Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

6 najbolj zdravih virov maščob omega 3 – naravno, brez tablet!

Pogosto slišimo, da bi morali nasičene maščobe, sol in sladkor črtati iz svoje prehrane. Toda strokovnjaki za prehrano pravijo, da ni dovolj, da se izogibamo tistemu, kar je slabo, temveč moramo tudi poskrbeti, da pojemo dovolj dobre hrane, torej tiste, ki vsebuje pomembna hranila.

Pozor: maščobnih kislin omega 3 ne zaužijemo dovolj!

Med najpomembnejšimi hranili so maščobne kisline omega 3, ki jih ne zaužijemo dovolj, čeprav imajo pomembno vlogo v organizmu:

  • zmanjšujejo tveganje za nastajanje krvnih strdkov,
  • spodbujajo gradnjo možganskih celic, ob tem pa pred boleznimi ščitijo srce in ožilje,
  • nas varujejo pred nekaterimi raki in
  • celo slabšanjem spomina, ki ga povzroča staranje.

2 grama na dan

Priporočajo, da jih zaužijemo okoli dva odstotka od skupnega kaloričnega vnosa, kar pri jedilniku z dva tisoč kilokalorijami na dan pomeni okoli dva grama. Kje jih dobimo?

1. Orehi

Zgolj 30 gramov orehov, kar pomeni približno eno skodelico, vsebuje okoli 2,5 grama maščobnih kislin omega 3, zaradi česar ti slovijo kot eden najboljših virov tega esencialnega hranila. Skodelica orehovih jedrc, ki vsebuje tudi okoli štiri grame beljakovin in dva grama vlaknin, je zato odlična izbira za malico čez dan.

2. Buča

Poleg velike vsebnosti zdravega betakarotena je buča bogata tudi z maščobami omega 3. Skodelica bučnega pireja vsebuje okoli 50 miligramov omega 3.

3. Jajca

Vsebujejo 13 vitaminov in mineralov ter visokokakovostne beljakovine pa tudi maščobne kisline omega 3, pri čemer kuhano jajce vsebuje le 70 kilokalorij.

4. Mastne ribe

Losos in tun sta med najboljšimi in najbolj zdravimi viri maščobnih kislin omega 3.

5. Laneno seme

V dveh žlicah mletega lanenega semena je okoli 3,5 grama omega 3, ob tem pa je laneno seme dober vir vlaknin, kar je razlog več, da ga čim pogosteje dodate v solate, kaše, jogurt in smutije.

6. Stročnice

Niso le odličen vir beljakovin, temveč tudi omega 3. Dvesto gramov tofuja vsebuje okoli 1,2 grama omega 3, skodelica fižola pa okoli gram, kar je polovica količine, ki jo potrebujemo na dan.

Vir: Viva – revija za boljše življenje

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.