Naše blagovne znamke
KUPUJTE PO KATEGORIJAH
Prodajna mesta
Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
V košarici nimate izdelkov.

14 dejstev o Butanu, najsrečnejši državi na svetu

Skrivnostna in slikovita dežela, ki leži med Indijo in Kitajsko, je bila vse do leta 1974 nedostopna za turiste.

Dandanes pa lahko vsi, ki imajo dovolj denarja in volje, da se spopadejo s številnimi formalnostmi, obiščejo Butan. A čeprav so meje sedaj odprte, skuša butanski kralj še naprej omejiti število turistov, ki obiščejo državo.

In kako je Butanu uspelo, da postane najsrečnejša država na svetu?

1. Življenje brez interneta in televizije

V Butanu sta bila internet in televizija prepovedana vse do leta 1999. A ker se je izkazalo, da je nemogoče izolirati celo državo pred vplivom modernih tehnologij, je kralj prepoved preklical.
Butan je tako postal zadnja država na svetu, ki je začela uporabljati televizijo.

2. Ministrstvo za srečo

Leta 2008 so v Butanu ustanovili nacionalni odbor za srečo, ki skrbi za notranji mir prebivalcev države. V vprašalniku za popis prebivalstva obstaja celo razdelek, v katerem se lahko opredelite, če ste v življenju srečni ali ne.

Obstaja tudi ministrstvo za srečo, ki redno spremlja bruto narodno srečo – podobno kot BDP. Kakovost življenja se tako meri na osnovi ravnovesja med finančnimi in mentalnimi vrednostmi.

3. Ni brezdomcev

V Butanu ni ljudi, ki bi živeli na ulici. Če nekdo izgubi svoj dom, gre preprosto do kralja, ki mu podeli parcelo zemlje, na kateri si lahko vsak posameznik zgradi hišo in posadi nekaj hrane.
Butanci so lahko res srečni, da imajo stvari tako dobro urejene.

4. Brezplačno zdravstvo

Prav vsak prebivalec Butana ima pravico do brezplačne zdravstvene oskrbe. V Butanu sta tradicionalna in klasična medicina enakovredni, zato se lahko vsak posameznik sam odloči, po kateri metodi se želi zdraviti.

5. Nacionalni kodeks oblačenja

Butanci nosijo tradicionalno garderobo. Moški nosijo težke halje, ki jim segajo do kolen, ženske pa dolge obleke. Njihov socialni status in položaj sta razvidna iz ešarpe, ki jo nosijo preko leve rame. Običajni ljudje nosijo bele šale, plemstvo in menihi pa rumene.

6. Prepoved kajenja

Kralj Butana je sprejel zakon, ki prepoveduje gojenje, predelavo in prodajo tobaka po celi državi. V Butanu torej ne morete kupiti tobaka. Redki turisti, ki uspejo pridobiti vse potrebne dokumente za prestop meje, morajo v primeru, da želijo s seboj prinesti tudi cigarete, plačati visoke dajatve.

7. Skrb za živali in naravo

Butan resnično dobro skrbi za svoje okolje. Posebno skrb posvečajo tudi sajenju dreves. Leta 2015 so celo postavili svetovni rekord, saj so v le eni uri posadili kar 50.000 rastlin.

8. Odlična kuhinja

Večina prebivalcev Butana je budistov. Ker njihova vera uči spoštovanja celotnega živalskega sveta, je vegetarijanstvo tam precej pogosto.

Glavno in osnovno živilo je riž. A ker na tej nadmorski višini običajen riž le težko uspeva, večinoma gojijo in jedo rdeč riž, ki je precej trd in ima zelo zanimiv okus.

Ljudje veliko pozornosti namenijo tudi pitju čaja. Pijejo črni ali zeleni čaj s soljo, poprom in žlico masla.

9. Omejitev turizma

Čeprav je kralj omogočil turistične obiske države, pa dostop ni dovoljen do vseh delov Butana. Državo lahko obiščete le v skupini z drugimi turisti.

Vse dokumente in vize lahko izda le eno samo podjetje, ki ga za to pooblasti država. Če želite dobiti dovoljenje za obisk, morda vnaprej plačati vse stroške (vozovnice, davke, hotele, turistične vodiče in agente, storitve, vizo in zavarovanje).

Potovanje je mogoče le z vodičem, po Butanu se ne boste mogli kar sprehoditi. Na voljo so različni zanimivi programi za vse vrste obiskovalcev. En dan običajno stane okoli 250 dolarjev.

Obstaja le ena letalska družba, ki upravlja z vsemi leti v državo in iz nje, cene hotelov (tako tistih bolj skromnih kot tudi luksuznih) pa določa vlada.

10. Tradicija dedovanja

Ženske so v Butanu zelo spoštovane. To dokazuje tudi tradicija dedovanja, ki velja v državi. Vse premoženje, vključno z nepremičninami, živino in zemljo, deduje najstarejša hčerka in ne sin.

11. Ekologija je najpomembnejša stvar

Dandanes se cel svet ukvarja z oznako »bio«. Butan teh težav sploh ne pozna: v državi je namreč prepovedano uporabljati kakršnekoli kemične proizvode. Vse, kar je bilo pridelano znotraj države, je torej popolnoma naravno.

12. Tradicionalne poroke

V Butanu se je prepovedano poročiti s tujcem ali tujko. Kralj počne vse, kar je mogoče, da bi ohranil edinstvenost države in izoliral Butan od preostanka sveta.

Med poročno ceremonijo menihi prebirajo mantre. Verjamejo namreč, da ta proces pravkar poročenemu paru omogoča, da vzpostavi tesno povezavo. Poznajo tudi posebej ritual, imenovan Čangpoed, ki predstavlja prinašanje darila, lokalnega napitka, božanstvom. Po darovanju ženin in nevesta postrežeta preostanek napitka.

Šele ko so vsi obvezni rituali mimo, par postane družina. Pravila pravijo, da moški prihaja v hišo ženske, ko pa zasluži dovolj denarja, pa se lahko preselita v svoj dom.

13. Promet

V Butanu ne poznajo semaforjev in nimajo niti enega samega, vendar pa to ni noben problem za stanovalce. Tudi vsi prometni znaki so ročno narisani.

14. Hiše kot iz pravljice

Butanci zelo radi krasijo svoje domove. Po zidovih rišejo ptice, živali in različne motive. Nekatere dekoracije so resnično neverjetne.

Tradicionalna hiša je precej majhna in ima 3 nadstropja. V pritličju živijo živali, v prvem nadstropju ljudje, v drugem nadstropju pa je spravljeno seno.

Kljub vsem prepovedim in strogim pravilom so Butanci torej zelo srečni in prijazni ljudje. To je tudi razlog, da se vse več turistov zanima za to izolirano državo.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.