Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

8 neobičajnih ukrepov za boljši imunski sistem

Naš imunski sistem mora biti tako močan, da nas ubrani pred vstopom bakterij in množenjem virusov v telesu, hkrati pa ne premočan. V tem primeru namreč povzroča avtoimunske bolezni.

8 preprostih sprememb v življenjskem stilu vam bo pomagalo, da bo vaše telo razvilo imunski sistem, ki ne bo ne prešibak, ne premočen, ampak ravno pravi.

1. Pojdite v družbo

Vašemu imunskemu sistemu je všeč čas, ki ga preživljate s prijatelji. Zelo pomemben je tudi dotik. Objemanje in druge oblike dotikanja spodbujajo obrambne celice v telesu, da uničujejo rakave celice in celice, ki jih je napadel virus.

2. Poslušajte Beethovna

Poslušanje glasbe pozitivno vpliva na vaš imunski sistem. To mora biti glasba, ki vam je všeč in blagodejno deluje na vas. Znanstveniki so ugotovili, da poslušanje pomirjujoče glasbe stimulira v možganih iste centre ugodja kot dobra hrana in seks.

3. Zmanjšajte jakost

Vsak nezaželjeni ali vsiljiv zvok izzove napetost mišic, povečano bitje srca, krčenje krvnih žilic ter prebavne motnje – vaše telo se na enak način odziva, kadar je pod stresom. Dolgotrajna izpostavljenost hrupu lahko vodi do sprememb v krvnem tlaku, ravni holesterola in funkciji imunskega sistema.

Poskusite obvladati tovrstni hrup v svoji okolici, četudi to pomeni, da morate nositi čepke za ušesa ali prositi lastnika restavracije in fitnesa, če lahko utišata glasbo.

4. Poglejte na stvari s pozitivne strani

Imunski sistem je odvisen tudi od naše splošne naravnanosti – od naših misli in čustev – zatorej ohranite pozitiven pogled na življenje! Če lahko pogled skozi rožnata očala okrepi naš imunski sistem, zakaj si jih preprosto ne bi nataknili in poskusili?

5. Smejte se na glas!

Smeh od srca pozitivno vpliva na tvorbo obrambnih celic. Spodbuja prekrvavitev, prebavo, znižuje krvni tlak in napetost v mišicah.

6. Uporabite možgane

Nevrologinja dr. Marian Diamond iz univerze Berkeley v Kaliforniji je odkrila, da je igranje bridža stimuliralo imunski sistem žensk, ki so ga igrale. Njena raziskava je prva, ki kaže na povezanost med imunskim sistemom in delom možganov, ki so zadolženi za načrtovanje, spomin, intuicijo, presojo in abstraktno mišljenje.

Dr. Diamondova pravi, da imunskemu sistemu lahko koristi katerakoli miselna aktivnost, ki vključuje eno ali več naštetih intelektualnih funkcij.

7. Izogibajte se stresu

Ni sama situacija tista, ki povzroči negativen vpliv na naš imunski sistem, temveč to, na kakšen način jo dojamemo.

Na hitro preverite, če vaše reakcije negativno vplivajo na vaš imunski sistem – na spodnja vprašanja odgovorite z da ali ne. Ali pod stresom:

 • dobite glavobol?
 • dihate hitreje?
 • opazite, da vaše srce bije hitreje?
 • škripate z zobmi in stiskate čeljust?
 • imate težave z želodcem?
 • čutite mišično napetost – bolečine v zatilju in trd vrat?
 • čutite nervozo?
 • dobite mrzle ali potne dlani?
 • postanete vznemirjeni, razdraženi in nepotrpežljivi? 

Če ste na veliko vprašanj odgovorili z da, to pomeni, da na stres morda odreagirate tako, da vam to škodi. Naučite se tehnik spopadanja s stresom in sproščanja.

8. Zaščitite se pred bakterijami

 • Namažite se z mlekom za telo

Bakterije z lahkoto vdrejo v suho, razpokano kožo, zato se namažite vsak dan.

 • Na telovadna orodja položite brisačo

Bakterije se množijo v potu in maščobi, ki ju izloča telo, zato, preden se uležete na klop v fitnesu ali sedete na stol ob bazenu, nanj položite brisačo. Ne pozabite razkužiti ročajev kolesa ali orbitreka, preden pričnete s treningom.

Umijte si roke za tem, ko crkljate hišnega ljubljenčka

Dlaka domačih živali prenaša razne zajedalce. Zato je najvarneje, da je hišnim ljubljencem skok na kavč ali v našo posteljo prepovedan.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.