh dveh skupinah zmanjšala intenzivnost doživljanja simptomov menopavze (8,7 oz. 9,8 %), v nasprotju s tem se je intenzivnost povečala za 6,9 % pri ženskah v kontrolni skupini.

Dobra spodbuda za naprej

Glede na tako pozitiven vpliv lanenega semena in edukacije o kosanju s težavami v menopavzi je to dobra spodbuda za zdravstvene delavce, da ti metodi uvedejo kot redno prakso pomoči ženskam v menopavzi.

Vir: Viva – revija za boljše življenje

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.