Naše blagovne znamke
KUPUJTE PO KATEGORIJAH
Prodajna mesta
Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

Ali je vaš dom napadla plesen?

Ste tudi v vi svojem domu opazili temne madeže, ki naznanjajo, da se je k vam vselila plesen? Gre za izjemno neprijetno nadlogo, ki je lahko tudi nevarna za naše zdravje, zato bi morali storiti vse, kar lahko, da se ji izognemo.

In kako to storimo? No, najprej moramo vedeti, da plesen obožuje vlago, zato bi moral biti to vsekakor prvi korak v boju proti plesni. Za vas smo zato pripravili nekaj odličnih nasvetov, ki vam bodo pomagali pregnati vlago (in posledično tudi plesen) iz vašega doma.

Poskrbite za redno čiščenje in pospravljanje

Plesen se ne zaredi kar sama od sebe – in tudi ne posebej hitro. Če boste redno dobro presesali in prebrisali vsak kotiček svojega doma, boste hitro opazili potencialne začetke težav in jih zatrli v kali. Poleg tega lahko z rednim čiščenjem tudi odstranite spore plesni in tako onemogočite, da bi se razvile do konca.

Če vidite vlago, jo obrišite

Omenili smo že, da plesen obožuje vlago – zato je prvo pravilo boja proti plesni, da se znebimo vlage. Povsem logično je torej, da vsako vlago, ki jo vidimo, najprej dobro obrišemo. Pomembno je torej, da ugotovite, kateri predeli vašega doma so najbolj problematični (pogosto so to okenske police in notranje strani oken, vlaga pa se pogosto nabira tudi v kopalnici in kuhinji) in jih redno obrišete s suho krpo.

Spustite svetlobo v svoj dom

Plesen ne obožuje le vlage, pač pa tudi temo, zato je pomembno, da vsak dan dvignete rolete in v svoj dom spustite dovolj dnevne svetlobe. Tako boste poskrbeli, da plesen ne bo imela optimalnih pogojev za rast in razvoj, poleg tega pa bo vaš dom zaradi svetlobe tudi videti precej prijetneje.

Redno zračite svoj dom

Svež zrak je eden od pomembnejših sovražnikov plesni, saj poskrbi za redno odvajanje vlage iz ozračja. Pomembno je torej, da vsak dan (tudi pozimi in v slabem vremenu) temeljito prezračite vse prostore svojega doma. Ugasnite radiatorje, odprite okna in balkonska vrata ter ustvarite prepih, nato pa počakajte nekaj minut, da zrak temeljito zakroži.

Poskrbite za kakovostno ogrevanje

Stanovanja, ki se ne ogrevajo ali pa se ogrevajo na prenizko temperaturo, so nagnjena k razvoju plesni, zato vedno poskrbite, da bo v vašem domu optimalna temperatura. Tudi če vas večino časa ni doma, morate v času odsotnosti svoj dom vseeno vsaj malo ogrevati, saj se v nasprotnem primeru hitro pojavijo težave.

Ne sušite perila v stanovanju

Pogosti problemi z vlago in plesnijo nastanejo tudi zato, ker perilo, sploh v zimskih mesecih, sušimo v stanovanju. Res je, pozimi perila ne moremo sušiti na balkonu, saj je za to premrzlo, a bolje bo, če perilo sušite v sušilnici ali v sušilnem stroju. Tako se v ozračju ne bo nabirala vlaga, ki lahko spodbuja razvoj plesni.

Zaprite vrata kuhinje in kopalnice

Ko kuhate in ko se tuširate, se v kuhinjskem in kopalniškem ozračju nabere ogromno vlage. Ta se lahko razširi po vseh prostorih in škodljivo vpliva na vaš dom, saj omogoča razvoj plesni. Najbolje bo, da med kuho in umivanjem zaprete vrata prostora, nato pa ta prostor temeljito prezračite, da preženete odvečno vlago.

Popazite pri kuhanju

Kot že omenjeno, se pri kuhi v ozračje sprošča ogromno vlage, ki lahko povzroča težave. To lahko rešite z zračenjem – a še boljše je, da vlage sploh ne spustite v prostor. Pri kuhanju vedno uporabljajte napo, posode in ponve pa prekrijte s pokrovkami.

Ne pretiravajte s pohištvom

Če v svoj dom zatlačite preveč kosov pohištva in če to pohištvo preveč natlačite s stvarmi, lahko to poveča vaše možnosti, da se bo razvila plesen. Zrak v takšnem okolju namreč težje kroži, kar ustvarja ugodno okolje za plesnive prijatelje. Pohištvo zato postavite vsaj pol centimetra stran od sten, da poskrbite za nemoteno kroženje zraka, večje omare pa vedno postavite ob notranje stene, ki so praviloma bolj tople in zato manj nagnjene k razvoju plesni.

Omislite si razvlažilnik zraka

Razvlažilnik zraka vam bo pomagal, da iz svojega doma odstranite odvečno vlago – verjetno boste zelo neprijetno presenečeni, ko boste ugotovili, koliko vlage se v resnici skriva v vašem ozračju. Na trgu so na voljo zelo različni razvlažilniki, od povsem enostavnih do profesionalnih, prav vsi pa vam bodo seveda pomagali izboljšati situacijo in bodo pomemben zaveznik v boju proti plesni.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.