Naše blagovne znamke
KUPUJTE PO KATEGORIJAH
Prodajna mesta
Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

7 vzrokov za neprijeten vonj v vašem domu

Včasih je prva stvar, ki jo opazimo ob prihodu (ali ko smo šli kam na obisk), prijeten vonj, ki vlada v stanovanju oziroma hiši. Je tudi pri vas doma tako? Ali pa v vas morda ob vstopu v vaš dom najprej udari neprijeten smrad, ki mu nikakor ne najdete izvora? Če se želite enkrat za vselej spopasti z neprijetnimi vonjavami, preverite naslednjih 7 najpogostejših osumljencev.

Vzrok #1: Vaši hišni ljubljenčki

Že res, da so del vaše družine, vendar pa to žal ne pomeni, da nimajo značilnega vonja, ki je včasih lahko kar malce moteč. Morda ne za vas, saj ste se na vonj že navadili in ga niti ne opazite več, vaši obiskovalci pa zagotovo takoj zavohajo, da ima vaša družina tudi kosmatega člana.

Tega vonja seveda ne morete povsem odstraniti, lahko pa ga do določene mere omilite. Poskrbite za redno sesanje in pomivanje tal, vaš hišni ljubljenček naj bo dobro negovan in pogosto skopan, prostore večkrat na dan temeljito prezračite, poleg tega pa enkrat tedensko z vodo in blago milnico dodobra pomijte predele, kjer vaš kosmati prijatelj najpogosteje poležava.

Vzrok #2: Vaša mokra oblačila

Mokra oblačila, ki jih po možnosti še zatlačite v koš za umazano perilo, kar hitro zasmrdijo, zato bi morali situacijo rešiti čim prej. Kako? Najbolje seveda tako, da jih čim prej operete – najbolje kar takoj, ko jih slečete.

Če to ni mogoče, bo bolje, če jih obesite, da se posušijo, a priporočamo, da ne v kopalnici. Čeprav se morda zdi idealna izbira za mokra oblačila, pa se bodo v njej zaradi stalne vlage le stežka posušila, toplota pa bo še okrepila neprijetne vonjave. Obesite jih na balkon, klet ali kak drug prostor, kjer vas bo vonj najmanj motil.

Vzrok #3: Vaša postelja

Da, tudi vaša postelja je lahko vzrok neprijetnega vonja! Kako pogosto preoblečete svojo posteljnino? Kar priznajte, da pogosto malce pozabite na to – in hitro se zgodi, da na isti posteljnini spite teden, dva tri ali pa kar cel mesec!

A ponoči se pogosto potimo, poleg tega pa med spancem posteljnina prestreže odpadle kožne celice in maščobne izločke z naše kože. Precej ogabno, kajne? Seveda, in tudi precej smrdeče! Če boste posteljnino, v kateri spite že dva tedna, zamenjali z novim, čistim in dišečim kompletom, bo tudi vaš dom hitro precej lepše dišal.

Vzrok #4: Vaš koš za smeti

No ja, tale vzrok je precej očiten, a še vedno se pogosto dogaja, da kar malce pozabimo nanj. Seveda, verjetno se redno spomnite odnesti vrečko iz kuhinjskega koša za smeti, ki verjetno tudi najbolj smrdi – a tudi ostali koši lahko občutno poslabšajo kakovost vašega zraka.

Koš v kopalnici, v katerega mečete uporabljene palčke za ušesa, koščke zobne nitke in uporabljene higienske izdelke, zagotovo ni preveč dišeča stvar, zato bi ga morali redno prazniti, ne pozabite pa niti na koš za papir v pisarni, v katerega ste ravno pred nekaj dnevi pomotoma vrgli ogrizek jabolka, ki ste si ga privoščili za malico …

Popazite še na eno malenkost: smeti, ki ste jih morda pomotoma vrgli mimo koša in nato spregledali pri praznjenju, sedaj pa gnijejo nekje v ozadju. Težava so lahko tudi strgane vrečke, zaradi katerih na dnu koša ostane umazanija, ki sčasoma razvije zelo neprijeten vonj. Nič ne bo narobe, če koš za smeti občasno temeljito umijete in razkužite!

Vzrok #5: Vaš pralni stroj

Pralni stroj je sicer resda namenjen pranju, torej bi po definiciji moral biti precej čista reč, vendar pa se problem skriva v tem, da se v pralnem stroju zelo pogosto zadržujejo ostanki vode od pranja. Ti so pomešani z ostanki čistil, vse skupaj pa kaj hitro lahko vodi v neprijetne vonjave.

Najbolje bo, da stroj po vsakem pranju temeljito prezračite in tako poskrbite, da se v njem ne bo zadrževala vlaga. Odprite vrata bobna in predal za detergent, če pa opazite znake plesni ali nečistoč, pa jih temeljito očistite z mešanico belega kisa in vode. Občasno lahko pralni stroj zaženete tudi s posebnim sredstvom za čiščenje pralnih strojev.

Vzrok #6: Vaš pomivalni stroj

Tudi pomivalni stroj je kraj, kjer se redno zadržuje voda, poleg tega pa ima še to nesrečo, da se v njem znajdejo tudi ostanki hrane. Če posode pred pomivanjem v pomivalnem stroju ne oplaknete, je lahko teh ostankov kar precej, kar posledično pomeni, da se kmalu pojavijo neprijetne vonjave.

Da jih preženete, pomivalni stroj v rednih razmakih očistite in mu občasno privoščite tudi cikel s posebnim čistilom za pomivalni stroj. Pri čiščenju nikar ne pozabite na filter – verjetno boste zelo negativno presenečeni, koliko umazanije se lahko nabere v njem!

Vzrok #7: Vaše novo pohištvo

Morda se vam zdi, da vaše novo pohištvo diši lepo, ker diši po novem, vendar pa gre v resnici za zelo neprijeten in potencialno nevaren vonj. Kemikalije, s katerimi je pohištvo prepojeno, imajo namreč lahko zelo škodljiv vpliv na naše zdravje, zato bi se teh vonjav veljalo čim prej znebiti.

Če imate denimo novo ležišče ali nov kavč, priporočamo, da prostor v prvih tednih čim pogosteje in čim temeljiteje zračite. Že v nekaj dneh bi se moral pokazati napredek, vonj pa bo postal občutno manj intenziven.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.