Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Ali lahko zdravimo virusne okužbe?

Jesen v naša življenja prinaša mnogo zanimivih stvari. Žal pa tudi virusne okužbe, ki povzročajo bolezni, kot so prehladi, gripa in mnoge druge. Zato se morda sprašujete: ali sploh lahko zdravimo virusne okužbe?

Kaj je virusna okužba?

Virusna okužba je, preprosto povedano, okužba, ki jo povzročajo virusi (in se torej denimo razlikuje od bakterijske okužbe, ki jo seveda povzročajo bakterije). Virusi so majhni delčki genetskega materiala, ki se ne morejo razmnoževati sami. Da bi se lahko razmnoževali in preživeli, okužijo različne organizme (denimo človeške), tako da se vgradijo v njihove celice ter jih »ugrabijo« za svoje namene.

V procesu tega lahko povzročijo različne bolezni in druge zdravstvene težave, ki se pogosto kažejo kot vročina, kašljanje, nahod, slabost, bruhanje, bolečina in drugi neprijetni simptomi.

Katere vrste virusnih okužb prežijo na nas?

Virusnih okužb je zelo veliko. Nekatere so lahko celo koristne za nas, večina pa jih povzroča raznovrstne zdravstvene težave. Najpogostejše virusne okužbe v tem delu leta so virusne okužbe dihal, ki povzročajo prehlade, gripe, pljučnice itd. Obstajajo pa še številne druge vrste virusnih okužb: virusne okužbe kože, okužbe, povezane z zastrupitvijo s hrano, spolno prenosljive virusne okužbe in druge.

Kako se virusne okužbe širijo?

Odvisno od vrste okužbe se lahko širijo prek dotika, sline, krvi, spolnega odnosa in celo po zraku. Nekatere med njimi se še posebej uspešno širijo v hladnem obdobju leta, kar je tudi razlog, zakaj v jesenskih in zimskih mesecih tako pogosto zbolimo.

Gremo k bistvu: jih lahko zdravimo?

Žal odgovor ni tako preprost. Če si kljub temu želite neposrednega odgovora, vam lahko ponudimo le takšnega: da in ne.

Bakterije in virusi

Najbrž ste že slišali za antibiotike …. Antibiotiki so čudovita zadeva, ki je rešila že milijarde življenj (in jih bo še veliko, veliko več), ampak uporabni so samo pri bakterijskih okužbah. Na virusne okužbe pa antibiotiki žal nimajo učinka. Ali morda obstaja kaj podobnega za virusne okužbe?

Antivirusna zdravila

Antivirusna zdravila preprečujejo produkcijo virusnih delcev in lahko tako zdravijo virusne okužbe. Na voljo pa so samo za nekatere okužbe (denimo hepatitis, gripa, herpes simplex …) – in še to pogosto le, če jih začnemo uporabljati dovolj zgodaj. V drugih primerih pa zdravil za virusne okužbe preprosto nimamo.

Dobra in slaba novica

Veliko virusnih okužb torej ne moremo zdraviti. Dobra novica pa je, da se mnoge razrešijo same od sebe. Kot denimo prehladi. Nekatere pa se žal ne razrešijo same od sebe ter povzročajo resne in dolgoročne bolezni in celo smrt. Vendar pa je to najhujši možen scenarij. Na srečo so virusne okužbe, s katerimi imamo ljudje običajno opraviti jeseni, takšne, ki se v nekaj dneh razrešijo same.

Kaj pa lahko naredimo, če ne moremo zdraviti virusne okužbe?

Naredimo lahko dvoje: lahko jo preprečimo in pa lajšamo njene simptome.

Preprečevanje virusnih okužb

Eden izmed načinov preprečevanja virusnih okužb je cepljenje. Med najpogostejšimi boleznimi, ki jih povzročajo virusi, vendar jih lahko učinkovito preprečujemo s cepivi, so hepatitis A in B, gripa, ošpice, mumps, otroška paraliza, steklina, bolezni prebavnega trakta, ki jih povzročajo rotavirusi …

Virusne okužbe pa lahko preprečimo tudi z rednim in pravilnim umivanjem rok, izogibanjem stiku z okuženimi ljudmi in površinami ter uživanju hrane in pijač, ki so pravilno pripravljene in shranjene. Ne pozabite pa, da vsi ti ukrepi niso 100-odstotno učinkoviti. Prav gotovo pa lahko veliko zmanjšajo tveganje za okužbe.

Lajšanje simptomov

Kaj nam ostane, če virusne okužbe nismo uspeli preprečiti, prav tako pa je ne moremo ozdraviti? Lajšamo lahko njene simptome. V primeru pogostih jesenskih in zimskih virusnih okužb to najpogosteje pomeni zbijanje vročine, lajšanje glavobola in drugih bolečin, odpiranje zamašenega nosu in lajšanje izkašljevanja. In pa seveda čakanje, da nadležna okužba najde svoj konec znotraj telesa s pomočjo imunskega sistema. Vso srečo pri borbi z njimi!

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.