V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

7 eksperimentov in študij o pomanjkanju spanca, ki vas bodo takoj spravili v posteljo

Vsi že dobro vemo, kako neprijetne posledice lahko pomanjkanje spanca prinese v naše življenje – a če nam morda še vedno ne verjamete, vas bodo zagotovo prepričali naslednji eksperimenti in študije, ki brez dvoma kažejo, da se s premalo spanja nikakor ne gre šaliti ...

Rekord Randyja Gardnerja

Ste vedeli, da znamenita Guinnessova knjiga rekordov sploh ne spremlja več rekordov, povezanih s pomanjkanjem spanja, saj se bojijo, da bi poskusi lovljenja teh rekordov resno ogrozili zdravje sodelujočih? Včasih pa so jih in Randy Gardner je za mnoge še vedno edini pravi uradni rekorder po času brez spanja (čeprav so ga mnogi drugi kasneje prehiteli, vendar njihovi poskusi niso tako dobro dokumentirani).

Kakšne pa so bile posledice njegovega 11 dni in 24 minut trajajočega budnega mučenja?

Izjemno nihanje razpoloženja ter hude težave s spominom in koncentracijo, pa tudi občasne paranoje in halucinacije. Na srečo Randy dolgoročnih posledic naj ne bi utrpel, kar pa še ne pomeni, da je temu vedno tako.

Peter Tripp in njegovih 200 ur radijskega oddajanja

Nekoč zelo znan radijski voditelj je leta 1959 izvedel svoj majhen eksperiment, ko je svojo radijsko oddajo na znamenitem trgu Times Square v New Yorku vodil kar 201 zaporedno uro. To mučenje naj bi sicer prestal brez večjih posledic razen občasnih halucinacij in drugih kratkotrajnih psihičnih problemov, vendar so njegovi svojci in bližnji prijatelji kasneje razkrili pravo resnico. Po eksperimentu naj bi se čisto spremenil, kar potrjujeta tudi dejstvi, da se je ločil in izgubil službo. Pomanjkanje spanca morda vendarle ni tako nedolžna zadeva!

Eksperiment s spanjem in lepoto

Pomanjkanje spanca zagotovo pusti nekaj posledic tudi na našem videzu – to vsi dobro vemo, kajne? Švedski raziskovalci pa so leta 2013 to tudi dokazali, saj so potrdili, da osebe, ki jim primanjkuje spanca, drugi ne označujejo le kot manj lepe (zaradi povešenih vek, rdečih in oteklih oči, poudarjenih gub in podobno), temveč jih dojemajo tudi kot utrujene in žalostne. Ne prav dobra reklama za uspešno življenje, kajne?

Smrt zaradi pomanjkanja spanca

Preden vas resno zagrabi panika in se od strahu takoj zaklenete v temno spalnico, naj vam izdamo, da pomanjkanje spanja še ni neposredno povzročilo smrti človeka (vsaj tako pravijo znanstveniki). Je pa res, da so znanstveniki odkrili, da ekstremno pomanjkanje spanja povzroči smrt pri nekaterih živalih (kot denimo podganah). Podgane torej definitivno lahko umrejo zaradi premalo spanja – smo lahko zares prepričani, da smo ljudje povsem varni?

Francoski delavci v nočni izmeni

Kot da že sam napor dela v nočni izmeni ni dovolj neprijeten, so francoski raziskovalci leta 2014 odkrili, da se možgani delavcev v nočni izmeni (ki v splošnem spijo manj in imajo manj pravilne spalne cikle) v povprečju prezgodaj postarajo za več kot 6 let, kar se kaže v slabših rezultatih pri spominskih izzivih, procesiranju informacij in splošnem delovanju možganov.

Povezava med pomanjkanjem spanca in življenjsko dobo

Skupna študija Univerze Warwick v Angliji in Univerze v Neaplju je leta 2010 pripeljala do šokantnega rezultata – po pregledu več študij, ki so skupno vključevale več kot milijon posameznikov, so znanstveniki našli povezavo med pomanjkanjem spanca in prezgodnjo smrtjo. Očitno so ljudje, ki so spali 6 ur ali manj na noč, imeli kar za 12 % večjo možnost, da umrejo zgodaj (pred 65. letom).

Kaj se lahko naučimo od največjega uma v zgodovini?

Za dober konec se osredotočimo še na pozitivno, tako da se na kratko posvetimo študiji življenja enega največjih umov človeštva, Alberta Einsteina. V poplavi številnih zanimivosti o njegovem življenju, je vredno poudariti to, da bi naj Einstein rad spal tudi do 10 ur na dan in da je sovražil obdobja, ko si ni mogel privoščiti veliko spanca. Če je bilo veliko spanja dobro zanj, bo dobro tudi za vse nas, ni res? Pa lahko noč!

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.