Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Ali lahko s paro preženemo tudi novi koronavirus?

Imate doma parni čistilnik? Potem zagotovo že veste, kako vsestranski in učinkoviti so ti pripomočki, saj lahko z njimi resnično poskrbite za čist dom. A v teh časih, ko naš edini cilj ni le, da se vse blešči, pač pa predvsem, da je tudi v resnici čisto in brez nevarnih virusov, se nam pojavlja vprašanje – ali lahko s paro preženemo tudi novi koronavirus?

Za vas smo raziskali stvari in poiskali odgovore.

Kako odporen je v resnici novi koronavirus?

Dejstvo je, da nam je novi koronavirus še precejšna neznanka, saj se je pojavil nedavno. Znanstveniki vsak dan odkrivajo nove stvari in pridobivajo nove informacije, zato se podatki hitro spreminjajo – kar je bilo res včeraj, danes morda ne drži več.

A kljub temu je zaenkrat precej jasno, da je novi koronavirus precej odporna reč in da lahko tudi na površinah zdrži kar nekaj časa. Kaj pa je »kar nekaj časa«? Zelo odvisno, čas preživetja virusa je namreč odvisen od vrste površine, pa tudi od številnih drugih dejavnikov – nekatere med njimi že poznamo, nekaterih pa še ne.

Čiste roke niso več dovolj

Dejstvo je torej, da skrb za čistočo rok ni dovolj. Je sicer prvi in izjemno pomemben korak, vsekakor pa bi morali veliko skrbi nameniti tudi čistoči površin v našem domu, saj lahko virus po neprevidnosti konča tudi na njih, nato pa od tam prenaša dalje.

Čistoča našega doma je torej v tem trenutku bolj pomembna kot kadarkoli poprej.

Pa nam lahko pri tem pomaga tudi parno čiščenje?

Kot smo že omenili, je koronavirus zaenkrat še precejšnja neznanka, a številna priporočila različnih vladnih ustanov po številnih državah za čiščenje površin in preganjanje novega koronavirusa vključujejo tudi čiščenje s paro. Če upoštevamo to, je odgovor DA, para nam lahko pomaga v boju proti novemu koronavirusu.

Visoke temperature so učinkovite

Znano je namreč, da so visoke temperature izjemno učinkovite v boju proti virusom in bakterijam, čiščenje s paro pa seveda pomeni tudi čiščenje z zelo visoko temperaturo. Številni strokovnjaki zato verjamejo, da je para učinkovita tudi pri uničevanju novega koronavirusa.

Mikrobiolog Jason Tetro denimo pravi, da je temperatura, višja od 77 °C, najboljša izbira za pobijanje bakterij in virusov, temperature pare pa je seveda precej višja od tega.

Kaj vse lahko očistimo s paro?

Skoraj vse! Če parni čistilnik že uporabljate, potem zagotovo že veste, kako vsestranski je in kako dobro se obnese na skoraj vseh površinah. Tudi v trenutnem času je zato nepogrešljiv za zagotavljanje popolne čistoče, pomembno vlogo pa seveda igra predvsem pri čiščenju površin, ki jih ne moremo očistiti drugače.

Tam, kjer druga sredstva odpovejo

Površine, kot so tla, pulti in podobno, lahko seveda temeljito pomijemo z vodo in čistilom ter po potrebi še razkužimo z razkužilom, za mehke, oblazinjene površine, pa je tak način čiščenja seveda nemogoč.  In ravno tu bo parni čistilnik resnično nepogrešljiv. Z njim boste lahko namreč že v nekaj minutah dodobra očistili površine, kot so:

  • preproge,
  • zavese,
  • kavči,
  • naslanjači,
  • oblazinjeni stoli in
  • ležišča,
  • pa tudi oblačila, na katerih bi lahko v svoj dom prinesli virus.

In kako temeljito naj bo čiščenje?

Malce bolj kot običajno, o tem ni nobenega dvoma. Če v normalnih okoliščinah s parnim čistilnikom le potegnete čez površine, se tokrat na njih zadržite malce dlje. Priporočila pravijo, da naj bi:

  • pri temperaturi 70 °C površine čistili približno pet minut,
  • pri temperaturi okoli 100 °C pa eno minuto.

Naravna zaščita za vso družino

Čiščenje s paro ima še eno pomembno prednost – je povsem naravno in neškodljivo. Čistila in razkužila so vseeno kemikalije, ki imajo tudi svoje slabosti, poleg tega pa za seboj puščajo tudi neprijeten vonj. Če imate majhne otroke ali domače živali, vas verjetno nenehno skrbi, da si bodo čistila ali razkužila, s katerimi te dni kar malce obsedeno drgnemo vse površine, zanesli v usta ali oči – pri čiščenju s paro pa ta skrb odpade.

 

Viri:
https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-decontamination-in-non-healthcare-settings/covid-19-decontamination-in-non-healthcare-settings#how-long-the-virus-can-survive
https://www.ideastream.org/news/coronavirus-questions-answered-will-steam-kill-it
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/how-to-prevent-germs-from-spreading/
https://www.goodhousekeeping.com/uk/house-and-home/a31701623/steam-cleaner-coronavirus/

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.