V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Kako prepoznati znake zastrupitve s soncem

Poletje je tu – juhu! Žal pa prinaša tudi eno veliko nevarnost: sonce. Ste kdaj že slišali za zastrupitev s soncem? Vas zanima, kaj to je, kako prepoznati simptome – in še najpomembneje – kako zastrupitev s soncem preprečiti, da bo letošnje poletje za vas in vašo družino res zdravo in veselo?

Kaj je zastrupitev s soncem?

Zastrupitev s soncem ni prava zastrupitev; je le hujša oblika sončnih opeklin, ki prinaša tudi dodatne sistemske posledice, ne le običajne rdečice, ki ste je vajeni v prvih dneh dopusta ob morju. Ko namreč UV-žarki močno poškodujejo našo kožo, koža v telo spusti kemikalije, ki sprožijo imunski odziv, zaradi česar se pri zastrupitvi s soncem pogosto počutimo, kot da bi zboleli.

Kako jo prepoznati?

Najbolj izrazit simptom, ki smo ga že omenili, je občutek, kot da se vas loteva prehlad ali gripa – ta občutek boste težko spregledali, saj poletje ni ravno najboljša sezona za tovrstne zdravstvene težave. Kaj pa so konkretni simptomi, ki kažejo na to, da ste se vi ali vaši otroci zastrupili s soncem?

1. Ščemenje kože

Občutek na koži je sicer malce neprijeten tudi pri običajnih sončnih opeklinah, vendar pa je pri zastrupitvi s soncem precej bolj intenziven. Koža ščemi že sama po sebi, ko pa se je dotaknete ali preko nje potegnete oblačila, postane bolečina precej neprijetna.

2. Vrtoglavica ali slabost

Vrtoglavico in slabost zastrupitev s soncem povzroča v kombinaciji z dehidracijo, včasih pa se pojavi tudi hud glavobol.

3. Vročina

Vročina je pogost simptom pri zdravstvenih težavah, saj kaže, da v telesu nekaj ni prav. Pri zastrupitvi s soncem vas bo tudi pogosto mrazilo, saj bo vročina dovolj narasla, da se vam bo okolje zdelo premrzlo.

4. Izpuščaji/mehurji na koži

Najbolj neprijetnega simptoma ne boste mogli spregledati, saj so ti mehurji lahko izjemno boleči, prav tako pa predstavljajo veliko tveganje za infekcijo, če v odprte rane pod mehurji zaidejo bakterije ali drugi bacili.

Kako zastrupitev s soncem preprečiti?

Kot ste po branju zgornjih odstavkov najbrž dognali že sami, je zastrupitev lahko zelo neprijetna stvar, včasih pa tudi celo zelo nevarna za zdravje. Kako jo torej preprečiti?

1. Soncu se ne izpostavljajte predolgo

Večina zastrupitev s soncem se pojavi, ko ljudje na soncu zaspijo, zato »pridelajo« strašne opekline. Temu se torej najlažje izognete tako, da si krepčilen popoldanski dremež raje privoščite v hotelski sobi ali v globoki senci, ne pa ob obali, neposredno na soncu. Pa tudi budni se soncu neposredno ne nastavljajte predolgo, ker bodo posledice seveda enake.

2. Zaščitite se s kremo za sončenje

Katerakoli krema ne bo dovolj; zaščitite se morate s kremo, ki ponuja visok faktor zaščite – vsaj 20, če je vaša koža občutljiva pa celo 30 ali 50. Otroke zaščitite z najvišjim faktorjem, saj je njihova koža še posebej občutljiva. Prav tako je pomembno, da kremo na kožo nanesete v rednih presledkih, saj vas bo varovala le določen čas.

3. Opekline začnite zdraviti takoj

Kaj pa, če vse zgoraj omenjeno ne deluje oziroma na te ukrepe pozabite in vas sonce vseeno močno opeče in zastrupi telo? Takrat morate ukrepati hitro, da negativne učinke opeklin čim prej omilite. Najprej se seveda umaknite s sonca, nato pa si privoščite hladen tuš, da kožo ohladite. Kožo lahko namažete z aloe vero, ki jo bo ohladila, navlažila in posledično tudi ublažila bolečino. Če je bolečina prehuda, si lahko pomagate tudi s protibolečinskimi sredstvi.

4. Posredno zdravljenje

Zgornji ukrepi delujejo neposredno na kožo in tako tudi opekline zdravijo neposredno. Kaj pa zastrupitev, ki so jo te opekline povzročile – kako zdraviti to nadlogo? Pijte veliko tekočine, da kožo in telo dobro hidrirate, hkrati pa dan ali dva čim več počivajte, da se telo hitreje ozdravi. Če je zastrupitev res huda in trpite za simptomi, kot so hud glavobol, huda slabost, visoka vročina ali mehurji na koži, pa raje takoj obiščite zdravnika. S soncem se ne gre igrati!

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.