V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Ali alergije uničujejo vaš nočni počitek?

Kihanje, kašljanje, premetavanje – je sezona alergij tudi za vas vsako leto znova prava nočna mora? Čez dan si nekako pomagate z različnimi zdravili in izogibanjem cvetnemu prahu, pomaga pa tudi dejstvo, da vas zamotijo različni opravki – a ko se zvečer izčrpani uležete v posteljo in skušate zaspati, vam to nikakor ne uspe. Kako torej preprečiti, da bi alergije vsakič znova uničile vaš nočni počitek?

Kihanje, kašljanje, premetavanje – je sezona alergij tudi za vas vsako leto znova prava nočna mora? Čez dan si nekako pomagate z različnimi zdravili in izogibanjem cvetnemu prahu, pomaga pa tudi dejstvo, da vas zamotijo različni opravki – a ko se zvečer izčrpani uležete v posteljo in skušate zaspati, vam to nikakor ne uspe.

Kako torej preprečiti, da bi alergije vsakič znova uničile vaš nočni počitek?

Sperite lase, telo in nos

Četudi ste varno skriti v svoji spalnici, v katero niste spustili niti enega samega koščka cvetnega prahu, vas še vedno mučijo simptomi alergije. Kako je to mogoče? Preprosto – cvetni prah ste v spalnico na svojih laseh, svoji koži in svoji sluznici prinesli kar sami.

Če boste pred spanjem dodobra sprali celotno telo, bo vaš spanec precej bolj miren. Umijte si lase, dodobra oprhajte svoje telo, nosno sluznico pa sperite s fiziološko raztopino. Z vsem tem boste uspešno pregnali cvetni prah, kar vam bo omogočilo neprimerno bolj miren spanec.

Preženite simptome

Četudi še vedno velja, da bi morali težave reševati tam, kjer se pojavijo, ne pa le lajšati posledice, je to lahko včasih edina rešitev. Simptomi alergije, kot so denimo kihanje, kašljanje in srbenje, so tisti, ki vam uničujejo spanje, zato boste brez njih končno prišli do mirne noči kvalitetnega spanca.

  • Če imate zamašen nos, si pomagajte s pršili za nos, ki jih sicer uporabljate pri prehladu.
  • Če imate dražeč kašelj, vam bo zelo prav prišel sirup proti kašlju.
  • Če vas srbijo oči, bodo srbečico zagotovo pomirile kapljice.

Četudi ste zagovornik naravnega načina življenja – včasih je kvaliteten spanec preprosto vreden več kot vsa vaša načela!

Zaprite okna

Svež zrak sicer zelo blagodejno vpliva na spanje – a ne, če se v tem svežem zraku nahajajo ogromne količine cvetnega prahu. Če ste navajeni spati ob odprtem oknu, se bo na začetku morda malce težko navaditi na zaprta okna, a kaj kmalu boste opazili prve pozitivne učinke.

Največ cvetnega prahu se namreč izloča v času med peto in deseto uro zjutraj. Če imate v tem času odprta okna, vas bo kaj kmalu osrečila družba velikih količin cvetnega prahu, česar si prav gotovo ne želite. Če že ne morete brez svežega zraka, svojo spalnico prezračite zvečer, nato pa okna zaprite.

Poskrbite za popolno čistočo

Če vas mučijo alergije, boste morali nekoliko več časa nameniti tudi čistoči vašega doma. Redno sesanje bo odstranilo alergene, kot so cvetni prah, hišni prah in pršice, zato boste lažje zadihali. Če se le da, svoj dom (ali vsaj spalnico) posesajte vsak dan, v vsakem primeru pa se čiščenja lotite čim bolj pogosto. Ne pozabite na redno menjavo vrečk in filtrov v sesalcu; če za to ne poskrbite dovolj pogosto, vam sesanje lahko prinese več škode kot koristi.

Izjemno učinkoviti so tudi parni čistilniki; za boj proti prahu je sesalec vsekakor boljša izbira, parni čistilec pa bo poskrbel še za piko na i pri ustvarjanju hipoalergenega okolja, ki vam bo omogočalo zdravo in kvalitetno življenje.

Uredite svoj spalni kotiček

Če se vaša vzmetnica, odeja in vzglavnik z vami družijo že dalj časa, je morda čas, da si poiščete nove prijatelje. Ti izdelki so namreč pravo gojišče pršic in prahu, kar seveda le še poslabša simptome vaše alergije. Po menjavi je čas za temeljito higieno; redno pranje posteljnine pri visoki temperaturi bo poskrbelo za popolno čistočo, ki je pogoj za kvalitetno spanje.

Posteljnino operite vsaj enkrat tedensko pri temperaturi vsaj 60° C. Tudi v poletnih mesecih vam priporočamo uporabo sušilnega stroja; s sušenjem na zraku se v vašo posteljnino namreč zažre cvetni prah, ki vam onemogoča mirno spanje.

Preselite živali

Seveda nihče ne pričakuje, da se boste znebili svojega dobrega starega Reksa ali pa da se boste odpovedali svoji mački Mici – a če bodo vaše živali še naprej spale v vaši spalnici, lahko to občutno poslabša vašo alergijo.

Tudi živalske dlake namreč dražijo dihala, kar onemogoča kvaliteten spanec. Svojim prijateljem na štirih tacah se tako raje posvetite čez dan – ponoči pa si vsi privoščite pošten počitek.

Odpovejte se preprogam

Preproge so pravi raj za prah, pelod in pršice, zato bi jih morali pregnati iz svojega doma. Tudi redno sesanje včasih ne uspe odstraniti vseh alergenov, zato bo vaše življenje mnogo lažje, če bodo vaša tla gola.

Če se preprogam nikakor ne morete odpovedati, velike preproge, ki prekrivajo celo sobo, zamenjajte z manjšimi preprogami iz manj občutljivih materialov. Takšne preproge lahko vsak teden preprosto vržete v pralni stroj in operete na najvišji temperaturi – kar bi moralo uničiti prav vse nezaželene goste.

Ohranjajte zrak svež

Študije so pokazale, da so ljudje z alergijami mnogo bolj občutljivi tudi na različne druge dražljaje, kot so denimo cigaretni dim, močni parfumi, vonjave agresivnih čistil … Vsi ti vonji v vašem domu bodo še poslabšali simptome vaše alergije, zato se jim skušajte izogniti za vsako ceno.

Kadite? To seveda še bolj kvarno vpliva na simptome vaše alergije. Če se tej razvadi nikakor ne morete upreti, vsaj v času sezone alergij skušajte zmanjšati obseg vašega kajenja – če pa se mu uspete povsem odpovedati, pa boste kmalu občutili izjemno pozitivne posledice.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.