V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

30 preprostih trikov za zdravje, vitalnost in visoko starost

Ta članek vam bo s preprostimi znanstvenimi (in drugimi življenjskimi) resnicami, triki in enostavnimi napotki pomagal ukaniti starostne nadloge in vam razkril, kako dočakati 100 let – ali pa še kakšno čez. Za izpolnjeno življenje so resnično najpomembnejše malenkosti, ki vam polepšajo dneve! Preverite jih v nadaljevanju … in vso srečo, (bodoči) stoletniki!

Ta članek vam bo s preprostimi znanstvenimi (in drugimi življenjskimi) resnicami, triki in enostavnimi napotki pomagal ukaniti starostne nadloge in vam razkril, kako dočakati 100 let – ali pa še kakšno čez. Za izpolnjeno življenje so resnično najpomembnejše malenkosti, ki vam polepšajo dneve! Preverite jih v nadaljevanju … in vso srečo, (bodoči) stoletniki!

1. Pogasite žejo

Ali ste vedeli, da bodo tisti ljudje, ki spijejo približno 2 litra in pol vode dnevno, kar 54 % manj verjetno doživeli srčni napad? Nenazadnje je naše telo v skoraj treh četrtinah sestavljeno iz vode, tako da je hidriranost nujno potrebna.

Pograbite torej že tisti kozarec in se pošteno odžejajte – z vodo seveda.

2. Smeh je resnično pol zdravja

Če uživate v gledanju smešnic ali humorističnih nanizank, skrbite tudi za svoje fizično zdravje. Če se namreč smejite vsaj 15 minut dnevno, izboljšate pretok krvi in s tem preprečite odlaganje holesterola v krvi ali nastajanje krvnih strdkov.

In kdaj ste se vi nazadnje pošteno nakrohotali?

3. V službo ne odhajajte bolni

Ko zbolite, poskrbite, da boste bolezen resnično preležali in dodobra preboleli. Najslabše, kar lahko storite, je, da pojeste nekaj tablet in se odpravite v službo. Raje si privoščite vitaminsko bombo, veliko čaja in dan ali dva počitka, ki bo vašemu telesu dobro del.

4. Poskrbite za zgago

Pekoča zgaga lahko ovira dotok krvi v srce, so ugotovili ameriški znanstveniki, zato preučite svoj jedilnik in se skušajte izogniti hrani in pijači, ki povzroča nastajanje kisline. Med njimi na primer vino, gazirane pijače, v kisu vložena zelenjava, hitra hrana, polna soli in maščob …

5. Čokolada brez slabe vesti

Nizozemski znanstveniki so odkrili, da so moški, ki so na dan pojedli 4 grame pravega kakava dnevno, prepolovili tveganje za nastanek srčnih bolezni. Ko vas torej zamika čokolada, si z veseljem privoščite kak košček – seveda pa ne pretiravajte!

6. Za zajtrk jej kot kralj …

Za zajtrk pogosto ne najdemo časa, vendar je stara modrost pravilna, ko pravi, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Zato si zjutraj privoščite polnozrnate kosmiče brez sladkorja, ki bodo poskrbeli za vlaknine in proteine ter preprečili možnosti za nastanek srčnih bolezni.

7. Odpravite se po magnezijeve nadomestke

Ste vedeli, da so moški z najvišjo ravnjo magnezija v krvi kar za 40 % manj dovzetni za razvoj različnih bolezni – tako vsaj trdijo francoski znanstveniki. Premislite torej in svojemu jedilniku dodajte magnezijeve nadomestke.

8. Bodite športno aktivni

Poskrbite za redno telesno aktivnost in kardio vadbo, ki bo poskrbela za kurjenje kalorij in preprečila nalaganje maščobe okoli trebuščka. Prav ta je najbolj odgovorna za mašenje žil. Včlanite se v fitnes klub, pričnite s tekom, večkrat »zajahajte« kolo … Možnosti je veliko – ne oklevajte in začnite še danes!

9. Z vitamini poskrbite za svojo gensko strukturo

Raziskovalci v Ameriki so ugotovili, da dnevna doza multivitaminov poskrbi za zaščito vaše genske strukture. V svoje dnevne obroke torej ne pozabite vključiti zadostne količine sadja in zelenjave, ki bosta pomagala obraniti vaš DNK.

