Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Kaj nam naše sanje povedo o našem zdravju

Sanje so lahko pogosto precej zanimiva reč, vendar pa se lahko v njih skriva tudi globlji pomen. Ali veste, da sanje lahko razkrivajo informacije o vašem zdravstvenem stanju?

Večina nas sanja približno 4–6 ur dnevno, sanj pa se spomnimo še kakšnih 14 dni. Najlažji način, da si sanje zapomnimo, je, da se jih skušamo čim bolj spomniti takoj po tem, ko se zbudimo. Če namreč nazaj zaspimo in o sanjah ne razmišljamo, bomo najverjetneje pozabili prav vse podrobnosti.

Nočne more

Možni vzroki: bolezni srca, migrene ali pomanjkanje spanca

Slabe sanje se običajno povezujejo s slabim srcem. Znanstveniki so ugotovili, da imajo tisti posamezniki, ki trpijo zaradi nepravilnega delovanja srca, kar trikrat večje možnosti, da bodo ponoči imeli nočne more. Ti posamezniki namreč trpijo tudi zaradi težav z dihanjem, kar posledično povzroča zmanjšano raven kisika v možganih. Nočne more so lahko tudi indikator močnih glavobolov. Do glavobolov najpogosteje prihaja ponoči oziroma po zbujanju iz slabega spanca, polnega jeze in agresije.

Pogoste, a raznolike sanje

Možni vzroki: previsoka ali prenizka temperatura spalnice, hormoni, kronične bolezni

Spanje v pretopli ali prehladni spalnici lahko poskrbi za pogoste sanje. Kar se tiče temperature, se strokovnjaki strinjajo, da je 18 stopinj idealna temperatura za spalnico. Tudi hormonske spremembe lahko povečajo pogostost sanj. To je tudi razlog, zakaj večina žensk pogosteje sanja tekom menstruacije.

Sanje, zaradi katerih se zbudimo

Možni vzroki: pretirano uživanje mastne hrane, debelost, stres in depresija

Težki in mastni obroki pogosteje obležijo v želodcu, zato se zaradi njih pogosto zbujamo tekom noči. Pretežki ljudje se pogosto zbujajo tudi zaradi prevelike količine želodčne kisline, ki preprosto želi priti ven. Tisti, ki trpijo zaradi depresije ali preveč stresa, hitreje padejo v globok spanec v primerjavi z ostalimi, kar pa lahko povzroči tudi prehitro bujenje.

Bizarne sanje

Možni vzroki: alkohol, vnetja, tablete za menopavzo

Uživanje alkohola v poznih večernih urah lahko povzroča tudi precej nepozabne sanje. Če se vaš organizem bori proti infekciji, je spanec tisti, ki pomaga obnavljati in braniti telo, zato smo v tem obdobju bolj nagnjeni h globokemu spancu. To povzroči odlaganje faze sanj, zaradi česar se naše sanje včasih pomešajo z realnostjo, kar poskrbi za resnično bizarne sanje, ki jih le stežka pozabimo.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.