Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Kako se lahko rešite odvisnosti od kofeina?

Koliko skodelic kave spijete na povprečen dan? Dve? Tri? Pet? Še več? Odvisnost od kofeina je lahko precej neprijetna zadeva. Pa ne le zato, ker lahko morda ogrozi vaše zdravje, temveč tudi zato, ker vas stane precej časa in denarja, da sploh ne omenjamo, kaj počne z vašimi zobmi… Torej, bi se radi rešili svoje odvisnosti od kofeina?

Se je sploh možno rešiti odvisnosti od kofeina?

Seveda. Vse odvisnosti se v splošnem da ozdraviti. Vendar pa to zahteva nekaj napora in spremembo nekaterih vsakodnevnih življenjskih navad. Ste pripravljeni na to? Bi res radi spremenili svoje življenje na bolje? Prav, pa ozdravimo vašo nadležno odvisnost od kofeina …

Ali bom moral nehati piti kavo, če se želim rešiti odvisnosti od kofeina?

Spet je odgovor seveda. Tako kot mora alkoholik nehati piti in zasvojenec z družabnimi omrežji nehati uporabljati računalnik, boste tudi vi morali nehati piti kavo s kofeinom, če se želite rešiti svoje odvisnosti. Saj veste, da vam včasih greni življenje, zato bodite pogumni in ukrepajte!

Kaj lahko pričakujem, ko neham piti kavo?

Kot vsaka druga odvisnost tudi odvisnost od kofeina prinese odtegnitveni sindrom, ko se je skušamo rešiti. Najpogostejši neprijetne posledice odvajanja od kofeina so:

  • glavobol,
  • depresija, anksioznost, sitnost,
  • nezmožnost koncentriranja in opravljanja zahtevnih nalog,
  • slabost in bruhanje,
  • bolečina v mišicah.

Ti simptomi se običajno pojavijo 12 do 24 ur po prenehanju uporabe kofeina. Dobra novica pa je, da jih večina mine v le nekaj dneh (običajno v 2–4 dneh). Le večina? Da, glavobol lahko žal vztraja več tednov. Kljub temu pa se izplača – kofein namreč povzroča precej več škode kakovosti vašega življenja kot pa jih lahko nekaj tednov glavobola. Nadaljujmo torej, kaj pravite?

Dve osnovni metodi

Pa gremo: kofeina se lahko odvadite postopoma ali pa prenehate hipoma. Katero metodo boste izbrali? Katera je boljša za vas?

Postopno zmanjševanje

S to metodo boste postopoma zmanjšali količino kofeina, ki ga užijete vsak dan, dokler ne dosežete končnega cilja: čisto nič kofeina.

Kako se lotiti odvajanja?

Najprej počasi zmanjšujte količino kave, ki jo popijete vsak dan. Za začetek lahko vsake 2 ali 3 dni popijete ¼ skodelice manj. Če vam gre dobro, lahko po nekaj časa vsakih nekaj dni količino popite kave zmanjšate za ½ skodelice.

Prednosti

Ta metoda je prijazna do tistega, ki se odvaja, saj ne povzroča telesnega šoka. To tudi pomeni, da so simptomi odtegnitvenega sindroma običajno precej blažji in ne vplivajo tako močno na vaš vsakdan, zato lahko nemoteno nadaljujete z normalnim življenjem

Slabosti

Takšno odvajanje lahko traja precej časa, še posebej, če ste navajeni spiti več skodelic kave na dan. Hkrati zahteva tudi, da pozorno sledite količini zaužitega kofeina, kar seveda terja dodatno energijo. Še najbolj problematično pa je verjetno to, da dodobra preizkusi vašo predanost, saj vam ponuja precej možnosti za goljufanje.

Takojšnje popolno prenehanje

Ime razkriva prav vse – pri tej metodi takoj odstranite ves kofein iz svojega življenja. Preprosto, kaj?

Kako se lotiti odvajanja?

Kot že omenjeno, pri tej metodi ni prav veliko filozofije. Takoj popolnoma prenehajte piti kavo. Prav zdaj.

Prednosti

Ta metoda je najhitrejša (in za mnoge tudi najučinkovitejša), da se znebite svoje odvisnosti od kofeina.

Slabosti

Kljub zgoraj omenjeni prednosti pa večina zdravnikov te metode ne bi ravno priporočala kot prvo izbiro. Zakaj ne? Ker predstavlja velik šok za telo in povzroča zelo hude simptome odtegnitvenega sindroma. Včasih celo tako hude, da boste zaradi njih nekaj dni (ali včasih celo nekaj tednov) nezmožni povsem normalnega življenja.

Še nekaj splošnih nasvetov, da bo vse skupaj lažje in bolj učinkovito

Spodaj najdete nekaj dodatnih ukrepov, ki vam bodo olajšali odvajanje od kofeina. Večina jih velja za obe metodi, najde pa se tudi kakšen, ki je očitno skladen le z eno metodo.

Izogibajte se kofeinu v vseh oblikah

Kofein se ne skriva le v kavi. Ne pozabite na to, ko boste odstranjevali kofein iz svojega vsakdana. Najdemo ga namreč tudi v nekaterih čajih, čokoladi, energijskih pijačah, zdravilih za prehlad, tabletah za hujšanje ipd.

Razredčite kavo

Tako boste zmanjšali njeno intenzivnost, kar vam bo pomagalo, da se postopoma odvadite kofeina. Za začetek lahko dodate toliko vode, da je bo dovolj za približno polovico količine kave.

Ostanite aktivni

Če se boste zapirali med stene svojega doma in se smilili sami sebi, medtem ko hlipate na postelji, se boste le bolj osredotočili na neprijetne simptome odvajanja. Raje ostanite aktivni, denimo tako da se veliko sprehajate ali pa telo in um zaposlite s kako še bolj intenzivno fizično aktivnostjo.

Izogibajte se sprožilcem

Sprožilci so situacije, ki spodbujajo željo po pitju kave. Seveda se ne morete izogniti prav vsem (denimo jutranjemu vstajanju), nekaterim pa se prav gotovo lahko. Kot denimo klepetu s prijateljem na pijači ali delu pozno v noč.

Lajšajte simptome odvajanja

Prav nič vas naj ne bo sram, če vzamete protibolečinsko tableto, če glavobol postane enostavno premočan. Pri tem pa bodite zelo, zelo previdni, da ne boste odvisnosti od kofeina zamenjali z drugo odvisnostjo. Resno. BODITE PREVIDNI!

Povejte prijateljem in družini

To vam bo pomagalo na dva načina. Prvič, vedno boste imeli na voljo nekoga za pogovor, če se pojavi težje obdobje v vašem procesu odvajanja. In drugič, vaši prijatelji in družina bodo ob vas malce bolj previdni, tako da vas ne bodo popeljali v skušnjavo ali pa vam še dodatno zagrenili že tako težke dni.

Pa vso srečo! Prepričani smo, da vam bo uspelo in da bo vaše življenje brez kofeina precej lepše.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.