V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Bolečine v križu? 3 nasveti, kako ublažiti posledice sedenja

V povprečju presedimo 7,7 ure na dan, vsakodnevno sedenje pa dela ogromno škodo našemu zdravju. Fizična neaktivnost je četrti najpogostejši vzrok smrti. Ker pa število »sedečih« poklicev raste, strokovnjaki svetujejo, da je dobro ukrepati, še predno opazite katero od navedenih težav.

1. Bolečine v spodnjem delu hrbta

Sključeno sedenje za mizo sprva povzroča manjše bolečine v hrbtu, a se sčasoma stopnjujejo. Med slabo držo se zategujejo hrbtenična vretenca, kar lahko povzroči trajne težave. Da bi med delom zravnali hrbet, obvezno uporabljajte tipkovnico, ki je ločena od računalnika, da niste sključeni nad njo. Tipkovnico si potem čim bolj približajte, da so komolci čim bližje telesu in sklepi iztegnjeni.

2. Bolečine v vratu

Sedenje pred računalnikom obremenjuje hrbtenico, saj držanje glave pod kotom 30 stopinj zahteva od tri- do štirikrat večji napor mišic, kot ko jo držimo pod kotom 90 stopinj. Zato je treba monitor nastaviti na pravilno višino, tako da je brada približno na sredi zaslona, zaradi česar bo vaš vrat v nevtralnem položaju. Premaknite monitor ali ga postavite na stojalo, da ne sklanjate glave.

3. Bolečine v nogah

Če nog dlje časa ne iztegnemo ali premaknemo, nas bodo sčasoma začele boleti mišice. Sprva blaga bolečina se začne stopnjevati, zato morate postaviti stol tako, da je nogam udobneje. Med sedenjem naj bodo stopala na tleh in kolena pokrčena in malo nad osjo kolkov.

Vir: Viva – revija za boljše življenje

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.