V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

20 stvari, ki redijo pa tega ne vemo

Kolikokrat smo že slišali, da komu nikakor ne uspe shujšati, čeprav uživa nemastno hrano, kavo sladi z umetnimi sladili, zadnji obrok pa poje ob petih popoldne.

Obstajajo stvari, ki redijo, pogosto posredno, a jih nikoli ne bi označili za morebitne "krivce".

Kolikokrat smo že slišali, da komu nikakor ne uspe shujšati, čeprav uživa nemastno hrano, kavo sladi z umetnimi sladili, zadnji obrok pa poje ob petih popoldne.

Obstajajo stvari, ki redijo, pogosto posredno, a jih nikoli ne bi označili za morebitne "krivce".

1. Zdravila proti alergijam

Ne drži, da antihistaminiki redijo, toda dejstvo je, da pri nekaterih ljudeh povečujejo tek. Ljudje, ki trpijo za alergijami, se ponoči pogosteje zbujajo (problem, imenovan mikroobčutjivost). Občutke izčrpanosti in pomanjkanja energije neredko poskušajo ublažiti z vnosom hrane.

2. Elektronska pošta

Namesto, da ves čas pošiljate e-sporočila, se raje sprehodite do prijateljev in jim to povejte osebno. Ljudje, ki ne uporabljajo e-pošte za komuniciranje s prijatelji iz istega mesta, bodo na letni ravni povprečno porabili dovolj kalorij, da shujšajo pet do šest kilogramov.

3. Umetna sladila

Čeprav o tem še ni verodostojnih znanstvenih dokazov, umetna sladila najbrž lahko porušijo naravne regulatorje v telesu, ki, poenostavljeno povedano, "štejejo" vnesene kalorije in nas opozarjajo, da smo pojedli preveč. Umetna sladila torej uporabljajte zmerno.

4. Zelenjava

Če ne kupujete organsko pridelane zelenjave, pojeste pa jo kar veliko, a vam kljub temu ne uspe shujšati, je možno, da je za to kriva prevelika količina toksinov.

Skrbneje izbirajte zelenjavo in se, če je le možno, odločajte za takšno, ki je pridelana po naravni poti. Če se vam dozdeva, da je to zgolj nerazumno ustvarjanje panike, se spomnite, da pesticidi in druge kemikalije ubijajo žuželke in druga živa bitja, zato ni težko priti do sklepa, da lahko škodijo tudi človeku, četudi to ni vidno takoj.

5. Hrana z malo maščobe

Večina hrane, ki jo oglašujejo kot nizkokalorično in z manjšim deležem maščobe, je pogosto revna s hranilnimi snovmi, zato že kmalu po tem, ko jo zaužijemo, občutimo lakoto.Tako se na koncu izkaže, da jemo manj kalorično, toda količinsko več, zaradi česar je končni izhod vsaj vprašljiv. Izjeme so manj mastno mleko, jogurt in drugi mlečni izdelki. Nizkokalorični piškoti, keksi in druge slaščice imajo najpogosteje nično hranilno vrednost, tako da ste v telo vnesli samo dodatne kalorije brez kakšne koristi.

6. Zaskrbljenost

Stres je povezan z izločanjem hormona kortizola, ki je povezan s skladiščenjem maščobe, zlasti v trebušnem predelu.

7. Preskakovanje obrokov

Pri vsakem obroku se presnovna dejavnost poveča za 20 do 30 odstotkov in takšna ostane naslednji dve uri. Preskakovanje obrokov pomeni tudi počasnejšo presnovo oziroma manjšo porabo kalorij. Najbolj problematično je preskakovanje zajtrka, saj se čez noč presnova upočasni za pet odstotkov in takšna ostane, vse dokler česa ne pojemo.

8. Sadni sokovi

Pijače, ki vsebujejo fruktozo, spreminjajo regulacijo apetita, zato je bolje jesti sadje in piti rastlinske čaje.

9. Jetra, nasičena s toksini

Jetra so zelo pomembna za porabljanje maščobe, problem pa lahko nastane, če so preobremenjena s strupenimi snovmi. Zmanjšajte količino alkohola, sladkorja in nasičenih maščob.

10. Hitre solate

Solate, ki jih prodajajo v obratih hitre prehrane, so pogosto bolj kalorične od hamburgerjev.

11. Joga in pilates

Seveda ne redita, toda pri teh dveh oblikah dejavnosti tudi ne boste porabili veliko kalorij. Koristna sta za kondicijo in mišični tonus, toda v program vadbe morate vsekakor vključiti tudi aerobne dejavnosti.

12. Rojstni datum

Ljudje, rojeni v zimskih mesecih, se bolj nagibajo k debelosti kot tako imenovani poletni otroci. Ni dokazov, vendar sumijo, da imajo zimski otroci počasnejšo presnovo.

13. Gledanje televizije

Znanstveniki so ugotovili, da se srčni utrip, krvni tlak in presnovna dejavnost med gledanjem televizije tako zelo zmanjšajo, da na uro porabimo kar 20 do 30 kilokalorij manj, kot če bi samo mirno sedeli.

Če vas to ne bo odvleklo s kavča, ste izgubljen primer.

14. Kontracepcija

Nekatera kontracepcijske tabletke spodbujajo tek, zato je v primeru pridobivanja kilogramov treba preiti na ustreznejši preparat.

15. Maščoba

Maščoba je nujna za normalno delovanje telesa. Živila, ki vsebujejo maščobo, ne redijo, če jih uživamo zmerno, zlasti koristne maščobe pa so v avokadu, olivah, oreških, semenih …

16. Črni kruh

Žal je večina današnjih črnih kruhov preveč industrijsko obdelana. Ko govorimo o zdravem kruhu, bi morali izbirati tiste vrste, ki vsebujejo čimveč zrnja in semen, saj se prebavljajo daljši čas in tako vzdržujejo raven sladkorja v krvi.

17. Okušalne brbončice

Ljudje z razmeroma majhnim številom okušalnih brbončic se bolj nagibajo k hrani z več sladkorja in maščobe. Če se v tem prepoznate, se izogibajte hrani, po kateri najbolj hrepenite.

18. Pozno odpravljanje k počitku

Nespečnost je povezana s predelavo ogljikovih hidratov in upočasnjevanjem presnove. Če torej želite hitreje shujšati, se odpravite k počitku v razumnem času (najpozneje okrog polnoči).

19. Življenje v dvoje

Skupno življenje pogosto pomeni tudi delitev hrane in prehranskih navad, in to, kar ustreza vam, ne ustreza nujno tudi partnerju. Če živite skupaj, to še ne pomeni, da morajo biti enaki tudi vajini obroki.

20. Motnje delovanja ščitnice

Če se pogosto ali nenehno utrujeni, se redite in vam je pogosto hladno, bi morali preveriti delovanje ščitnice – tudi nepravilno delovanje te žleze utegne biti vzrok za upočasnjeno presnovo.

Vir: Viva, revija za zdravo življenje

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.