Še ena prednost uživanja svežega sadja in zelenjave: za več kot 20 % zmanjša možnost za nastanek srčne kapi. 1 grenivka na dan bo na primer poskrbela za znižanje slabega holesterola v krvi za 26 %, z izdatno zalogo koristnih antioksidantov pa vas bo oskrbelo borovničevje.

10. Znebite se odvečnih kilogramov

Če vas obremenjuje prekomerna teža, je eden izmed motivacijskih razlogov, da se z njo pričnete boriti, tudi vaše zdravje. Tako boste namreč zmanjšali krvni pritisk in s tem tveganje za nastanek srčne kapi.

11. Alkohol povečuje možnost kapi

Postavite si omejitev pri pijači, saj tudi uživanje alkohola povečuje možnosti za nastanek srčne kapi. Raziskovalci s priznane ameriške univerze Harvard so namreč ugotovili, da zaužitje več kot 3 pijač v 24 urah kar petkrat poveča možnost kapi.

12. Alergiki na čebelji pik, pozor!

Če vas piči čebela ali osa, vi pa ste alergični na pik, nujno takoj pokličite reševalce, vzemite zdravilo in se uležite z dvignjenimi nogami. Alergična reakcija na čebelji pik namreč lahko ogrozi vaše življenje.

13. Merite raven sladkorja v krvi

Preventivno spremljajte raven krvnega sladkorja, saj lahko previsoka raven vodi v nastanek srčnih in krvožilnih bolezni. Prav tako se izogibajte uživanju belega sladkorja in živilom iz bele moke.

14. Sprostitev za zdravje

Ohranjajte pozitiven pogled na svet, izogibajte se negativnim čustvom, kot so skrbi, jeza in stres. Pomagate si lahko z različnimi tehnikami sproščanja, kot so avtogeni trening, meditacija … Poiščite tako, ki najbolj ustreza vašemu načinu življenja.

15. Gospodinjska dela ne služijo le lepemu domu

Tudi gospodinjska opravila bodo poskrbela za vaše zdravje, zato tega ne prepustite le ! Sesanje denimo lahko pomaga pri nižanju krvnega tlaka, saj predstavlja zanimivo in učinkovito vadbo, prav tako pa z njim odstranite nadležne pršice in preprečite alergije.

16. Ali spite pravilno?

Spanje na boku bo preprečilo nadležno zbujanje sredi noči, ki povzroča utrujenost in brezvoljnost čez dan. Poskrbite za udoben položaj med spanjem in spite vsaj 7 ur na noč. Za prijeten in sproščen spanec si prižgite jasminovo svečko, katere aroma vas bo pomirila.

17. Vsi vemo, da kajenje škoduje …

Kajenje je slaba razvada, ki maši žile, povzroča bolezni dihal in nasploh slabi vašo telesno vitalnost. Skušajte opustiti nikotinsko razvado, izogibajte se mestom z veliko kadilci in predvsem ohranjajte močno voljo.

18. Angleški popoldanski čaj je odličen za zdravje

Čaj je pijača prijetnega okusa, ima pa tudi vrsto pozitivnih lastnosti:

  • metin čaj vsebuje močan antioksidant, ki preprečuje vnetja in razdraženost,
  • zeliščni čaji pomirjajo in sproščajo,
  • tudi zeleni čaj vsebuje antioksidante in nevtralizira proste radikale, kofein v njem pa vas prijetno poživi.

19. Dobra volja je najbolja

Že Kekec je vedel to, kar so sedaj ugotovili tudi skandinavski znanstveniki – da depresivnost in slaba volja prav nič ne pomagata pri telesni vitalnosti. Z zmanjšanjem stresa in izboljšanjem splošnega počutja boste izboljšali tudi svoje zdravje.

20. Z vadbo proti stresu

Ste vedeli, da boste le s 17 minutami vadbe dnevno – kar nanese 2 uri tedensko – za 61 % zmanjšali občutek napetosti in stresa? Če boste vadili zunaj, pa celo za 71 %. Dovolj dober razlog, da takoj obujete športne copate in se odpravite v naravo, kajne?

