V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Daljše spanje ob vikendih – da ali ne?

V svetu raziskovanja spanja poteka živahna debata o tem, ali je daljše spanje ob vikendih učinkovito pri odpravljanju posledic premalo spanja med tednom ter kot takšno tudi koristno in priporočljivo. Kaj pa o tem menite vi? Pa poglejmo, če se strokovnjaki strinjajo z vami …

Potreba po več spanja ob vikendih

Zakaj sploh nastane potreba po več spanja ob vikendih? Preprosto zato, ker zaradi delovnih in drugih vsakodnevnih obveznosti med tednom premalo spimo, zato se pojavi močna utrujenost, zaradi katere ne moremo več učinkovito funkcionirati, vse to pa lahko dolgoročno vodi tudi v resne zdravstvene težave. O slednjem se večina strokovnjakov na področju spanja strinja, saj že dolgo vemo, da je premalo spanca škodljivo in lahko vodi v prezgodnjo smrt zaradi različnih razlogov.

Žal pa se precej manj strinjajo o tem, ali lahko pomanjkanje spanca učinkovito nadomestimo s podaljšanim spanjem ob koncu tedna …

Ali lahko zamujeno spanje nadomestimo?

V preteklosti so mnogi raziskovalci tega področja prišli do ugotovitve, da ga ne moremo, in posledično tudi odsvetovali podaljšano spanje ob vikendih. Spanje naj bi namreč delovalo tako, da ga potrebujemo sproti, ne moremo pa ga nadomestiti za nazaj oziroma nabrati zalogo za prihodnja obdobja, ko ne bomo spali dovolj. Zveni povsem logično, kajne?

Nove ugotovitve

Vse zgoraj zapisano pa so zamajale ugotovitve nedavnih raziskav, predvsem raziskave Stockholmske univerze na Švedskem. Raziskava je najprej potrdila, da je smrtnost večja med ljudmi, ki spijo 5 ur ali manj na noč, kot pa pri ljudeh, ki redno spijo običajnih 7 do 8 ur na noč. Pri tem velja poudariti, da je raziskava potrdila, da je smrtnost višja tudi pri ljudeh, ki redno spijo preveč.

Pravo presenečenje pa se je pokazalo pri vprašanju, ali lahko zamujeni spanec nadoknadimo in torej s podaljšanim spanjem ob vikendih zmanjšamo nevarnost za zdravje. Švedski raziskovalci so namreč ugotovili, da ljudje, ki čez teden spijo premalo, ob vikendih pa malce več, da to nadoknadijo, niso v nič večji nevarnosti kot tisti, ki ves spanec naberejo sproti. To torej pomeni, da spanje dejansko lahko nadoknadimo in torej ni nič hudega, če čez teden spimo malce premalo.

Izjeme

Poudariti pa moramo, da zgoraj omenjene ugotovitve veljajo le za mlajše od 65 let starosti. Pri starejših več spanja za vikend ni tako učinkovito, najbrž zaradi drugačnega delovanja telesa. Je pa seveda tudi res, da starejši od 65 let čez teden premalo spijo precej manj pogosto kot mlajši, saj jih je veliko upokojenih in imajo manj vsakdanjih obveznosti.

Končna sodba: ali daljše spanje ob vikendih dejansko nadoknadi izgubljen spanec čez teden?

Po ugotovitvah švedske raziskave sodeč da, vsaj pri ljudeh, ki so mlajši od 65 let. Nobena študija pa ni popolna, zato drugi strokovnjaki dodajajo še svoja opozorila.

Sicer je res, da lahko izgubljen spanec med tednom nadoknadimo z več spanja ob koncu tedna, vendar pa le do neke meje. Ljudje, ki lahko spanec nadoknadijo, čez teden najverjetneje spijo le malce premalo, torej verjetno še vedno verjetno blizu 6 ur. To je mogoče nadoknaditi.

Kaj pa veliko pomanjkanje spanja?

Tega pa se seveda ne da tako zlahka nadoknaditi. Prvič zato, ker bi nato ob vikendih morali spati praktično cel dan, česar pa nam okolje in niti lastna telesa ne dovoljujejo. In drugič zato, ker je tako pomanjkanje enostavno preveliko in že na kratek rok pusti posledice na umu in telesu.

Napotki za zdravo spanje

Še vedno je najboljša rešitev najbrž to, da redno spimo med 7 in 8 ur na noč, kar je po doseganjih dognanjih optimalno za človeško telo. Če spimo precej manj ali precej več, tvegamo številne zdravstvene težave, ki lahko vodijo tudi v prezgodnjo smrt.

Kaj pa, če toliko spanja zaradi obveznosti enostavno ni možno? Potem lahko glede na ugotovitve zgoraj omenjene raziskave majhno pomanjkanje spanja zlahka in brez skrbi nadomestite tako, da si čez vikend privoščite malce daljše »medvedje« spanje. Pa lahko noč!

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.