Ta stran uporablja piškotke
S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši nakup, naprednejše funkcije in spletno analitiko. Ali dovolite nameščanje piškotkov na svojo napravo?
Dovolim uporabo piškotkov
Več informacij o piškotkih
tooltip after the triger
tooltip after the triger
Pokličite brezplačno na: 080 1810

Izbira primernega ležišča, vzglavnika ali odeje ni lahka odločitev. Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati pravi Dormeo izdelek za vas.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem vam bomo pomagali.

Vaši Dormeo svetovalci.

x
DormeoImate vprašanje? Kliknite tukaj.

Zanimivosti in praktični nasveti
Brezplačna e-revija

z zanimivimi članki, akcijami ...

Naročite se na e-revijo Dormeo in tedensko boste prejemali zanimive vsebine o zdravju, spanju, lepoti, prehrani in vse ekskluzivne ponudbe.
Varnost vaših podatkov je 100% zagotovljena!

Mama, je tudi mene prinesla štorklja?

Mama, je tudi mene prinesla štorklja?

Se tudi vi bojite trenutka, ko bo vaš otrok povprašal o stvareh, o katerih z njim neradi govorite? Ko ga bo zanimalo, kako je prišel na svet, ali pa vas bo vprašal o seksu? Takšne teme so lahko precej nerodne, če ne vemo, kako se z otrokom na ustrezni način pogovoriti in mu ponuditi vse informacije, ki jih potrebuje.

Da vam bo nekoliko lažje, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, s katerimi se boste konstruktivno soočili z vse večjo radovednostjo vašega odraščajočega otroka ...

1. Poiščite ustrezen način razlage

Poudariti moramo, da ni enega in najboljšega načina, kako otroku razložiti vse, tudi intimne stvari, ki ga zanimajo. Zavedati se je treba, da si otroci, niti tisti, ki so v isti razvojni fazi, niso med seboj enaki, in to upoštevati pri pogovoru.

Znati morate oceniti, kateri je tisti način razlage, ki ga bo otrok najbolje razumel. To pomeni, da zahtevnih stvari ne smete podati na otroku nerazumljiv način, hkrati pa se izogibajte tudi pretiranemu posploševanju in poenostavljanju, ki lahko otroka še bolj zmedeta.

2. Ne izmikajte se

Otroku morate pokazati, da ste mu pripravljeni pomagati in posredovati svoje izkušnje in znanje. Čeprav so lahko teme včasih neprijetne in se boste ob vprašanju počutili nelagodno, se pogovoru ne smete izmikati.

Otroku povejte, da vas veseli, ker vas je povprašal o teh stvareh in da mu boste z veseljem kadar koli svetovali. Pomembno je namreč, da otrok spozna, da ste mu pripravljeni pomagati in da se zanimate za njegova razmišljanja, saj vam bo tako lažje zaupal tudi v prihodnosti.

3. Ključnega pomena je iskrenost

Ko vas bo otrok povprašal o spolnosti ali drugih temah, o katerih z njim niste veliko govorili, si za pogovor vzemite čas.

Pozorno poslušajte njegova vprašanja in mu, četudi bi bilo tako trenutno lažje, ne pripovedujte zgodbic ali popačenih resnic. Bodite iskreni in mu tudi o najbolj perečih vprašanjih poskusite podati čim bolj resnično razlago.

4. Otrok ne nosijo štorklje

Veliko otrok je zelo radovednih in kmalu se začnejo zanimati tudi za spolnosti.  Že v predšolskem obdobju vam tako začnejo postavljati dokaj ''nerodna'' vprašanja, na primer o tem, kako so prišli na svet. Pa mu boste odgovorili, da ga je prinesla štorklja?

Veliko primerneje je, da otroku na preprost, a ustrezen način razjasnite njegovo uganko. Pojasnite mu, da sta se imela očka in mama rada ter da sta si želela otroka. Lahko mu tudi razložite, da se je razvijal v nekakšni ''posteljici'' oziroma maternici, od koder je po slabem letu dni prišel na svet.

Če vidite, da osnovne informacije razume, mu zaupajte še kakšno podrobnost.

5. Pogovorite se o spolnosti

Ko opazimo, da se naš otrok zanima za spolnost, si lahko pri poučevanje pomagamo tudi s knjigo ali fotografijami. Z otrokom spregovorite o razlikah med spoloma in mu razložite, kaj je na primer tisto, kar žensko loči od moškega, kakšne so vloge obeh spolov in kakšen je pomen spolnosti. Predvsem pa je pomembno, da se odkrito in zrelo pogovorite o občutkih in dvomih, s katerimi se soočajo odraščajoči otroci.

6. Kaj je seks

Kmalu pa vas lahko otrok preseneti tudi s povsem neposrednih vprašanjem, kaj je seks. Ne ustrašite se in ne kažite znakov presenečenja, saj otrok kmalu začuti, če je komu nerodno.

Preverite, kakšno je njegovo predznanje in ga po potrebi poučite o temeljnih razlikah med spoloma in spolnih organih. Na ne preveč zapleten način mu razložite, da je to dejanje, ki se zgodi med dvema, ki se imata zelo rada in si zaupata.

Poleg opisa vedenja poudarite, da gre za intimno dejanje, na katerega morata biti pripravljena oba. Povejte, da mora biti spolni odnos odraz resnične ljubezni in pripravljenosti ter da je v tem primeru zelo pozitivna izkušnja.

7. Ne pozabite na zaščito

Ko se boste o spolnosti pogovarjali z najstnikom, izkoristite priložnost in ga opomnite na pomen zaščite med spolnim odnosom.

Čeprav je o tem verjetno že slišal v šoli ali od vrstnikov, mu pokažite, da je to res zelo pomembno in da vas skrbi zanj. Opozorite ga na vse prednosti kontracepcije, od preprečitve neželene nosečnosti do obrambe pred prenosljivi boleznimi. Če najstnik pokaže veliko zanimanja, mu lahko podrobneje razložite, kakšna kontracepcijska sredstva so na voljo in kako jih uporabljamo. Najstnik se bo tako lažje in zrelejše odločil, kdaj začeti s spolnim življenjem, hkrati pa bo vedel, da se lahko po pomoč vedno zateče k vam.

8. Spolnost ni tabu

Otroku morate vse od prvih pogovorov o spolnosti pokazati, da spolnost ne sme biti tabu ter da je dobro, da se o njej čim bolj iskreno pogovarjamo.

Skozi vzgojo ga skušajte naučiti, da se je za ljubezen treba boriti in truditi ter da so spolni odnosi s pravo osebo, ki ji zaupamo in jo ljubimo, čudovita izkušnja. Otroku in kasneje najstniku z nasveti in zgledom pomagajte, da bo nekoč tudi sam sposoben ustvariti ljubezensko zvezo ter uživati v varni spolnosti.

Vsekakor pa vas bo vaš otrok s svojimi vprašanji postavil v zadrego. Vabimo vas, da najbolj hudomušne delite z nami in sodelujete v nagradni igri na Dormeo Facebooku. Kliknite tukaj >

Sledite nam na
DRUŽABNIH OMREŽJIH
Omogočamo plačilo preko
PayPal sistema

Studio Moderna, finančne in intelektualne storitve ter trgovina, d. o. o., Podvine 36, 1410 Zagorje ob Savi, matična številka: 5566975, davčna številka: SI-95400818, št. registrskega vložka: 1/5174/00, osnovni kapital: 1.260.724,42 EUR. Studio Moderna, d.o.o., je zavezanec za placilo davka na dodano vrednost.