Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Kaj je skupnega vsem uspešnim dietam?

Shujševalna dieta je vsako leto pred poletjem zagotovo eden najpogostejših pojmov, ki jih ljudje vtipkajo v spletne brskalnike, saj se je treba malo učvrstiti, se otresti odvečnih kilogramov in pripraviti telo za morje in plažo – kar ni ravno najbolj preprosta stvar na svetu.

Verjetno ste tudi sami preizkusili katero od najbolj priljubljenih diet, morda celo na priporočilo koga, ki mu je uspelo, toda ali je tudi vam? Tu se skriva zanka, saj vsaka dieta ne deluje pri vseh ljudeh enako. Kljub temu imajo vse učinkovite in uspešne diete nekaj skupnih imenovalcev.

V središču hrana, ne kalorije

Številni prehranski strokovnjaki opozarjajo, da je ena najpogostejših napak pri hujšanju to, da dajemo poudarek štetju kalorij, ne pa skrbi za kakovostno in pravočasno prehranjevanje. V vsakdanjem življenju je v pomoč preprosto pravilo – več opisov in sestavin je navedenih na deklaraciji, slabša je prehranska izbira. Najbolj zdrava je hrana iz ene sestavine, ki prihaja v kosu.

Proč z industrijskim rastlinskim oljem

Rastlinska olja niso od nekdaj del človekove prehrane, temveč šele zadnjih sto let, odkar imamo tehnologijo, potrebno za njihovo pridobivanje. Toda številne raziskave opozarjajo, da rastlinska olja niso bolj zdrava, temveč celo potencialno škodljiva človekovemu zdravju. Med proizvodnjo so jim pogosto odvzete hranilne vrednosti, zaradi česar se takšna olja v našem organizmu spreminjajo v »čiste«, a »nekoristne« maščobe. Pri tem sta izvzeti kokosovo in oljčno olje, ki sta še vedno na seznamu zdrave hrane.

Manj predelanih ogljikovih hidratov

Gre za nezdrave, preproste ogljikove hidrate, značilne za hitro in industrijsko predelano hrano. Takšna hrana običajno temelji na moki, ki ni iz celega žitnega zrna, temveč je rafinirana in »oropana« hranil, te izdelke pa uživamo vsakodnevno.

Rdeča luč za transmaščobo

Te nezdrave maščobe pridobivajo s hidrogenizacijo rastlinskega olja, številne študije pa jih povezujejo s srčnimi boleznimi. So nenaravne, potencialno strupene in od njih nimamo nobene prehranske koristi.

Manj sladkorja

Čeprav se tega nekateri niti ne zavedajo, nas večina vnaša preveč sladkorja, vključenega v različne sladke izdelke. S tem preobremenjujemo jetra, ki sladkor spreminjajo v maščobo. Poleg tega, da to vodi do kopičenja maščobnih oblog in kilogramov, gre za prazne kalorije, po katerih smo še vedno lačni.

Več zelenjave in vlaknin

Mnoge diete temeljijo na izključevanju določenih vrst hrane, toda vse uspešne diete vključujejo veliko zelenjave in vlaknin. Poleg visoke hranilne vrednosti je zelenjava dober vir antioksidantov, ki čistijo in ščitijo organizem.

Vir: Viva – revija za boljše življenje

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.