21. Zmanjšajte vnos sladkorja

Raziskovalci so ugotovili tudi, da ljudje, ki zaužijejo manj sladkorja, redkeje občutijo depresivnost in tesnobo, zato omejite vnos ogljikovih hidratov v telo. Pri tem si lahko pomagate tudi s kisom, ki omejuje absorpcijo sladkorjev v kri in preprečuje skladiščenje maščobe v telesu.

22. Začinite si življenje

Ne le z vznemirljivimi doživljaji, pač pa tudi s hrano – učenjaki z univerze Rutgers namreč poročajo, da je kombinacija učinkovin v začimbi curry, potreseni po brokoliju, ohrovtu ali cvetači, odlična za preprečevanje raka prostate.

23. Služba zavzema tretjino vašega dneva …

Znanstveniki s prestižne ameriške univerze Harvard so ugotovili, da nezadovoljstvo z delovnim mestom lahko skoraj za trikrat poveča nevarnost razvoja srčnih bolezni. Če torej vaša služba omejuje vašo ustvarjalnost in vam ne nudi ugodja, premislite o menjavi.

24. Previdno v prometu

Nasvet je koristen predvsem za tiste pešce, ki večkrat tvegajo in se čez cesto odpravijo tam, kjer ni »zebre« – kar 77 % nesreč se namreč zgodi izven označenih prehodov, saj vas tam vozniki ne pričakujejo.

Če na cesti preživite veliko časa, v avto obesite osveževalec prostora z vonjem cimeta – pikantna aroma vas bo ohranjala budne, zlasti v kombinaciji s priljubljeno energično glasbo, in tako preprečila, da bi zaspali za volanom.

25. Meni mavričnih barv

Uživajte raznoliko hrano pisanih barv – v majhnih obrokih večkrat na dan. Učinkovine v sadju in zelenjavi, ki sta odlična popestritev vašega jedilnika, vas bodo zaščitile pred številnimi boleznimi, pisane barve pa so tudi paša za oči.

Privoščite si torej vijolično grozdje, rumene banane, rdeča jabolka, zeleno solato, oranžno korenje ali marelice … Mavrična paleta, ki se vam ponuja s polic trgovine ali tržnice, je resnično vabljiva.

26. Štiri kilokalorije za zdravje

Ostajamo pri hrani – ameriški znanstveniki vam svetujejo vodno krešo, in sicer vsak dan, saj le-ta vsebuje pomembna antioksidanta lutein in beta-karoten. Poleg tega skodelica vodne kreše vsebuje le 4 kilokalorije, antioksidanti pa so pomembni lovilci prostih radikalov. Pretvorijo jih v manj škodljive, ki jih telo lahko izloči in s tem zmanjšajo verjetnost nekaterih obolenj.

27. Popoldanski počitek

Če popoldne zatisnete oči za pol ure, boste zmanjšali stres in nevarnost za nastanek srčno-žilnih bolezni. Ni potrebe, da to storite vsak dan, grški znanstveniki priporočajo že kratek spanec enkrat ali dvakrat tedensko – ko ste resnično utrujeni.

28. Prosite za »krajček«

Zagotovo niste vedeli, da je kruhova skorja polna antioksidantov, in sicer kar nekajkrat bolj kot sredica, prav tako pa vsebuje tudi pomembna hranila. Pogumno torej zagrizite v tršo skorjico.

29. Uživajte v skodelici kave

Še en podatek, ki bo razveselil strastne kofetarje in kofetarice – 4 skodelice kave dnevno zmanjšajo tveganje za nastanek srčnih obolenj za 53 %. Ob pitju kave pa ne pozabite tudi na zadostne količine vode – kofein je namreč diuretik in odvaja vodo iz telesa.

30. Z nasmehom in hvaležnostjo v nov dan

Zadnji nasvet – pozabite na vse prebrano in se skušajte čim manj obremenjevati, preprosto uživajte vsak trenutek tukaj in zdaj. No, na preventivne preglede pri zdravniku nikar ne pozabite, prav tako na osnovna načela zdravega življenja, sicer pa se z nasmehom podajte v vsak nov dan.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.