V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Kako do lepe in zdrave polti

Verjetno se marsikdo veseli sonca in verjetno ste mu tudi že pustili, da je ugledal tudi kakšen del vaše kože, ki je bil dolgo časa skrit. Prav je tako! Sonce je pomembno za naše življenje in z njim se zdaj zopet začenja boj med lepo zagorelo poltjo in aristokratsko belino.

Verjetno se marsikdo veseli sonca in verjetno ste mu tudi že pustili, da je ugledal tudi kakšen del vaše kože, ki je bil dolgo časa skrit. Prav je tako! Sonce je pomembno za naše življenje in z njim se zdaj zopet začenja boj med lepo zagorelo poltjo in aristokratsko belino.

Na katero prisegate vi?

Aristokratska polt

Že pred dolgimi časi je veljalo, da je najlepša polt tista, na katero nikoli ne posije sonce. Saj so si le premožne gospodične lahko privoščile senčnike in klobuke, medtem ko so revne morale delati na žgočem soncu. Res je! Pa vendar danes ni več tako.

Danes vemo, da so sončni žarki, ki posijejo na našo kožo, pomembni dejavniki pri proizvajanju vitamina D. Je pa tudi res, da preveč sonca povzroča raka. Zato je najboljša rešitev srednja pot.

Tipi kože

Vsaka ima svoj tip kože in že samo od tega je odvisno, kako občutljivi ste na sonce in kakšno možnost imate za lepo zagorelo polt. Odvisna od tipa je potem tudi nega, ki jo koža potrebuje pred in po sončenju. Predvsem pa velja pravilo, bolj kot je koža občutljiva, večji faktor potrebujete.

Poznamo šest tipov kože, vendar na našem področju najdemo predvsem štiri:

Tip kože I

Takšen tip imajo ljudje z zelo svetlo poltjo, pegicami, rdečkastimi lasmi in modrimi očmi. Kot si že lahko mislite, je to najbolj ogrožen tip, kar se tiče izpostavljanja soncu. Predlagamo, da se ljudje s tipom I, raje držijo senčnih predelov in uporabljajo faktor 20 ali več, saj jih sonce opeče izredno hitro.

Tip kože II

Značilen je za svetlopolte in svetlolase ljudi, katerih barva oči je v svetlih tonih (zelena, modra, siva). Takšen tip, ki prevladuje predvsem na severu Evrope, je ravno tako občutljiv na sončne žarke in potrebuje primerno zaščito. Pri tem tipu je že bolj verjetna zagorela polt, vendar le s pravilno nego.

Tip kože III

Največ Evropejcev pa nas ima tip III, čigar karakteristike so normalna polt, temno blond do rjavi lasje in sive oz. rjave oči. Pri tem tipu je možnost sončnih opeklin zmerna, kar še vedno zahteva nego pred in po sončenju.

Tip kože IV

Temu tipu bi lahko rekli tudi mediteranski tip, svetlo rjava oz. olivna polt, temni lasje in oči. Srečneži s takim tipom le redkokdaj pridejo z opeklinami iz plaže. Pa vendar tudi takšne osebe ne smejo pozabiti na obvezno sončno zaščito, saj se ne mažemo z losjoni samo zaradi opeklin.

Prvič na soncu

Ko gremo prvič na sonce, z namenom sončenja ali pa kar tako, se lahko prav hitro zgodi, da nas opeče. Četudi se zdi, da sonce še ni tako zelo močno in da jo bomo odnesli brez posledic, temu ni čisto tako. Vseeno raje nanesite kremo za sončenje in si zagotovite zdravo in počasneje zagorelo pot. Saj lahko le na dobri podlagi gradite zagorelo polt.

Prve spremembe

Če se boste, kot je prav, mazale z losjonom za sončenje, verjetno razlike ne bodo opazne že prvi dan, temveč malo kasneje. Čisto prav! Koža se tako lažje privadi na količino sonca in bo tudi ten ostal dlje, kot če bi že prvi dan izgledali kot rakovica.

Nega po sončenju

Verjetno bo najprej blagodejno del tuš, ki bo kožo tudi ohladil ter očistil. Nato pa pride na vrsto nanašanja losjonov, krem ipd. Ker se je koža pod soncem verjetno malo dehidrirala, poskrbite, da bo pridobila vse manjkajoče snovi nazaj. Vzemite raje bolj mastno kremo, saj jo koža še kako potrebuje, in videli boste, kako hitro se bo absorbirala.

Prva pomoč

Če pa že pride do nezaželene rdeče kože, je najbolj pomembno hlajenje in hidriranje. Ravno tako se namažite s kakšno mastno in hladilno kremo. Recept iz domače kuhinje je poleg jogurta tudi večna aloe vera. Če boste z nego dosledne, se bo rdeči ton kaj hitro spremenil v zdravo zagorelega. Pa vendar, bodite naslednjič bolj previdne!

Sončenje je prav blogodejno opravilo, vendar ni treba pretiravati. Če si katera želi hitre zagorele polti, obstaja cel kup krem za samoporjavitev, ki služijo temu namenu. Verjetno je boljša rešitev potem tudi negovalno mleko s pigmentom, ki bo lepo in enakomerno obarvalo vašo polt.

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na

080 18 10

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.