V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Imate zaradi spanja katero od teh zdravstvenih težav?

Najboljši način, da se znebite večine svojih problemov pri spanju je, da si preprosto privoščite izvrstno ležišče. Kaj pa, ko niti to ne deluje? Obstajajo morda še druge rešitve? Seveda, za boljši spanec nam bo na pomoč priskočila znanost …

1. Težava: bolečine v ramenih

Kaj pravi znanost?

Če se ob jutrih ali sredi noči zbujate z bolečinami v ramenu (ali ramenih), to pomeni, da ste predolgo spali na boku. Preprosto torej nehajte spati na boku, vendar tega položaja nikar ne zamenjajte za spanje na trebuhu, saj znanstvena dognanja razkrivajo, da tudi to povzroča težave – nepravilen položaj ramen. V primeru bolečih ramen je najboljša rešitev spanje na hrbtu!

Dodatni nasveti & triki

Za dodatno udobje pod glavo podložite tanko blazino (najboljše ortopedsko oblikovano), drugo blazino pa hkrati objemite na svojem trebuhu, saj bo tako telo v najbolj udobnem položaju za ramena.

2. Težava: bolečine v hrbtu

Kaj pravi znanost?

Če predvidevamo, da že spite na kakovostnem ležišču, ki dobro ustreza vašemu načinu spanja, so bolečine v hrbtu najpogosteje posledica nepravilnega položaja. Spanje na hrbtu je običajno najboljše zdravilo za bolečine v hrbtu, če pa nikakor ne morete spati drugače kot na trebuhu ali boku, pa tudi ni vse izgubljeno. Raziskave spanja so pokazale, da se da z bolečinami udobno spati tudi v teh položajih.

Dodatni nasveti & triki

Pri spanju na trebuhu pod spodnji del trebuha in medenico položite blazino, tako da preprečite, da bi se najbolj ukrivljen del hrbta premikal naprej. Pri spanju na boku pa je najboljša rešitev običajno fetalni položaj, saj je telo pri njem naravno ukrivljeno.

3. Težava: zvečer ne morete zaspati

Kaj pravi znanost?

Znanost pravi, da so dandanes eden najpogostejših razlogov za slab spanec sodobni tehnološki pripomočki v postelji. Zakaj? Ker svetloba, ki jo zasloni takšnih naprav oddajajo, moti naše običajne ritme spanja in bedenja, kar – med drugim – povzroča, da zaspimo kasneje, kot bi želeli. Vaša spalnica naj bo torej brez televizije, postelja pa brez mobilnih telefonov, tablic in drugih tehnoloških igračk, s katerimi si krajšate dni.

Dodatni nasveti & triki

Izogibajte se kavi, sladkorju, energijskim pijačam, črnemu čaju in podobnim stimulansom vsaj 4-6 ur, preden se odpravite v posteljo. Tudi popoldanska telesna vadba (ali splošna telesna aktivnost) pomaga, saj sprosti um in utrudi telo, zaradi česar boste precej hitreje zaspali.

4. Težava: zbujanje sredi noči

Kaj pravi znanost?

Znanost za to pogosto krivi alkohol! Prav zares – prekomerno pitje je eden najpogostejših razlogov za slab spanec, saj obremenjuje telo (predvsem prebavo) ter tako povzroča nemir in pogosto bujenje sredi noči. Alkohol uničuje tudi ravnovesje tekočine v telesu, kar moti običajne spalne cikluse. Znanost za pogosto zbujanje pogosto krivi tudi previsoko temperaturo v spalnici, ki povzroča potenje in poslabša dihanje.

Dodatni nasveti & triki

No, izogibanje prekomernemu pitju alkohola je najbolj očitna rešitev in tudi najboljši nasvet, ki ga premore znanost, če pa to ne gre, pa pred spanjem vsaj spijte malo vode, da bo telo hidrirano. Kaj pa vročina v spalnici? Odprite okna ali pa si pomagajte s klimatsko napravo, da temperaturo znižate na optimalnih 20 do 22 stopinj Celzija.

5. Težava: smrčanje

Kaj pravi znanost?

Smrčanje je težava zaradi 2 razlogov: ker vaš partner/partnerica ponoči ne more spati in ker močno obremenjuje grlo. Spanje na hrbtu je najboljša rešitev … če želite še naprej smrčati! Če pa se želite te nadloge znebiti, raje spite na trebuhu ali boku.

Dodatni nasveti & triki

Dodatna blazina, ki dvigne vzglavje, lahko zmanjša možnost za smrčanje, s pomočjo posebnih vaj za krepitev mišic jezika in grla pa lahko smrčanje tudi zelo učinkovito zmanjšate.

6. Težava: krči v nogah

Kaj pravi znanost?

Za krče v nogah obstajajo številni razlogi, med njimi tudi nekaj precej neprijetnih: bolezen, poškodbe živčevja ali pomanjkanje nekaterih snovi v telesu. Posvetujte se s svojim zdravnikom o možnosti zdravljenja.

Dodatni nasveti & triki

Joga ali čvrsta masaža nog sproščata mišice, ki povzročajo krče, če pa do krčev vseeno pride, iztegnite noge ali vstanite, da mišice popolnoma raztegnete.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.