V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

10 hitrih preganjalcev stresa, ki bodo spremenili vaš vsakdan

Stres nas dandanes spremlja na vsakem koraku – a to ne pomeni, da je zato kaj manj škodljiv. Stres dolgoročno namreč zelo slabo vpliva na naše počutje in na naše zdravje, zato bi se morali z njim pravočasno spoprijeti. A kaj, ko to ni vedno lahko ... Za vse, ki dnevno bijete bitko s stresom, smo pripravili nekaj preprostih in učinkovitih nasvetov, kako se mu postaviti po robu.

1. Stres zajezite takoj

Stres je kot plaz – sčasoma postaja vse močnejši in obsežnejši. Če uspete stres zajeziti takoj, ko se pojavi, mu boste uspešno preprečili, da se razbohoti in poslabša vaše počutje.

Takoj ko zaznate prve znake stresa, se ustavite, globoko vdihnite in razmislite, ali se je zaradi določene stvari sploh smiselno vznemirjati. V večini primerov boste ugotovili, da stvar sploh ni tako zelo pomembna, kot se vam je zdelo na začetku – zato lahko pozabite na stres in preprosto rešite problem.

2. Stres sprejmite kot dejstvo

Pogosto vam bo že zavedanje, da doživljate stres, pomagalo, da ga lažje premagate. Ko začutite prve simptome stresa, analizirajte stanje in si priznajte, da ste pod stresom.

Že ugotovitev v smislu »Ta stvar mi povzroča stres« ali »Morda bi se moral/a pomiriti« vam lahko uspešno pomaga pri krotenju stresa. Ko se s situacijo soočite, jo boste mnogo lažje tudi rešili, zato stresa nikar ne skušajte zanikati ali ignorirati.

3. Izboljšajte svojo držo

Morda zveni smešno – a pravilna, samozavestna drža vam lahko pomaga premagati stres. Četudi se v danem trenutku počutite, kot da bi se najraje zgrbili in umaknili vase, bo to le še poslabšalo stanje – zato se pogumno vzravnajte in stresu napovejte boj.

To je izjemno učinkovita tehnika, ki vam lahko pomaga tudi pred pomembnimi sestanki, predstavitvami ali razgovori za službo. Če boste videti, kot da vas ne muči niti najmanjša skrb, se boste kmalu začeli tako tudi počutiti.

4. Privoščite si prigrizek

Seveda vas nikakor ne vzpodbujamo k temu, da ob stresnih dogodkih poiščete tolažbo v hrani – to lahko poslabša vaše prehranjevalne navade in vam prinese kar nekaj odvečnih kilogramov, kar nikakor ni vaš cilj.

Če ste pod stresom, se vam lahko kaj hitro zgodi, da pozabite na redne obroke, kar le še poslabša simptome stresa. Privoščite si kvaliteten, polnovreden obrok, ki vam bo dal nove energije za premagovanje stresa.

5. Izklopite telefon

Gre za tehniko premagovanja stresa, ki je zagotovo ne morete uporabiti med delovnim časom – a če ste zaradi službe ali kakšnih drugih razlogov nenehno pod stresom, vam bo nekaj ur brez klicev, sporočil in e-mailov še kako pomagalo, da se zberete in spočijete.

Za nekaj ur izklopite vso komunikacijo z zunanjim svetom in si vzemite čas le zase. To bi moralo biti dovolj, da ponovno uredite svoje misli, ocenite situacijo – nato pa se z novo perspektivo ponovno podate v boj s težavami in stresnimi situacijami.

6. Ne odlašajte z odločitvami

Velike odločitve so lahko izjemno stresne – a dolgo odločanje in premlevanje vam ne bo prav nič pomagalo pri boju proti stresu. Dalj časa kot bo trajal proces odločanja, bolj boste pod stresom in manj boste vedeli, katera je pravzaprav prava izbira.

Seveda pomembne odločitve zahtevajo čas – a najpogosteje je vaša prva izbira tudi prava izbira. Zaupajte svoji intuiciji in se obenem zavedajte, da so napačne odločitve del življenja – zato izgubljanje živcev zaradi njih res nima smisla.

7. Nasmejte se

Vsi vemo, da je smeh pol zdravja, vendar pa ima smeh tudi pomembno vlogo pri boju proti stresu. Če se boste v stresni situaciji dodobra nasmejali, vam bo to pomagalo, da boste lažje premagali težke trenutke.

Če v dani situaciji nikakor ne morete misliti na nič prijetnega, si privoščite odklop in ta čas posvetite nečemu, kar vas zabava. To je lahko epizoda vaše najljubše nadaljevanke, vaša najljubša spletna stran s smešnicami ali obujanje spominov s prijateljem oziroma prijateljico.

8. Lotite se telesne vadbe

Obisk fitnesa ali pol ure teka morda ne zveni kot najbolj zabavna stvar na svetu – sploh pa ne v trenutkih, ko vas napade stres. A ne glede na to, kako močna je želja, da bi se preprosto zavlekli na kavč in pokrili čez glavo – uprite se ji in se lotite telesne vadbe!

Telesna vadba je namreč izjemno učinkovita pri premagovanju stresa. Za nekaj časa boste preusmerili svoje misli na nekaj drugega, poleg tega pa se boste dodobra razgibali in svoje telo ponovno oskrbeli s kisikom. Po vadbi bodo vaše misli mnogo bolj jasne, zato se boste lažje lotili novih – ali starih – izzivov.

9. Meditirajte

Že nekaj globokih vdihov vam lahko močno pomaga pri boju proti stresu, saj se v nekaj trenutkih počutite neprimerno bolje – meditacija pa ima še močnejši učinek na vaše telo in misli.
Vzemite si nekaj minut, se udobno namestite in se osredotočite le na svoje dihanje. Zaprite oči in skušajte čim bolj izprazniti svoje misli. Kaj kmalu boste ugotovili, da je stres kar nekako izpuhtel – njegovo mesto pa je zavzela pozitivna energija.

10. Načrtujte življenje brez stresa

Četudi stres lahko učinkovito omilite, pa vam življenje, v katerem vam nenehno grozijo stresne situacije, lahko na dolgi rok pusti številne posledice. Zakaj ne bi svojega življenja organizirali na način, ki ne pušča prostora za stres?

Vnaprej razmislite, kako se stresu lahko izognete. Svoje aktivnosti – tako službene kot tudi zasebne – načrtujte tako, da boste za vse opravke poskrbeli brez težav. Naučite se bolje organizirati svoj čas, saj je časovna stiska eden izmed najpogostejših vzrokov za stres. In, ne nazadnje, izogibajte se ljudem in aktivnostim, ki vas spravljajo v stresne situacije – življenje je le eno in le vaše, zato vam ga nikakor ni treba zapravljati za nenehne boje s stresom.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.