V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

12 največjih mitov o spanju – so resnični ali ne?

Spanje resnično je eden najbolj ključnih delov naših življenj. Nič čudnega torej, da o njem kroži toliko zgodb in mitov. In čeprav so nekateri miti resnični, jih je še veliko več popolnoma napačnih. Za vas smo preverili in ocenili 12 največjih mitov o spanju …

Mit #1: Vsako noč potrebujemo najmanj 8 ur spanja

Tako vsaj pravijo zdravniki in toliko tudi res spijo vsi zdravi ljudje noč za nočjo, kajne? No, pravzaprav niti ne. Izraz »najmanj 8 ur« namreč nakazuje, da tudi če spimo precej več, so naše spalne navade popolne. Ampak to ni res. Raziskave kažejo, da je najboljše, če v povprečju spimo 7 do 8 ur na noč. Nekateri ljudje potrebujejo več, drugi manj, vendar pa je preveč spanja prav tako velik problem kot premalo spanja.

Resničen ali ne?

Neresničen torej – če ga zapišemo v taki obliki kot zgoraj. Če pa bi zapisali, da potrebujemo približno 8 ur spanja, bi bilo to precej bližje resnici. Ne pozabite, pravi odgovor je 7 do 8 ur spanja – pa še to ne velja za čisto vse med nami!

Mit #2: Izgubljenega spanca ne moremo nadoknaditi

Prejšnjo noč ste žal spali le 4 ure. Lahko kdaj nadoknadite to? Tako da morda spite 12 ur naslednjo noč? Ali pa da pomanjkanje spanja, ki se je nabralo čez teden, nato nadoknadite za vikend? Večina ljudi meni, da to ni mogoče. Saj zato pa imamo pravila, kot je »pomembno je spati 8 ur ČISTO VSAKO NOČ«, kajne?

Resničen ali ne?

Morda nekoliko skregano z zdravim razumom, vendar je ta mit najbrž neresničen. Raziskovalci spanja so namreč nedavno ugotovili, da lahko izgubljen spanec nadoknadimo tudi kasneje, saj se posledice premalo spanja tako zgodaj ne poznajo prav drastično. Torej lahko nekaj neprespanih noči res nadoknadimo z daljšim spanjem konec tedna … No, vsaj deloma in do določenega števila ur, se razume. Kljub temu pa ne moremo spremeniti dejstva, da smo v dneh, ki sledijo neprespanim nočem, precej neproduktivni, ni res?

Mit #3: Dremeži so nevarni za zdravje

Popoldanski dremež na kavču se vsekakor sliši fantastično, kaj? Žal pa so takšne dremeže znanstveniki mnogokrat uspeli povezati s kardiovaskularnimi boleznimi in prezgodnjo smrtjo. Ljudje, ki radi dremajo imajo višjo možnost za srčne težave ali kap. Pa to res pomeni, da je dremanje nevarno za zdravje?

Resničen ali ne?

Preveč dremanja je nevarno za zdravje – za to trditev zagotovo obstajajo znanstveni dokazi. Kaj pa, da je dremanje na splošno nevarno? Nikakor. Mit ni resničen. Dremeži so lahko celo koristni za zdravje. Nedavna študija iz Švice namreč kaže na to, da lahko 1 ali 2 dremeža tedensko celo zmanjšata tveganje za srčne težave in kapi.

Mit #4: Štetje ovac vam lahko pomaga hitreje zaspati

Saj veste: ena ovca, dve, tri, štiri, pet, deset, sto … nato pa bi že skoraj morali spati, kaj? Ni nujno.

Resničen ali ne?

Ni resničen. Čeprav lahko ta nenavadna tehnika pomaga nekaterim posameznikom, da hitreje zaspijo, zagotovo ni priznana kot učinkovita tehnika, da bi hitreje zaspali. Če želite učinkovito zaspati, raje razmišljajte o kakem za vas idealnem kraju ali pa poskusite sprostiti različne dele telesa enega za drugim, tako da začnete pri glavi in se postopoma premikate navzdol.

Mit #5: Alkohol pripomore k boljšemu spanju

Nekateri ljudje radi spijejo kozarec (dva, tri …) vina ali pa šilce (dva, tri …) žganja, preden se odpravijo v posteljo, saj verjamejo, da jih bo alkohol tako sprostil, da bodo bolje spali. Morda lahko zaradi alkohola sicer res hitro zaspimo (če ga spijemo dovolj), nikakor pa ne bomo spali bolje.

Resničen ali ne?

