V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

11 nasvetov za boljši nočni spanec

Spanje je izjemno pomembno za dobro počutje in zdravje. Brez dobrega spanca se kakovost naših življenj drastično zmanjša. Predstavljamo vam 11 dobrih nasvetov za boljši nočni spanec …

#1: Vsako noč se odpravite v posteljo ob isti uri

Redne spalne navade krepijo našo notranjo telesno uro, zaradi česar je spanje bolj učinkovito. In da, vsako noč v posteljo ob isti uri vključuje tudi konec tedna. Če se boste tu in tam odpravili spat nekoliko kasneje, seveda ne bo težav, če pa boste to počeli redno, pa ne bo nobenega učinka.

#2: Vsako jutro vstanite ob isti uri

Razlog je seveda enak kot zgoraj. Prav tako tudi opozorilo: če tega ne boste počeli tudi ob koncu tedna, učinka ne bo prav veliko …

#3: Ne jejte pred spanjem

Hrana obremenjuje telo, zaradi česar težje zaspimo in ohranjamo globok spanec. Dobro zdravorazumsko pravilo je, da nikoli ne jemo po 19. uri zvečer. Ker pa so naši spalni urniki precej različni, je morda bolje, da se držite naslednjega pravila: preden gremo zvečer v posteljo, vsaj 2 do 3 ure ne jemo. Seveda to vključuje tudi hitre prigrizke!

#4: Poskrbite za pravo temperaturo

Govorimo o vaši telesni temperaturi in temperaturi vaše spalnice. Obleka in posteljnina naj bo letnemu času primerna (pozimi debelejša, poleti pa seveda izjemno lahka), gretje oziroma hlajenje pa naj deluje ravno toliko, da bo temperatura spalnice ustrezna. Ne pozabite, da je idealna temperatura spalnice za nekaj stopinj nižja od drugih prostorov doma.

#5: Prezračite spalnico

Prezračevanje ne bo samo pripomoglo k pravi temperaturi, temveč bo boljši zrak pomagal tudi, da prej zaspite in bolje spite čez noč. Slab zrak v spalnici vas lahko namreč zbudi večkrat na noč …. V toplem obdobju leta lahko spalnično okno pustite deloma odprto celo noč, pozimi pa bo dovolj že nekaj minut zračenja, tik preden se odpravite v posteljo.

#6: Sprostite se

Sproščen um in telo sta nujna, da hitro in mirno zaspimo. Kako točno pa bi se naj pred spanjem sprostili? Ne tako, kot si to morda predstavljate … Intenzivna fizična aktivnost in buljenje v kakršnekoli zaslone namreč nista priporočljiva. Precej boljše je, da vas zmanjka s knjigo v roki – ali pa le ob lepih mislih. Vsekakor je treba um sprostite vseh skrbi. Pri tem so zelo učinkovite meditacija, joga in nekatere druge tehnike.
Če pa vam nič od tega ne pomaga, poskusite svoje skrbi zapisati ali jih na glas izreči. To vam bo pomagalo, da se hitreje soočite z njimi.

#7: Ne pijte preveč

Eno je zagotovo – zaradi alkohola je spanec precej slabši. Vendar pa ne govorimo samo o alkoholu – kakršnokoli pretirano uživanje tekočin lahko škoduje spanju. Tudi če pijete samo vodo, vas bo vaš mehur ponoči zbudil iz prijetnega spanja, morda celo večkrat. Priporočljivo je, da spijete zmerno količino vode vsaj pol ure, preden se odpravite spat. In se na poti do postelje ustavite še na stranišču.

#8: Spalnica naj bo temna

Luči in drugi viri svetlobe držijo naš um buden. Je pa seveda tudi res, da so jutra zelo težka, če se zbudimo v popolni temi. Najboljše je torej, da zavese oziroma rolete pustite odprte, da vas bo zjutraj zbudila naravna svetloba, hkrati pa zvečer ugasnete vse luči in odstranite druge vire svetlobe.

#9: Držite se svoje večerne rutine

Če boste zvečer počeli karkoli, kar običajno ne počnete, bo to na nek način šok za telo in um, zaradi česar ne boste mogli zaspati. Zato je pomembno, da se držite svoje večerne rutine, ko se le da. Večerja, prha, oblačenje, malo televizije, umivanje zob, nato pa postelja – to primer klasične večerne rutine, ki pripomore k boljšemu spanju.

#10: Spite sami ali pa z nekom

S tem pa nismo povedali prav veliko, kaj? Opozoriti vas hočemo le na to, da bi morali spati, kot ste pač navajeni spati. Če običajno spite sami, je deljenje postelje z nekom drugim lahko zelo naporna zadeva. Seksajte torej, se malce pocrkljajte, nato pa brž v svojo posteljo – če vam je spanje z nekom naporno. Če pa običajno spite s partnerjem, pa vas lahko zlahka vznemiri neprijetna tišina, ki bo nastala, ko ga ne bo … Takrat poskusite spati s plišasto igračko ali pa si pomagajte z belim šumom v ozadju, da boste um prepričali, da niste sami.

#11: Ne obremenjujte se z uro

Ura je že deset zvečer. 10.30. 10.45. 10.50. 10.52. Še vedno ne spite, čeprav morate zjutraj zgodaj vstati. Se vam zdi znano? No, vsekakor vam bo šlo bolje, če ne pogledujete ves čas na uro. Zaradi tega boste le še bolj nervozni, ker ne morete spati – in boste seveda zaspali še kasneje.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.