Zagotovo ne. Alkohol obremenjuje telo in ga dehidrira, zato moti normalne vzorce spanja. Alkohol tako zagotovo ne pripomore k boljšemu spanju – vsekakor pa ga poslabša!

Mit #6: Starejši, kot smo, manj spanja potrebujemo

Starejši ljudje v povprečju spijo precej manj kot mlajši ljudje. To trditev potrjujejo številne raziskave v zadnjih desetletjih, torej je edini možen sklep to, kar smo zapisali v naslovu tega mita, ni res?

Resničen ali ne?

Mit ni resničen. Sicer je popolnoma res, da starejši, kot smo, manj spimo, vendar pa se sama potreba po spanju ne spremeni. Starejši ljudje tako spijo manj zaradi različnih zdravstvenih težav in neizogibnih sprememb v možganih, ki vplivajo na vzorce spanja.

Mit #7: Sanjamo samo v globokem spancu

Da lahko izkusimo kaj takšnega, kot so sanje, moramo biti popolnoma odrezani od resničnosti – torej v globokem spanju … Prav gotovo to zveni smiselno – pa je tudi res?

Resničen ali ne?

Neresničen. Sanje se namreč v glavnem pojavijo v t. i. REM fazi spanja – fazi, kjer je aktivnost možganov visoka in podobna stanju budnosti.

Mit #8: Povprečen človek v spanju vsako leto poje 8 pajkov

Tale mit je pa precej grozljiv, kaj pravite? Upamo torej, da ni resničen …

Resničen ali ne?

Veseli smo, da vam lahko povemo, da ni resničen. Vsaj ne za večino ljudi, večino časa. Pajki se namreč bojijo nas velikih in glasnih človeških bitij. Naše dihanje, smrčanje in slinjenje tako odganja pajke, zato je le malo verjetno, da jih vsako leto pojemo 8.

Mit #9: Smrčanje ni nevarno

Je le nadležno. Ti smešni zvoki med spanjem pa res niso še nikogar ubili, kajne?

Resnično ali ne?

Ni resnično. Smrčanje je v nekaterih primerih res morda nenevarno, vendar je pogosto tudi znak resne bolezni ali pa vsaj fizičnih motenj v delovanju telesa, ki lahko vodijo v resne zdravstvene težave. Spalna apneja, denimo, je lahko zelo nevarna. Dobra novica pa je, da jo lahko zdravimo …

Mit #10: Nemogoče je spati stoje

Koliko ljudi, ki spijo stoje, pa poznate? Tri? Deset? Več kot sto? Seveda ne. Najbrž ne poznate prav nikogar, ki bi tako spal, kar je jasen dokaz, da tako spanje pri ljudeh pač ni možno, kajne?

Resničen ali ne?

Spanje stoje je zelo redko, kar pa še ne pomeni, da je tudi nemogoče. Je mogoče, kar pomeni, da je mit neresničen. Stoječe spanje so med drugim demonstrirali tudi budistični menihi in mnogi vojaki na fronti. Spati je mogoče tudi stoje. Je pa res, da si tega verjetno ne želite početi, saj je zelo neudobno.

Mit #11: Tablete za spanje povzročajo zasvojenost

Kaj so najpogostejše oblike zasvojenosti v sodobnem svetu? Zasvojenost z drogami. Z alkoholom. Kajenjem. Zasvojenost z internetom. Zasvojenost s hitro prehrano. In pa seveda zasvojenost z različnimi zdravili, med katerimi so tudi tablete za spanje.

Resničen ali ne?

Deloma resničen, deloma pa ne. Nekatere tablete za spanje gotovo povzročajo odvisnost, nikakor pa ne vse. Tablete, ki jih zdravniki predpišejo na recept za le nekaj tednov, lahko povzročijo hudo zasvojenost. Večina tablet, ki jih dobimo v prosti prodaji v lekarni in vsebujejo le zelišča, pa seveda ne. Vsaj ne v fizičnem smislu.

Mit #12: Če spimo dovolj, smo videti lepši

Zaradi tega tudi imamo izraz »lepotni spanec«. Je v tem mitu torej res kaj resnice?

Resničen ali ne?

Da, ta mit je resničen. Med spanjem telo namreč proizvaja nekaj pomembnih hormonov, ki popravljajo tkiva v telesu in poskrbijo, da telo normalno deluje. Dovolj spanja tako dejansko poskrbi tudi za lepši videz kože, lahko pa vam pomaga tudi do lepe postave, saj so znanstveniki povezali tudi pomanjkanje spanja in pretirano debelost.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.